Ekonomi ‘Dikta ayarlı bir zihin’

‘Dikta ayarlı bir zihin’

06.09.2010 - 00:06 | Son Güncellenme:

TÜSİAD, Salim Uslu’nun çıkışına dün yaptığı açıklamayla sert tepki gösterdi

‘Dikta ayarlı bir zihin’

“Konsomatris” ifadesiyle Uslu’nun terbiye sınırlarını aştığı ifade edilen TÜSİAD açıklamasında, “Hak-İş Başkanı’nın sapla samanı karıştıran polemik çabası kendi aczinin bir ifadesi olmaktan ibaret kalsaydı zaten herhangi bir cevap gerektirmeyecekti. Ancak bu örnekte de görüldüğü gibi tercih açıklama baskısı ve baskının tehdit aşamasına ulaştığı propaganda dönemi, kurumların bile dillerinin ayarının tamamen kaçmasına imkân tanımaktadır. Talihsizliğin de ötesinde artık etik kavramların dışında kalan bu hakaretler, ülkemizin içinden geçmekte olduğu siyasi iklimin, çeşitli kesimleri ne boyuta kadar deformasyona uğrattığı yolunda tarihe kara bir örnek olarak kaydedilmiş bulunmaktadır.

Demokratikleşmeye gölge düşürüyor
Bu bir linç mantığıdır. Türkiye’de demokrasi alanını genişleteceği iddiasını taşıyan bir referandum paketinin savunulma yöntemi bu değildir” denilen açıklama şöyle devam etti: “Vatandaşlar özgür iradeleriyle oy vereceklerdir. Bu irade üzerine tehditle, küfürle, baskıyla, iftirayla ipotek koyma çabalarının vardığı nokta, Türkiye’nin son dönemlerde göstermiş olduğu demokratikleşme çabalarına ciddi bir gölge düşürmektedir.
Kimsenin buna hakkı yoktur. TÜSİAD, anayasa değişikliği konusunda her demokratik toplumda olduğu gibi ülkemizde de farklı görüşlerin ve bakış açılarının bulunmasını çoğulculuk anlayışı bağlamında teşvik etmektedir. Kendi tercihinin dışındaki demokratik kurallar içinde yapılmış tercihleri gayrı meşru ilan etmeye varan bir cüretkarlıkla konuşmak, üstelik bunu aşağılayıcı ve çirkin bir üslup ile yapmak ancak dikta ayarlı bir zihin yapısının ürünü olabilir. Bu tür zihin yapılarını ret ediyoruz” denildi.
Açıklamada, TÜSİAD’ın veya herhangi bir derneğin referandum konusunda kendi üyelerini bağlayacak bir açıklama yapma zorunluluğunun olmadığının altı çizildi. TÜSİAD açıklamasının son cümlesi, “Belirtmek gerekir ki ve inanıyoruz ki çağdaş demokrasilerde, Salim Uslu Beyefendi ile bir konsomatrisin oyu birdir ve eşittir” şeklinde oldu.