Ekonomi Dev KDV reformu

Dev KDV reformu

28.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Katma Değer Vergisi’nde (KDV) düzenleme için hazırlanan tasarının reformu niteliğinde olduğunu söyledi.

Dev KDV reformu

AK Parti’nin grup toplantısında konuşan Yıldırım, dün itibariyle KDV ve bazı kanunlarda düzenleme yapan tasarıyı TBMM’ye gönderdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu son 33 yılda uygulanan kanunda, reform niteliğinde değişiklik yapıyor. Tasarıda, 100’e yakın madde var. Bu tasarı yasalaştığı takdirde vatandaşın Maliye’de biriken KDV’leri artık iade edilecek. Vatandaşın devletten KDV alacağı kalmayacak. Bir takvime göre bunlar ödenecek. Eğer KDV iadesini ödemezse 3 aydan sonra faiz işleyecek.”

Maliye Bakanı Naci Ağbal da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, 1985 yılında yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 33 yıldır uygulandığına işaret ederek, kanunun temel yapısının bugüne kadar çok önemli bir değişikliğe uğramadığını vurguladı.

3 aya kadar inecek

Reform niteliğinde değişiklik öngören en önemli düzenlemenin, indirim yoluyla giderilemeyen sonraki döneme devreden KDV’nin mükellefe iade edilmesi olduğunu belirten Ağbal, şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

“İşletmeler, yaptıkları yatırımlar veya alışları nedeniyle yüklendikleri KDV’yi, eğer yeterli düzeyde tahsil ettikleri KDV yoksa sonraki dönemlere devretmekte ve devletten iade olarak talep edememekte. Bu durum, birçok işletmenin bilançosunda yıllara yayılan devreden KDV stokunun oluşmasına neden olmakta. Bu sorunun ortadan kalıcı şekilde kalkması, işletmelerimizin üzerinde finansman yükü oluşmaması için devreden KDV’nin iade edilemeyeceği şeklindeki düzenleme yürürlükten kaldırılarak, devreden KDV’nin 12 ay içerisinde indirilememesi halinde mükellefe iadesi sağlanmaktadır. 12 aylık süre 3 aya kadar indirilebilecektir.”