Ekonomi Dergide Avrupa sistemi geliyor!

Dergide Avrupa sistemi geliyor!

12.08.2010 - 13:18 | Son Güncellenme:

.

Dergide Avrupa sistemi geliyor

Dünyanın pek çok ülkesinde olan, “bir ay sonra oku, ucuz oku” modelini Türkiye’ye taşıyan dergidünyasi.com ekibi, 40 bin dergiyi yüzde 70’lere varan indirimle sunuyor.
Dergidünyasi.com sitesi yöneticisi Yasemin Erkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dergileri paylaşarak okuma fikrinin yaklaşık 400 yıllık bir gelenek olduğunu söyledi.
Erkurt, 17. yüzyılın başlarında el yazması gazetelerle başlayan, paylaşarak okuma geleneğini şöyle anlattı:
“Bu paylaşımı somut olarak ticari bir fikir haline getirmek 1609 ve 1611 yılları arasında Almanya’nın Bavyera bölgesinde gerçekleşmiştir. Önceleri Nürnberg ile Frankfurt şehirleri, daha sonra Viyana, Linz, Roma, Venedik, Den Haag ve Köln şehirleri arasında dergi ve gazeteler düzenli olarak paylaşılmıştır.
17. ve 18. yüzyılda bu ticaret adeta postacıların monopolü haline gelmişti. Asıl ilginç olan okuyucuların gazeteleri iade temposuydu. Bazen okuyucular, sadece bir saat sonra gazeteleri tekrar geriye vermek zorunda kalıyordu. İkinci dünya savaşında verilen zorunlu aradan sonra ticari faaliyetlerini artıran bu şirketler sektörde vazgeçilemez şekilde önemli bir yer edindi.”

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Sistemin, “her ayın sonunda satılmayan dergilerin yayıncılardan alındığını ve bu dergilerin okuyucuya basımından 1 ay sonraki ay ulaştırma” mantığıyla çalıştığını ifade eden Erkurt, şunları kaydetti:
“Bu avantajlı abonelik sistemi Aslında çok basit bir temele dayanıyor, her ayın sonunda satılmayan dergiler yayıncılarına iade olur ve maalesef bu dergiler ekonomik hiçbir değer taşımadığı düşünülerek dönüştürülmek üzere hurdaya ayrılır.
Biz bu iade dergileri avantajlı abonelik sistemimiz sayesinde tekrar okuyucuları ile buluşturuyoruz. Tek fark abonelerimize Temmuz dergilerini Ağustos ayında teslim ediyoruz, üstelik abonelik boyunca kargo gönderim bedellerini biz üstleniyoruz. Amacımız asla perakende satışa rakip olmak değil, tam aksine milli servetimiz olan yüz binlerce yayını çöp olmadan en ekonomik koşullarda abonelerle ve özellikle bekleme odalarında geniş kitlelere ulaştırmak, dergi başına okur verimliliğini artırmak, dergi okuma alışkanlıklarının yaygınlaşmasını sağlamaktır. Sistemimize yayın grupları destek vermeden önce güncel satışlarını engelleyebileceğimiz düşüncesiyle tereddütle yaklaşıyorlardı.
Ancak zamanla gördüler ki, yeni kitleleri onlara buluşturuyor ve satışlarını arttırıyoruz. En büyük gelir kaynakları olan reklamlarını da daha yaygın kitlelere ulaştırarak ekstra faydalar sağlıyoruz. Ayrıca güncel satışlara ket vurmamak adına (Daha Çok Okuyun Daha Az Ödeyin) sloganıyla desteklediğimiz sistemde tek dergi aboneliklerini de engellemiş durumdayız.”

Haberin Devamı

DÜNYADA NASIL İŞLİYOR?
Bu tarz abonelik sisteminin dünyanın pek çok ülkesinde işlediğini anlatan Erkurt, şöyle devam etti:
“Bu çağdaş abonelik sistemi günümüzde, başta Almanya olmak üzere İngiltere, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre, İspanya ve Lüksemburg’da yaygın olarak uygulanıyor. Sistemde Avrupa da her hafta 800 bin aboneye ortalama 3 milyon dergi dağıtılıyor. Yıllık sektör cirosu ise 300 milyon Avro’nun üzerinde. Sistemin Türkiye’de uygulanmasına ise yaklaşık 3,5 sene önce başlanmıştır. Ülkemizde bu organizasyon; tüm kontrollerin manuel yapıldığı çok yoğun emek ve özveri gerektiren bir metotla devam ettiriyordu.
Dergidunyasi.com ekibi olarak sistemi çok beğenmiştik, her şeyden önce doğa dostu sosyal bir projeydi. 2 yıl önce Sistemi ülkemize getiren ekiple ortak çalışmalar yapma ve pazarlama partneri olma kararı verdik. Sistem internet pazarlamasına çok uygundu. Yoğun bir yazılım ekibi çalışmasının ardından dergidunyasi.com ortaya çıktı ve bu avantajlı abonelik sistemini internet mecrasına taşıdı. İnternet üzerinden satış yapan bu sistemin altında çalışan abonelik takip otomasyonu ise halen ülkemizdeki büyük yayın gruplarının bile kıskandığı özelliklerle donatılmış durumdadır.”
Aboneliklerde kolaylıklar sağladıklarını da bildiren Erkurt, “Sisteme dahil olduğunuzda, Türkiye’nin en çok satılan dergilerini yüzde 70’e varan oranlarda indirimli okursunuz ve seçtiğiniz dergiler adresinize ücretsiz teslim edilir.
Abonesi olduğunuz dergileri dilediğiniz zaman değiştirebilir, yeni dergiler ekleyebilirsiniz. Aboneliğinizi tatil, hastalık gibi sebeplerle belirli bir süre için dondurabilir, dondurulan bu süreyi aboneliğinizin sonuna ekleyebilirsiniz. Abonesi olduğunuz dergilerin, teslim edileceği adresi dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Her ne sebeple olursa olsun, aboneliklerinizi iptal etmek istediğinizde, aboneliğinizden kullanılmayan kısmının bedeli, kredi kartı komisyonu, yasal kesintiler gibi düşüldükten sonra hesabınıza iade edilir” diye sürdürdü.
Erkurt, bu tarz abonelik sistemiyle ekonomiye de katma değer kattıklarını belirterek, “Küçük fakat hedefleri ve idealleri büyük bir ekiple sistemde toplam aylık 40 bin dergi dağıtımına ulaştık. Bu aynı zamanda her ay 40 bin dergiyi çöp olmadan okuyucularla buluşturmak, Milli Ekonomiye katma değer sağlamak anlamına geliyor. Ayrıca yayın evlerinden, kargo şirketlerine reklam verenden, okuyucusuna kadar yüzlerce çalışan bu sistemden fayda ve kazanç sağlıyor. Biz, bu çağdaş sosyal sorumluluk projesine vereceğiniz abonelik destekleriyle Türkiye’de yazılı medya sektöründe bir devrimi gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Yazarlar