Ekonomi Çipras ‘korudu’ Merkel satıyor!

Çipras ‘korudu’ Merkel satıyor!

18.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’in en değerli yerlerinden biri olan Birinci Kordon’daki tarihi Alman Başkonsolosluğu binası, Alman Hükümeti tarafından 3.2 milyon euro’ya satışa çıkarıldı.

Çipras ‘korudu’ Merkel satıyor

Alman Başkonsolosluğu’nun bitişiğinde yer alan Yunan Başkonsolosluğu binası hakkında daha önce satış kararı alınmasına rağmen Çipras Hükümeti satışı iptal etti ve restorasyon kararı aldı. Yunanistan’daki ekonomik krize rağmen Çipras’ın binayı satmaktan vazgeçmesi takdirle karşılanırken, Merkel Hükümeti’nin tarihi binayı yaklaşık 10 milyon TL bedelle satışa çıkarması yadırgandı.

Haberin Devamı

İzmir’in dünyaca ünlü Birinci Kordon’unda sahil boyunca kalan sayılı tarihi binaların satımı yine gündeme geldi. Yan yana yer alan iki başkonsolosluk binalarından eski Alman Başkonsolosluğu binasının satışı için ihaleye kararı alındı. Konsolosluk binalarının satışı için ilk hamle Yunan hükümetinden gelirken, boşaltılarak başka yerde hizmet vermeye başlayan eski tarihi binanın ekonomik kriz nedeniyle satılmasını Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras önlemişti. Çipras, binanın tarihi bir öneme sahip olduğunu ve korunması gerektiğini belirtmiş; kaynak sağlanarak binada restorasyon çalışmaları başlatılmıştı.

125 yıllık tarih

‘Şato’ olarak bilinen Alman eski Başkonsolosluğu ise bu kadar şanslı olamadı. Dünyanın en iyi ekonomisine sahip ülkeler arasında yer alan Almanya, İzmir’in en eski binalarından biri olan başkonsolosluğu satışa çıkarmaya karar verdi. Yunanistan eski Başonsolosluğu’nun yanıbaşında bulunan ve 125 yıllık tarihiyle ‘Eski Şehir Şatosu’ olarak bilinen Alman eski Başkonsolosluk Binası’nın ihalesi için ayrıntılar belli oldu. Bina için asgari teklif bedeli ise 3.2 milyon euro olarak belirlendi. Ekonomik krizdeki Yunan hükümeti tarihi binayı koruma yoluna giderken, çok daha iyi durumda olan Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel satış kararı ile şaşkınlık yarattı.

Çipras ‘korudu’ Merkel satıyor


Restorasyon yapılan bina Yunanistan eski Başkansolosluğu, yanındaki bina Alman Başkonsolosluğu. İki bölümden oluşan bu binanın ilk bölümünün yapımı yaklaşık 1890 yılına dayanıyor. Yapıya 1925 yılında ise ek olarak ikinci kısım eklendi.

İhale detayları

Haberin Devamı

Almanya’nın İzmir Başkonsolosluğu’nun 2007 yılında Balçova’ya taşınmasının ardından bu bina kapılarını kapatmıştı. 8 yıldır kullanılmayan binanın satışıyla ilgili detaylar açıklandı. Buna göre kapalı zarf usulü ile satışı gerçekleştirilecek yapı için son teklif tarihi 31 Ocak 2016 olarak belirlendi. Fiyat ise yaklaşık 10 milyon TL’den açıldı. Tarihi eser koruması altında olan bina için onarım gerektiği bilgisi de verildi.