Ekonomi DEV KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNCESİ BÜROKRASİYİ AZALTMA ATAĞI

DEV KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNCESİ BÜROKRASİYİ AZALTMA ATAĞI

12.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Meclis’te bekleyen kentsel dönüşümle ilgili yasadan önce yönetmeliklerde çok önemli değişiklikler yaptı. Buna göre bürokrasi ve evrak kullanımı azalacak, zamandan tasarruf sağlanacak ve idarenin keyfi uygulamalarının önüne geçilecek

DEV KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNCESİ BÜROKRASİYİ AZALTMA ATAĞI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaklaşan dev kentsel dönüşüm öncesi yatırımların daha hızlı, yapı takibinin daha kolay takip edilmesini sağlamak ve idarenin keyfi uygulamalarının önüne geçebilmek amacıyla “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde” değişikliğe gitti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada değiştirilen yeni yönetmelikle birlikte yapı kullanma izin süreçlerinde evrak bakımından sadeleşme ve zamandan tasarruf sağlanacağını söyledi.
Bakan Bayraktar, Bakanlık olarak bürokrasinin azaltılması, işlemlerin hızlandırılması ve kolaylaştırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Bu çerçevede yaptığımız değişiklikle zamandan tasarruf sağlanacak, yapı denetimi kolaylaşacak ve yatırımlar hızlanacaktır” dedi. Kayıtlarda veya elektronik ortamda bulunan belgelerin yatırımcıdan ayrıca istenmesinin engelleneceğini ifade eden Bayraktar, bu sayede zamandan tasarruf sağlanarak gereksiz bürokrasinin ortadan kaldırılacağını bildirdi.

4 madde değişti
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 03.04.2012 tarihli ve 28253 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik değişikliği ile mevcut yönetmeliğin imar tanımlarına ilişkin 16., ruhsat düzenlenmesi ve ruhsat eki projelere ilişkin 57., yapıda denetim ve fenni mesuliyete ilişkin 58., yapı kullanma iznine ilişkin 64. maddeleri değiştirildi. Ayrıca 64. maddeden sonra gelmek üzere yapı kullanma izin başvurularında istenecek belgelere ilişkin 64/A maddesi eklendi.

Haberin Devamı

10 ADIMDA YENİ DÜZENLEMELER
1- Daha önce imar mevzuatında yer almayan siyah kot ve kırmızı kot tanımları imar tanımlarına dahil edilerek yapının imar planındaki kat adedine esas yol kotunun belirlenmesi ve denetim aşamalarında yaşanan tartışmaların giderilmesi, uygulama ve denetim süreçlerinin bu nedenle aksamaması sağlandı.

2- İmar durum belgesi (çap) ve onaylı jeolojik ve jeoteknik etüt raporunun bir örneğinin en geç iki iş günü, yol kotu tutanağı ve kanal kotu tutanağının en geç beş iş günü içinde idarece ilgililerine verileceği, kanal kotu tutanağının idare dışında düzenlenmesi halinde ise sürenin üç iş günü olacağı kurala bağlanarak ruhsat eki projelerin bir an önce hazırlanması ve yatırım ruhsat sürecinin hızlandırılması sağlandı.

Haberin Devamı

3- Mimari projeye uygun yapı aplikasyon projesi istenerek komşu parsele tecavüz, bahçe mesafesinde taşma gibi sonradan yaşanan ve telafisi olmayan sorunlara proje aşamasında tedbir getirildi.

4- Ruhsat düzenlemesi aşmasında ayrı bir iş olan toprak kazı hesabı, doğrudan mimari projenin hazırlanması kapsamına alınarak yapı aplikasyon projesi ile birlikte doğru olarak tespit edilmesi ve bürokratik işlemin kısaltılması sağlandı.

5- Yapılan düzenleme ile yapının özelliğine göre arıtma, otomatik kontrol tesisatı, yangın algılama, tahliye ve söndürme gibi projelerle çevre ve yangın konularına karşı proje aşamasında önlemler getirilerek teknolojik gelişmelere uyum sağlanmış, çevreye duyarlılığın artırılması amaçlandı.

6- Projelerin ilk paftasında, yapı inşaat alanı, taşıyıcı sistemin niteliği, kat adedi, emsal hesabı, denetçi mimar, mühendis ve bunlara ilişkin bilgileri ihtiva eden bilgi tablosu ilave edilerek bu bilgilerin tapu kayıtlarında ve yapı kullanıcılarında yer alması yapı ve ilgilileri hakkında bilgilere sahip olmaları sağlandı.

