Ekonomi Davos İnsanı’nın Wimbledon sendromu

Davos İnsanı’nın Wimbledon sendromu

30.01.2011 - 02:58 | Son Güncellenme:

Financial Times’ın dış politika yorumcusu Gideon Rachman, dün yayımlanan makalesinde, Davos gediklilerinin ruh halini masaya yatırdı

Davos İnsanı’nın Wimbledon sendromu

“Davos İnsanı” tabirinin ilk kez “Medeniyetler Çatışması” adlı kitabıyla ünlü Samuel Huntington tarafından 1997’de ortaya atıldığını hatırlatan Rachman, toplantının müdavimlerinin önünde üç senaryo bulunduğuna dikkat çekti.
Rachman’a göre Davos İnsanı’nın önünde bugün üç senaryo var. Bunlardan ilki, küresel ekonominin yeniden güçlenmesi ve Davos müdavimlerinin güveninin yeniden yerine gelmesi. İkinci senaryo, Davos’un artık düşüş trendine girmekte olduğu ve bunun yıllar geçtikçe daha da belirgin hale geleceği yönünde şekilleniyor.
Rachman’ın “Wimbledon Senaryosu” adını verdiği son olasılık ise tıpkı ünlü Wimbledon Tenis Turnuvası’nda artık neredeyse hiç İngiliz oyuncu kalmamasına rağmen turnuvanın Londra’nın en prestijli spor etkinliklerinden olması gibi Davos’ta da katılımcıların geldiği ülkeler giderek daha fazla çeşitlenecek. Rachman, “Bugünlerde Hintli ve Çinli iş adamlarının Davos’a gelmelerinin nedeni Latin Amerikalı bakanlar ya da Ortadoğulu finansçılarla tanışmak” değerlendirmesini yaptı.