Ekonomi Demokrasiden vazgeçmek yok!

Demokrasiden vazgeçmek yok!

20.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TOBB’a bağlı oda ve borsaların 81 il ve 160 ilçede aynı anda düzenledikleri ortak basın toplantısında işadamları, “Sandıktan çıkmayan bir idare istemiyoruz, demokrasiden vazgeçmeyiz” mesajını verdi

Demokrasiden vazgeçmek yok

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki oda ve borsalar, 81 il ve 160 ilçede dün düzenledikleri toplantıda her türlü darbe girişiminin karşısında olduklarını belirterek, darbe girişimine sert tepki verdi.
TOBB ve bağlı 365 oda ve borsanın ortak açıklamasında, demokrasi dışında hiçbir seçeneğin asla kabul edilmeyeceğinin altı çizilerek, “Demokrasi vazgeçilmezimiz, milli irade gücümüz, kardeşliğimiz geleceğimiz” denildi. Toplantıda dört ille canlı bağlantı yapıldı.
Eşzamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamasında, oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları ve üyelerinin kendi il ve ilçelerinde aynı anda okudukları ortak açıklamayı okuyan Hisarcıklıoğlu, “Bizler, gücünü sandıktan, yetkiyi milletten almayan bir idare istemiyoruz. Ülkemiz için demokrasi dışında bir seçenek de görmüyoruz. Ordu içinde örgütlenmiş bu terörist çetenin tamamen ortaya çıkartılmasını ve adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz” diye konuştu.
İlk anda tepki
Hisarcıklıoğlu, darbe girişimi haberleri ortaya çıktığı gece TOBB camiası olarak tepkilerini ilk anda ortaya koyduklarını vurgularken, şunları söyledi:
“Bu hain kalkışmanın başarısızlığa uğraması, Türk milletinin birlikte duruşu, kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesiyle mümkün olmuştur. Ülkemizin bütün kurumlarının, siyasi partilerimizin, sivil toplumun, basın kuruluşlarımızın, demokrasiyi sahiplenmiş olmasından herkes büyük bir mutluluk duymalıdır. Demokrasi düşmanlarına karşı iktidarı ve muhalefetiyle siyasi partilerimizin ve siyasetçilerimizin gösterdiği birlik, beraberlik ve kararlı duruş, en büyük takdiri hak etmektedir. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanımız, Başbakanımız ve Meclis’teki tüm siyasi partilerimizi, cunta heveslileri karşısındaki dik duruşlarından dolayı yürekten kutluyoruz. Gözü dönmüş darbecilerin saldırılarına büyük bir sebatla direnen, böylece Gazi unvanını bir kez daha hatırlatan Meclis’imizle gurur duyuyoruz. Bu darbe girişimi karşısında direnen, tavır sergileyen herkese, başta kahraman emniyet görevlilerimize ve TSK’nın şerefli mensuplarına, gönül dolusu teşekkür ediyoruz. Onlara minnettarız. Ama en çok, darbecilerin silahları karşısında kahramanca direnen milletimizin azim ve cesaretiyle kıvanç duyuyoruz.”
‘Birlik zamanı’
Bu şerden, hem demokrasiyi hem de birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek çıkıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Hepimiz demokrasi konusunda toplumda sağlanan bu büyük mutabakatın değerini bilmeliyiz. Şimdi çok daha güçlü olmak, birbirimize daha fazla sarılmak, birbirimizi daha fazla sevmek zorundayız. Çünkü bizi biz yapan, bizi ayakta tutan, bizi millet yapan unsur budur. Ülkemizi kaosa sürüklemek isteyenlerin tuzağına düşmeyeceğiz” dedi.
4 ildeki ‘oda’larla Canlı bağlantı kuruldu
TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen basın toplantısında 81 il 160 ilçeyi temsilen Trabzon, Diyarbakır, Antalya ve Denizli ile canlı bağlantı kuruldu. İş dünyasının temsilcileri Türk bayraklarıyla açıklamanın yapıldığı salonlarda yerlerini aldı. Yoğun katılım nedeniyle, bazı illerde salonlara sığmayan işadamları açıklamayı açık havaya taşıdı. Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ardından canlı yayınla Ankara’ya bağlanan il ve ilçelerinin oda ve borsa başkanları ile yönetim kurulu üyeleri kendi illerinin darbe teşebbüsüne karşı tepkilerini dile getirdi.
Tüm başkanlardan demokrasi mesajı
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Trabzon’un vatansever insanları ilk dakikadan itibaren bu hain darbe girişimine karşı tepkilerini ortaya koydular ve demokrasimize, özgürlüğümüze sahip çıktılar. Karadenizliler olarak bizim sesimiz zaten gürdür. 4 gündür bu gür sesle demokrasimize sahip çıktığımızı haykırıyoruz” dedi.
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, demokrasiye sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurguladı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, TSK’nın itibarını da göz önünde bulundurarak darbe girişimine tepki gösterdiklerini, millet iradesinin önüne kimsenin geçemeyeceğini söyledi.
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise milletin iradesine, demokrasiye, özgürlüklere sahip çıktıklarının altını çizdi.