Ekonomi Demir Leydi’den kırmızı kart

Demir Leydi’den kırmızı kart

10.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB’de rekabeti korumakla görevli Margrethe Vestager küresel şirketlerin karabasanı. Mastercard’ın peşinde düşen Vestager “Mastercard’ın kartlı ödemelerle ilgili masrafları yapay olarak artırdığından şüpheleniyoruz” dedi

Demir Leydi’den kırmızı kart


Dev şirketlerin belalısı haline gelen Avrupa Komisyonu’nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, şimdi de Amerikan ödeme sistemleri devi Mastercard’ın ensesinde.
Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Mastercard’la işlem yapan müşterilerden ve perakendecilerden fazla para alındığından şüpheleniyor.
2013 yılından beri devam eden Mastercard davasıyla ilgili dün yapılan ön açıklamaya göre, Mastercard’ın AB’nin rekabet kurallarını çiğnediği düşünülüyor. Margrethe Vestager, “Çok sayıda tüketici her gün ödemelerini kartla yapıyor. Şu anda Mastercard’ın kartlı ödemelerle ilgili masrafları yapay olarak artırdığından şüpheleniyoruz. Bu, AB bünyesindeki tüketicileri ve perakendecilere zarar verebilecek bir durum” dedi.
Takas komisyonu...
Avrupa Komisyonu’nun başlıca endişesini ‘takas komisyonu’ oluşturuyor. Bu komisyon, perakendecinin kullandığı bankanın, Mastercard’ını kullanan müşterinin bankasına ödediği para. Komisyonların miktarı ülkeden ülkeye değişiyor ancak Mastercard’ın kuralları gereği perakendeciler başka ülkedeki düşük komisyondan yararlanamıyor.
Mastercard’ın takas komisyonunun Avrupa Birliği’nde alışveriş yapan Avrupa dışı müşterileri de etkilediği belirtiliyor. New York Times gazetesi, bir Çinli Belçika’da kartını kullandığında bir Avrupalı bankanın ödediği komisyonun, aynı işlemi bir Belçikalı yaptığında ödediğinin 5 katına kadar çıktığını yazdı. Komisyon bu durumun bütün müşteriler açısından fiyatları artırdığından endişe ediyor.
1 milyar $ ceza
Eğer son karar Mastercard aleyhine çıkarsa, şirket dünya genelindeki gelirinin yüzde 10’u kadar cezaya mahkum edilebilir ve iş yapma biçimini değiştirmek zorunda kalabilir. Şirket geçen yıl 10 milyar dolar gelir elde etmişti.
Mastercard, yapıcı diyalog kapsamında konuyla ilgili Avrupa Komisyonu’yla çalışmayı sürdürdüklerini ve resmi kanallardan gerekli girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
2013 yılında da Mastercard’ın rakibi Visa benzer bir soruşturma sonucunda, komisyonlarını yüzde 60’a yakın düşürüp, kurallarını sınır ötesi rekabete uygun hale getirmişti.

Haberin Devamı

KORKULU RÜYA

Margrethe Vestager, Danimarkalı ‘Demir Leydi’ olarak tanınıyor. Küresel şirketlerin korkulu rüyası olan Vestager, ülkesinde Maliye Bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yapmış bir isim. Geçen yıl göreve gelen Vestager, büyük ses getiren tekel soruşturmalarını sonuca bağlıyor. Geçtiğimiz aylarda Amerikan internet devi Google ve Rus enerji şirketi Gazprom’a resmi tekel suçlamaları yönelten Avrupa Komisyonu, Amazon, Starbucks ve Apple ile ilgili soruşturmaları da tekrar başlatıyor.