Ekonomi Doğan Medya’ya vergi cezasının boyutu tahripkâr

Doğan Medya’ya vergi cezasının boyutu tahripkâr

01.11.2009 - 00:39 | Son Güncellenme:

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Medya Alt Komitesi, önceki gün “Medya Özgürlüğüne Saygı” başlıklı bir raporu ele aldı.

Doğan Medya’ya vergi  cezasının boyutu tahripkâr

Medya Özgürlüğü Merkezi Uluslararası Direktörü William Horsley tarafından hazırlanan belgede Türkiye, basının kısmen özgür olduğu ülkeler arasında sayılıyor. Raporda, Doğan Yayın Holding’e (DYH) verilen vergi cezalarına da değinilerek, “hükümetin taciz kampanyası yürüttüğü” vurgulanıyor.
Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden 31’inde basının özgür olduğunun belirtildiği belgede, 11 ülkede ise basının kısmen özgür olduğu ifade ediliyor. Bu ülkeler ise Türkiye, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Gürcistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Romanya ve Ukrayna olarak sıralanıyor.
Türkiye ile ilgili bölümde Hrant Dink’in öldürülmesine geniş yer verilen ve bu bağlamda Milliyet muhabiri Nedim Şener’in olayla ilgili kitabı nedeniyle yargı önünde olduğunun hatırlatıldığı belgede, DYH’ye yönelik cezalarla ilgili iki paragraf yer alıyor.

‘İntikam görüntüsü’
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyeleri, mevcut hükümete yönelik muhalif bir yaklaşım sergileyen Türkiye’nin en büyük medya şirketine karşı bir taciz kampanyası yürütür gibi görünüyor” ifadelerine yer verilen belgede, Başbakan’ın Doğan Grubu gazetelerine yönelik olarak yaptığı boykot çağrısı da hatırlatılıyor.
BBC Türkçe Servisi’ne konuşan Horsley, bu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Doğan Medya Grubu’na karşı gelişen süreç, Avrupa Komisyonu, AGİT ve medya izleme örgütleri tarafından hep çok abartılı, neredeyse hayal ürünü suçlamalar olarak tarif ediliyor. Yani Türk makamlarının bu konuda uygun olmayan bir yol izlediği çok açık.
Özellikle de sözü edilen vergi usulsüzlükleriyle ilgili verilen vergi cezasının boyutu, hem absürd hem de medya çeşitliliği açısından tahripkâr bir rakam olarak görülüyor. Bu durumda Türk makamlarının bu yolu intikam duygusuyla izledikleri görüntüsü oluşuyor ister istemez.”