Ekonomi Doka, müteahhitlere kiralık kalıpla kriz desteği verecek

Doka, müteahhitlere kiralık kalıpla kriz desteği verecek

10.12.2008 - 00:56 | Son Güncellenme:

İnşaatlarda betona şeklini veren kalıp ile bu kalıbı destekleyen iskele, payanda, dikme gibi kalıp ekipmanlarını üreten Avusturyalı Doka şirketinin Türkiye Genel Müdürü Suavi Gürel, kriz ortamında inşaat şirketlerine kalıp kiralayarak destek vereceklerini söyledi

Doka, müteahhitlere kiralık kalıpla kriz desteği verecek

Gürel, şöyle konuştu:
“Kısa süreli bir yatırım için kalıbı satın almak, gerek yüksek maliyet gerekse iş bitiminde geniş stoklama alanı gerektiriyor. Böyle durumlarda kalıbı kiralamak en doğru yöntem. Stoklarımızla talebi karşılamaya ve inşaatçının maliyetlerini düşürmesine yardımcı olacağız.”
Doka İhracat Müdürü ve Türkiye Eşbaşkanı Peter Thalhammer da, Avusturya’nın Amstetten şehrindeki 350 bin metrekarelik fabrika alanında 60 bin metrekarelik yeni bir depolama alanı inşa ettiklerini ve kriz sonrasına hazırlık için 150 milyon euro’luk stok yapacaklarını açıkladı. 65 ülkede 140 satış noktası bulunan Doka’da 6 bin kişinin çalıştığını belirten Thalhammer, taşeron firmaya ait 300 kişi haricinde işçi çıkartmadıklarını ifade etti. Thalhammer, 2007’de 850 milyon euro olan şirket cirosunun 2008 yılı sonunda 1 milyar euro’ya ulaşacağını kaydetti.
Thalhammer, Doka kalıplarının; dünyanın en yüksek binası Burj Dubai ve dünya kupasının oynanacağı Güney Afrika’daki Green Point stadında, Türkiye’deyse Marmaray’ın yanı sıra Karkamış, Birecik, Borçka ve Muratlı barajlarında kullanıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Kalıbı tırmandırdı şimdi de uçuruyor
Doka İhracat Müdürü Peter Thalhammer, kule vinç ve iskeleye ihtiyaç duymaksızın hidrolik yardımıyla yükseltilen ‘tırmanan kalıp’ sistemini geliştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Bu kalıp üç katlı. En alttaki kısım duvara tutunarak kalıbı sabitliyor. Orta kısıma beton dökülürken, üst katta da teknik hazırlık yapılıyor. Atılan beton kurudukça kalıp yükseltiliyor. Kule vinçle 60 ay sürecek Burj Dubai’nin inşaatını tırmanan kalıp sayesinde 30 ayda bitirdik.”
Thalhammer, “Bu sistemle 40 katlı bir binanın maliyetini dörtte üç oranında azaltıyoruz” dedi.
İskele ve kule vinç kurma imkanı olmayan yerlerdeki köprü inşaatları için de uçan kalıp sistemini geliştirdiklerini belirten Thalhammer, bu sistemin Türkiye’de Karadeniz sahil yolu üzerindeki Gülburnu Viyadüğü’nde kullanıldığını söyledi. Thalhammer, “Uçan kalıp sistemiyle sadece inşa ettiğimiz viyadüğe tutunarak iki ayak arasındaki 140 metrelik açıklığa betonarme köprü yapıyoruz” dedi.