Ekonomi Demiralp: Gerekirse sonbaharda önlem alırız

Demiralp: Gerekirse sonbaharda önlem alırız

07.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

HARUN GÜREK Ankara

Demiralp: Gerekirse sonbaharda önlem alırız



Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, ithalatta şu anda önleme gerek olmadığını söyledi. Sonbaharda bir değerlendirme yapacaklarını ve o zaman gerekirse bir önlem alınabileceğini belirten Demiralp, “Endişeye, telaşa gerek yok" dedi.
Ödemeler dengesi cari işlemler açığında yılın ilk 3 ayında görülen 2.5 milyar dolarlık artışın, endişe yaratacak bir artış olmadığını belirten Demiralp, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:
“İlk 3 aydaki rakamlara baktığımız zaman 2 milyar 588 milyon dolarlık bir cari işlemler açığı görülüyor. Ancak 1997 - 1998 yıllarında rakamlara baktığınız zaman bu yılki rakam makul bir rakam."
Dünyada hampetrol ve hammadde fiyatlarının arttığını anımsatan Demiralp, ithalattaki artışın tüketim mallarından kaynaklanmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
Ekonomi 1999 yılında bir durgunluk yaşadı. Bu nedenle ithalat azaldı. Programla birlikte yılbaşından itibaren ekonomide canlanma da başladı. İthalattaki artışa baktığınız zaman artışın hammadde, aramalı ve sermaye malları ithalatından kaynaklandığı görülüyor. Bu da sanayi üretiminin artacağını, ekonomideki canlanmanın süreceğini gösterir."