Ekonomi Çocuğa sahte sigorta yapana ceza geliyor

Çocuğa sahte sigorta yapana ceza geliyor

06.07.2008 - 00:53 | Son Güncellenme:

SGK Antalya İl Müdürü, ‘çalışmayan sigortalı çocuklar’ konusunun incelendiğini söyledi

Çocuğa sahte sigorta yapana ceza geliyor

Çocukları, çalışmadığı halde, çalışıyor gibi göstererek sigortalı yapan şirketlere ağır para cezası getirilmesi planlanıyor.
Emeklilik yaşını yükselten ve sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler öngören yasa tasarısı gündeme geldiğinde pek çok aile çalışmadığı halde çocuklarını çalışıyor göstermek için harekete geçmişti.
Yasa çıkmadan önce sigortalı yaptırılan çocukların eski yasaya tabi olacakları ve daha çabuk emekli olacakları düşüncesinden hareket eden aileler, tanıdık şirketlerin veya sadece bu iş için kurulmuş şirketlerin önünde kuyruk oluşturmuştu.
Yasa tasarısı Meclis’ten geçmeden meydana gelen bu durumla ilgili olarak Gelir İdaresi başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarından uyarılar gelmişti.
Tasarının yasalaşmasından sonra da Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamada  bu durumlarda hem aileye hem işverene ceza kesileceği kaydedilmişti.
Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol, sahte belge ile sigortalı bildiren işveren hakkında yüksek para cezaları verileceğini söyledi.
Erol, 7 bin 200 YTL’ye kadar idari para cezası öngörüldüğünü söyledi. Usulsüz şekilde çocuklarını sigortalı yaptıran ailelerin de suç işlediğini ileri süen Erol, Antalya’da bir şirketin bin 500 çocuğu sigortalı yaptığını, bu şekilde 200, 300, 400, 600 ve 700 çocuğu sigorta yapan 35-40 şirket tespit edildiğini bildirdi.