Çorum'da kurulu Bil's firması 500 genç kızın diktiği "dünyanın en kaliteli ısmarlama gömleklerini", internet üzerinden tüm dünyaya dağıtıyor. Müşterinin, ekrandan verdiği ölçüleri, Bilgi Yolu'ndan Çorum'a ulaşıyor, ölçüler Çorum'da gömleğe dönüşüp dünyaya dağılıyor
"TEKSTİLCİ olmaya karar verdiğimde ilk aldığım şey dikiş makinesi değil, bilgisayar oldu" diyor Selman Bilal. Dünyanın en iyi iki gömlek üreticisinden birisi olduğunu da söylüyor firması Bilsar'ın.
Ve bu iyi gömlekler, Çorum'da dünyanın en ileri teknolojisi kullanılan bir fabrikada dikiliyor. Burada dikilen "Made in Anadolu kaplanı" gömlekler, yine dünyanın dört bucağına "Bill's" markasıyla gönderiliyor. 50 yıldır tekstille uğraşan Bilal ailesine bu da yetmiyor. Kullandıkları teknolojiye interneti de ekliyorlar. Yakında başlayacakları "internet'le gömlek" siparişi alma işini oturtmak için
son hızla çalışıyorlar. Ve yine bütün bunlar, Türkiye'de, Anadolu'da gerçekleştiriliyor.
Çorum'a gidip Bilal ailesiyle tanıştığımda, ilk yaptığım iş dev gömlek fabrikasını gezmek oldu. Baba İsmet Bilal, 1947'de babasının Hakkı Bilal Müessesesi adlı küçük manifaturacı dükkanından bugüne nasıl geldiklerini anlattı. Oğulları Selman ile Süha Bilal'in 1990'da şu anda 500 kişinin çalıştıkları fabrikayı kurma projelerine önce inanmadığını ama onlara güvendiğini ve bugün bu güvenin meyvelerini aldıklarını söyledi.
Fabrikayı gezdirirken Selman Bilal, gömlek üretmenin ayrı bir felsefe gerektirdiğini ve en iyiye ulaşmak için dünya markalarıyla boy ölçüştüklerini vurguladı. Geçen yıl 1 trilyon, bu yıl sonunda da 2 trilyona yakın bir ciroya ulaşacaklarını belirten Bilal, ABD'den Uzakdoğu'ya Avrupa'dan Asya ülkelerine bu yılki toplam ihracat rakamının 12 milyon marka varacağını kaydetti. Armani ile Polo L.V gibi ünlü markalara gömlek diken Bilal ailesi, yılda tam 1 milyon gömlek üretiyor.
Firmanın beyni İstanbul'da. Selman ve Süha Bilal ile ekip arkadaşları işlerin karar mekanizmasını oluşturuyor. Alınan kararlar ise anında "on - line" Çorum'a aktarılıyor.
Telefon ve elektrik hatları arada mızıkçılık yapsa da İstanbul - Çorum hattı, tüm dünyaya yine anında entegre oluyor. İtalya'daki veya Almanya'daki siparişçi firmanın yetkilisi, Çorum kaplanıyla aynı dili kullanıyor. Sonra da en iyi gömlekler, Çorumlu köylü kızların ellerinde bir sanat eseri gibi onlarca ayrıntıdan geçerek üretiliyor ve dünya erkeklerinin bedenlerinde yerini buluyor.
DİLEYEN erkekler, bundan sonra internetle gömlek diktirebilecekler. Özellikle çok yoğun işi olan erkeklere uygun olan bu yöntemi Milliyet ilk kez deneti. Milliyet
Ekonomi Yönetmeni Dr. Şeref Oğuz, Bilsar Tekstil'in İstanbul Nişantaşı'ndaki mağazasına giderek, internet aracılığıyla gömlek siparişi verdi. Tüm ölçüleri alınan Dr. Oğuz, beğendiği modeli ve kumaşı da katalogdan seçerek 17 milyon liraya dünyanın en iyi kalite beyaz gömleğine sahip olmak için ilk siparişi internet kanalıyla yaptı.
Bu sipariş, anında Çorum'daki fabrikanın bilgisayarına iletildi. Dr.Oğuz, şimdi 10 gün sonra kendisine gönderilecek gömleği bekliyor. Gömleğin parası şimdilik kredi kartıyla yapıldı, yakında ise internet kanalıyla gerçekleştirilecek. Bilsar Tekstil, 15 Kasım'da sanal mağazalarının açılışını yapacaklar. Bunun ardından isteyen erkekler, çalışma masalarından internetle beğendikleri gömleği adreslerine postalatabilecekler.