Ekonomi Crafter’ın ardından Land Rover’da da Polonya ağır basıyor!

Crafter’ın ardından Land Rover’da da Polonya ağır basıyor!

28.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir dönem yeni nesil Crafter modelinin üretimi Türkiye’de yatırım yapması gündeme gelen, ancak Polonya’da karar kılan Volkswagen’in ardından Tata Motors’un sahibi olduğu Jaguar Land Rover’ın da (JLR) bu ülkeye yöneldiği belirtiliyor

Crafter’ın ardından Land Rover’da da Polonya ağır basıyor

Yılda 200 bin adetlik tesis kurmayı planlayan Jaguar Land Rover’ın, henüz kesin kararını vermediği, buna karşılık Polonya seçeneğin ağır bastığına dikkat çekiliyor.
Yıllık üretimini gelecekte 1 milyona çıkarmak isteyen JLR, bu amaçla İngiltere dışında önce Hindistan’da bir tesis kurarken, yeni önceliğinin ABD veya Meksika olduğunu belirtmişti. Ancak bir süredir Doğu Avrupa’da da bir üretim tesisi arayışında olduğu belirtilen JLR’ın, bunun için başta Türkiye olmak üzere Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nin yanı sıra Polonya’yı mercek altına aldığı bildirilmişti.
İngiliz Sunday Times gazetesinin, sektör temsilcilerine dayandırdığı haberinde, bu arayışta Polonya’nın artık iyiden iyiye ağır bastığı, bu ülkenin çok büyük teşvikler önerdiği bildirildi.

1.2 milyar dolar
Yılda yaklaşık 200 bin adet aracın üretilmesi planlanan fabrika için 1 milyar euro’dan fazla yatırım öngörüldüğü kaydedilirken, JLR yetkililerinin “Henüz kesin karar verilmedi” açıklaması yaptığı da belirtiliyor. İngiliz uzmanlar ise, kararın “kesin gibi” olduğunu, Polonya’nın teşviklerin yanı sıra yan sanayi tedarik zinciri, kalifiye çalışan ve Avrupa’ya yakınlık gibi özelliklerinin öne çıktığını ifade etti.
JLR, kısa süre önce Avusturya’da tesisi bulunan Magna Steyr ile üretim anlaşması imzalamış, ancak anlaşmanın hangi aracın üretimi konusunda olduğuna değinilmemişti. Land Rover Defender araçları, JLR lisansıyla Otokar tarafından Türkiye’de de üretiliyor.

Haberin Devamı

VW açıklamıştı
Volkswagen’in ticari araç bölümü, tamamen yeni Crafter (Türkiye’deki adıyla Crafter Volt) modelinin üretimi için bir dönem Türkiye’de de incelemeler yapmış, ancak daha sonra Polonya’da karar kılmıştı. Bu yatırımla 2016’dan itibaren yılda 100 bin adet Crafter üretilmesi planlanıyor.
Polonya, bu yatırımın da yaklaşık 1 milyar euro’luk bir yatırım olduğunu ve 3 bin kişilik yeni istihdam sağlayacağını belirtmişti. VW’nin Poznan kentinde Caddy ve T5 (Transporter) üretimi yaptığı bir tesisi bulunuyor.