7- İdare dışında onaylanan projelerin yapı ruhsatı verilmesi aşamasında idareye sunulmasının zorunlu olmadığı ruhsat alındıktan sonra ilgili fenni mesul veya yapı denetim kuruluşunca 30 gün içinde kurumlara onaylatarak ruhsat vermeye yetkili idareye verilmesi kural haline getirildi. Bu projelere temel aşamasında ihtiyaç olmadığından ruhsat sonrasında verilmesi sağlanıp inşaatın hemen başlanmasına olanak tanındı.

Haberin Devamı

8- Meslek odasından sicil durum belgesi getirilmesine ilişkin kural ortadan kaldırılırken, proje müellifleri fenni mesuller ve şantiye şeflerinden her proje için sicil durum taahhütnamesi, idareye vermesi gerektiği yönünde düzenleme yapılarak beyan esas hale getirildi. Böylece yatırımcının ruhsat süreci hızlandırıldı.

9- Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri birer örneği bir önceki ayda yapılan işlemlere ilişkin bilgiler her ayın ilk haftası ilgili meslek odalarına liste halinde topluca bildirilmesi ve yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine ilişkin bilgilerin meslek odalarının kayıtlarına girmesi sağlanarak meslek odalarınca bu üyelerinin kayıtlarının tutulması mümkün hale getirildi.

10- Yapı kullanma izin başvurularında fenni mesul veya yapı denetim kuruluşu raporları dışında yatırımcıdan herhangi bir belge istenmemesi sağlanmış, yapı kullanma izin süreçleri evrak bakımından sadeleştirilmiş, kayıtlarda ya da elektronik ortamda bulunan belgelerin yatırımcıdan ayrıca istenmesi engellenmiş, zamandan tasarruf sağlanarak gereksiz bürokrasi ortadan kaldırıldı.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ
SUR YAPI, GÜNEŞLİ’DE ÖN SATIŞA %10 İNDİRİMLİ BAŞLADI

Anadolu yakasında Mahalle İstanbul, Adapark ve Exen İstanbul gibi projelerin yapımcısı olan Sur Yapı, Avrupa yakasındaki yeni projesini ön satışa çıkardı.
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Güneşli’deki yeni projeyi ön satışa sunduklarını ve yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını belirterek, mayıs ayında lansmanı yapılacak projenin 512 konut ve çarşıdan oluşacağını söyledi. Elmas, ön satışla konut fiyatlarında yüzde 10 indirim yaptıklarını belirterek, “Konutun bedeli peşin ödendiğinde peşin indirimi de ilave ediliyor. Ayrıca Sur Yapı bünyesinde 60 aya kadar da vade yapılıyor” dedi.

230 metrelik bulvar
Elmas, Güneşli ‘de 2 yoğun ulaşım aksı olan Yalçın Koreş ve Mimar Sinan Caddeleri ‘ne cephesi bulunan projede farklı bir mimari anlayış ile bir kentsel dönüşüm örneği oluşturduklarıı belirterek, proje içinde bu ana caddeleri birbirine bağlayan yaklaşık 230 metre uzunluğunda, içerisinde meydanların, sokakların, dükkânların olduğu bir bulvar inşa edeceklerini ifade etti. Elmas, projenin, inşaatı devam eden Kirazlı-Aksaray ve Kirazlı Başakşehir Metro hatlarının kesişim noktası olan Kirazlı istasyonuna 1,5 km mesafede bulunduğunu dile getirdi.
Altan Elmas, artan konut ve alışveriş merkezi yatırımları ile kentsel dönüşüm merkezi olarak adlandırılan Güneşli’deki projenin bölgenin gelişimine katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Projemizin, tasarımında barındırdığı konut ve ticari işlevleri ile dönüşümü kendi içinde başlatıp, çevre ve bölge gelişimine de büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ETİLER’E 150 MİLYON DOLARLIK 19. YÜZYIL TARZI PALAS DİKİYOR
Dünya Göz hastanelerinin sahibi Eray Kapıcıoğlu, Atlas Grup, Renkyol İnşaat ve Birincioğlu İnşaat’ın ortaklaşa yaptığı Nisbetiye On projesinde 92 rezidans bulunuyor. 150 milyon dolarlık projede rezidanslar metrekaresi 8 bin dolardan satışa çıktı

