Ekonomi Çocuklar için cinsiyet eşitliği

Çocuklar için cinsiyet eşitliği

22.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

AstraZeneca Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine vurgu yapmak amacıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Itır Erhart ve Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Hacısoftaoğlu danışmanlığında İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki BilgiGender iş birliğiyle sürdürdüğü “Benim Adım İnsan” projesini genişletiyor.

Çocuklar için cinsiyet eşitliği

Şu ana kadar, akademisyenler ve alanında uzman birbirinden değerli ismin toplumsal cinsiyet eşitliğini çeşitli açılardan ele aldığı videoların “Benim Adım İnsan” YouTube kanalında, podcastlerin ise Spotify, Apple Podcasts ve Deezer platformlarında yayınlandığı proje kapsamında bu kez, cinsiyet eşitliğinin önemine genç yaşta dikkat çekmek üzere dijital çocuk hikâye kitapları kaleme alındı.

Haberin Devamı

Ezber bozan roller

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken tanıtımı yapılan, “Derya ve Deniz Hayallerinin Peşinde” isimli dijital hikâye kitapları serisi, 7-10 yaş grubundaki çocuklara toplumsal cinsiyet eşitliğini ve önemini anlatmak amacıyla hazırlandı. Hikâye kitaplarında ünlü isimlerin kişisel kariyer yolculukları ve deneyimlerinden ilham alınarak mesleklerin ve hobilerin herhangi bir cinsiyete ait olmaması gerektiği vurgulanıyor. Projede gönüllü olarak yer alarak deneyimlerini çocuklara aktaran isimler arasında motosikletli gezgin ve akademisyen Asil Özbay, oyun yapımcısı Simay Dinç, pilot Elif Güveyler, futbolcu Didem Karagenç, jimnastikçi Ferhat Arıcan, bilim insanı Seda Keskin Avcı ve dansçı Canberk Yıldız bulunuyor. Bu isimler, Derya ve Deniz karakterlerinin hikayelerinde ezber bozan rollere dikkat çekiyor ve “Benim Adım İnsan” mesajını vurgulayarak herkesin istediği mesleğe ya da hobiye sahip olabileceğinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

Eşit ve özgür dünya

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Itır Erhart, “Çocuk kitapları ideolojileri ve kavrayışları hayata geçiren araçlardır. Sosyal değer ve rol model aşılayıcılarıdır. Oyunlar ve çocuk programları ile birlikte, çocuğun kimliğinin oluşumundaki ilk kültürel çerçevelerden birini oluştururlar. Bu nedenle çocukların toplumsal cinsiyet rollerine maruz bırakılmadığı hem kız hem oğlan çocuklarının karşılarına aktif ve çeşitlilik gösteren rolleri çıkaran kitaplarla tanışmaları çok önemlidir. Hepimize ilham veren, ezber bozan gerçek kişilerden esinlenerek yazılan bu kitapları çocukların ve ebeveynlerinin birlikte keyifle okumasını diliyorum” dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Hacısoftaoğlu da “Biz yetişkinlerin, toplumsal cinsiyet eşitliğini her şeyden önce çocukların bugünleri ve gelecekleri için sağlaması gerekiyor. Kız veya oğlan fark etmeksizin çocukların cinsiyetlerinden kaynaklı bariyerlerle karşılaşmadan eşit ve özgür bir dünyada güvenle yaşamaları bizim sorumluluğumuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yazar Alper Baytekin tarafından kaleme alınan kitaplar Macenta Yayıncılık tarafından yayımlandı. Kitaplara https://benimadiminsan.jungoedu.com/ sayfasında ücretsiz bir şekilde ulaşarak okuyabilir ve dinleyebilirsiniz.

Eşit Masallar tiyatro severlerle buluşuyor

Odeabank’ın kadın-erkek eşitliği kavramına dikkat çekmek amacıyla dünya klasiği masalları eşitlikçi bir bakış açısıyla yeniden yorumladığı Eşit Masallar projesi, minik tiyatro severler ve ebeveynleri ile buluşmayı sürdürüyor.

Çocuklar için cinsiyet eşitliği

Eşit Masallar oyunu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen İBB Şehir Tiyatroları’nın 38. Çocuk Şenliği’nde seyirci ile buluşacak. Aynı isimli kitap projesinden uyarlanan oyunda; Sindirella, Rapunzel, Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağa Prens, yeni bir macerada bir araya geliyor. Beş masalın kahramanlarının aynı sahnede buluştuğu oyunda, yeniden yorumlanan hikâyelerle toplumsal cinsiyet eşitliği, doğa ve çevre konularına dikkat çekiliyor. Yazar Müge Mor Hercihan tarafından sahneye uyarlanan ve yönetmenliğini Deniz Yeşil Mavi’nin yaptığı Eşit Masallar oyununda Büşra Ayata, Zeynep İpek, Merve Kaytuka, Beril Korkmaz, Oktay Kılınç, İlteriş Bakırhan, Bedirhan Malçok ve Oben Onur rol alıyor. Oyunlar, 5 yaş üzeri seyirci tarafından ücretsiz olarak izlenebiliyor.