Ekonomi ‘Dikkatsiz’e prim cezası elektrikli otoya teşvik

‘Dikkatsiz’e prim cezası elektrikli otoya teşvik

05.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Trafik sigortalarında iyi sürücü ödüllendirilip kötü sürücü cezalandırılıyor. Elektrikli otoda ise sigorta primi indiriminin önü açıldı.

‘Dikkatsiz’e prim cezası elektrikli otoya teşvik

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Trafik sigortalarında yapılan yeni düzenlemeyle, hasar alan araçların sigorta primleri yüzde 200 artırılabilecek. Yeni prim oranlarıyla, iyi sürücünün ödüllendirilmesi ve kötü sürücünün cezalandırılması ve trafik kazalarının azaltılmasının amaçlandığı belirtildi. Elektrikli otomobillerde ise sigorta primi indiriminin önü açıldı.

Haberin Devamı

Trafik Sigortası Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Hasarsızlık indirimi ve hasar halinde prim artırım oranlarında yapılan değişikliğe göre, en yüksek hasarsızlık indirimi yüzde 50’ye kadar yapılabilecek.

Hasar alan araçların sigorta primleri ise yüzde 200 artırılabilecek. Trafik sigortası tavan fiyatları 1 Mayıs’ta yüzde 5 artırımlı olacak. Mayıstan itibaren aylık tavan fiyat artışı ise yüzde 2 olacak.

Elektrikli araçlar için zorunlu trafik sigortasında, yüzde 10 prim indirimi uygulanabilecek. Bu düzenlemeyle, başta Togg olmak üzere yüzde 100 elektrikli araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası fiyatlaması aşamasında pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasının hedeflendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Yerli yedek parça

Yeni düzenlemeyle, yedek parçalarda da eşdeğer yerli ürünler teşvik edilecek. Otomobil onarımında ve tazminat ödemesinde, orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş parçalar veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi halinde yüzde 20’ye kadar indirim yapılabilecek. Hasarlı araç onarımındaki değişiklikle de “yerli ve milli üretim vizyonu” kapsamında, orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş parçaların kullanımının teşvik edileceği ifade edildi.

‘Dikkatsiz’e prim cezası elektrikli otoya teşvik

İyi sürücüye ödül nasıl işleyecek?

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (SEDDK) yapılan açıklamada, zorunlu trafik sigortasında yapılacak değişikliklerin ilk bölümünün devreye alındığı belirtilerek, “Yapılan değişiklikle iyi sürücünün ödüllendirildiği, kötü sürücünün daha fazla prim ödeyerek cezalandırıldığı 9 basamaklı sisteme geçiş yapıldı. Çok riskli sürücüler için 0. basamak ve 7. basamakta olup 5 yıldır kaza yapmayan iyi sürücüler için 8. basamak sistemi ile hem daha hakkaniyetli bir uygulamaya geçiliyor hem de sürücü davranışlarının disipline edilmesiyle trafik kazalarının azaltılması amaçlanıyor” denildi.

Açıklamaya göre, primlerdeki yeni basamak sisteminde, hasar/prim oranlarında revize yapılırken, azami primlerdeki aylık artış oranı da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Orta Vadeli Program’da öngördüğü enflasyon hedefine paralel şekilde yüzde 4.75’ten yüzde 2’ye düşürüldü.