Dünya Göz hastanelerinin sahibi Eray Kapıcıoğlu, Atlas Grup, Renkyol İnşaat ve Birincioğlu İnşaat’ın oluşturduğu ARB İnşaat Ortaklığı, Etiler’de yeni bir projeye başladı. Nisbetiye Caddesi’nin başlangıç noktasında olan Nisbetiye On projesi, adını bulunduğu cadde ve kapı numarasından alıyor.
ARB İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ceylan, İstanbul’a yeni bir eser kazandırdıklarını belirterek, arsa dahil 150 milyon dolarlık yatırım yaptıkları projenin birçok yönden farklılık taşıdığını ifade etti. Nisbetiye On’un en önemli özelliğinin lokasyonu olduğunun altını çizen Ceylan, projenin Akmerkez’e 500, Metrocity ve Kanyon’a 300, metroya 150 metre, Birinci köprüye ise 1.5 kilometre uzaklıkta bulunduğunu söyledi.
Ceylan, Nisbetiye Caddesi’nin çok değerli olduğunu ve projenin de caddenin başlangıcında bulunduğunu vurgulayarak, “Projeyi 2013 yılının 3. çeyreğinde tamamlayacağız. Bittiğinde sadece İstanbul’un değil, dünyanın da önemli eserlerinden biri olacak” dedi.
Mehmet Ceylan, projenin bir başka özelliğinin ise mimari konsepti olduğunu vurgulayarak, “Alanında en iyi uzmanlarla işbirliği yaptık. Yüksek Mimar Turgut Toydemir tarafından çizilen projenin iç tasarımı ise Zeynep Fadıllıoğlu tarafından tasarlanıyor. Proje 19. yüzyıl binalarını yansıtıyor. Proje Nişantaşı’ndaki palas türündeki apartmanlara benziyor” diye konuştu. Projedeki bir başka özelliğe de değinen Ceylan, “Rezidans sahiplerine gelen misafirlerin kalabileceği ve katlarda bulunan odalar yapıyoruz. Bu sayede misafirler suit tarzındaki odalarda çok cüzi miktarlara kalabilecek” açıklamasını yaptı.
Metrekaresi 8 bin dolar
Ceylan, ARB İnşaat’ın yüzde 50 hissesinin Atlas İnşaat’a ait olduğunu diğer 3 ortağın ise eşit oranda pay sahibi olduğunu belirterek, “Arsayı yüzde 55 oranıyla kat karşılığı aldık. Toplam 5 bin metrekarelik arsada 35 bin 750 metrekare inşaat alanı olacak. Nisbetiye On bünyesinde 92 rezidans ve yaklaşık 11.000 metrekarelik ticari alan bulunuyor. Kalan alanlarda ise otopark ve sosyal tesisler yer alıyor. Projede 300 otoparka yer vereceğiz” diye konuştu. 9 katlı bitişlik nizam bloklardan oluşan projede 88 ile 216 metrekare arasında 1+1, 2+1 ve 3+1 tipinde rezidanslar olduğuna dikkat çeken Ceylan, “İlk 5 kattaki konutları satışa çıkardık. Satış ve pazarlamayı Gaya Gayrimenkul Genel Müdürü Fırat Murathanoğlu yapıyor. Lansmana özel olarak belirlediğimiz fiyatların metrekaresi ortalama 8 bin dolar. Rezidans fiyatlarıysa 720 bin dolardan başlıyor, 2 milyon 165 bin dolara kadar çıkıyor. Konutlar en az yüzde 50 prim yapacak” diye konuştu.

Yeşil bina adayı
Mehmet Ceylan, projenin yeşil bina olarak tasarlandığını belirterek, Leed sertifikası için başvuru yaptıklarını ve en yüksek dereceyi almak istediklerini söyledi. Uyguladıkları sistemler sayesinde projede yüzde 70 enerji tasarrufu sağlayacaklarını dile getiren Ceylan, “Karbondioksit salınımını en aza indireceğiz. Akıllı binalar yapacağız ve yeşil bina olduğumuzu belgelendireceğiz” diye konuştu.

Sosyal tesisi çatıya koydu
Nisbetiye On, 9 konut katı, 4 ticari birim katı ve 3 otopark katından oluşuyor. Nispetiye Caddesi’ne bakan cephede şık yeme-içme mekânları planlanırken, Aytar Caddesi’ne bakan cephede ise yüksek metrekareli sanat galerileri, tasarım, dekorasyon ve moda mağazalarının yer alması planlanıyor. Teras katındaki sosyal alanlar ise danışmanlığı Ondörtoniki /Tuğba Buyurucu tarafından yapılan spa ve fitness fonksiyonlarına ayrılmış durumda. Nisbetiye On’u farklı kılan en önemli özelliklerden biri birçok projede bodruma sıkıştırılan bu fonksiyonların, ek maliyetler de yüklenilerek, çatıya konumlandırılması. Böylece mekânın temiz hava sirkülasyonu doğal olarak sağlanmış oluyor. Bu bölümde hamam, buhar odası, sauna gibi alanların yanı sıra yoga, aerobik, pilates gibi çalışmaların yapılacağı stüdyolar ve bir yüzme havuzu yer alacak.

‘Yatırım Penceresi’nde en çok kazananlar belli oldu
Ekonomik şehir otelciliği konseptiyle Türkiye ve Rusya’da yatırımlarını sürdüren Akfen GYO, sosyal medyada da yatırımcısına kazandırdı. Akfen GYO’nun Facebook sayfası üzerinden 15 Ocak’tan itibaren oynanmaya başlanan “Yatırım Penceresi” oyununda ilk 3’e giren katılımcılar yurtiçi Novotel veya Ibis Otel’lerde çift kişilik konaklama ve kahvaltı ödülü kazandı. Kazananlarda birinci olan Tayfun Kaya 3 gece, ikinci olan Abdülkadir Gültekin 2 gece ve üçüncü olan Nihat Avcı ise 1 gece olmak üzere istedikleri herhangi Novotel ve Ibis Otel’de konaklama ve kahvaltı hakkı elde etti.
Akfen GYO Yatırım Penceresi oyunu IMKB 30, IMKB 100, Altın, Avro ve Dolar piyasaları kapandıktan sonra oynandı.

Dohuk’un ilk AVM’sine Türk firmaları imza attı
Kuzey Irak’ın Türkiye sınırına yakın kentlerinden Dohuk’un ilk alışveriş merkezini Türk firmaları yapıyor. Yapılan açıklamaya göre Betaş Tema Yorum İnşaat Ortaklığı’nın, 500 bin nüfuslu Dohuk’ta inşa edeceği Mazi Plus Alışveriş Merkezi’nin temeli atıldı. 120 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak olan Mazi Plus Alışveriş Merkezi’nin mimari tasarımı M&M Proje, kiralama ve yönetimi ise Turkmall tarafından yapılıyor.
Mazi Plus, alışveriş merkezinin yanı sına konut alanlarından da oluşuyor. Konut alanlarıyla birlikte toplam 180 milyon dolarlık projenin ilk etabı olan alışveriş merkezinin 18 ayda tamamlanması öngörülüyor. Mazi Plus alışveriş merkezinde 120'den fazla perakende mağazası, hipermarket, mobilya mağazası, güzellik merkezi, çocuklar ve yetişkinler için eğlence merkezi, kafe ve restoranların yanı sıra çok salonlu sinemalar yer alacak.

Squash sporunun devleri İstanbul’da kozlarını paylaştı
Dünyada ‘duvar tenisi’ olarak da bilinen ve 116 ayrı ulusal birliği olan Squash’ın devleri Avrupa Konutları’nın sponsorluğunda Atakent 2 Club House’da kozlarını paylaştı. Dünyanın dört bir yanından gelen bayan ve erkek squash oyuncularının yanı sıra, Türkiye’de squash sporuna gönül vermiş dördü erkek, sekizi kadın 12 Türk Squashcı da PSA ve WSA'nın squash devleri ile mücadele etme şansı yakaladı.
Gençlerin ve çocukların enerjilerini yansıtabilecekleri en uygun spor dallarından biri olarak nitelendirilen squash sporunun gelişimine hem ulusal hem de uluslararası alanda katkı sağlayan Avrupa Konutları Atakent 2’nin spor kulübü olan Club House, dünya standartlarındaki squash kortları ile de oyunculardan tam not aldı.

Genç mühendislere Tahincioğlu desteği
Ticari gayrimenkul alanında gerçekleştirdiği projelerle öne çıkan Tahincioğlu Gayrimenkul, genç mühendis ve mimarların projelerini destekliyor. Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü (BÜYAP) ile işbirliği gerçekleştiren Tahincioğlu, 19-21 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan “6. Boğaziçi Üniversitesi DESIGN & CONSTRUCT Çelik Köprü Yarışması”na co-sponsor olarak destek veriyor. Yarışma kapsamında, inşaat mühendisliği ve mimarlık bölümü öğrencileri kendi tasarladıkları, yapımını üstlendikleri ve yarışma sırasında kurdukları çelik köprüleri jürinin değerlendirilmesine sunacaklar. Yarışma sayesinde öğrenciler, tasarım, üretim, işçilik, planlama, organizasyon gibi alanlarda kendilerini geliştirebilecek.

Yazarlar