Ekonomi Dolar serbest düşüşte, TL doludizgin

Dolar serbest düşüşte, TL doludizgin

31.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kısa vade için TL’de en kötünün geride kalmış olabileceği beklentisi ve Merkez Bankası’nın (TCMB) swap ve 2 puana ulaşan sıkılaştırma adımlarının da desteğiyle dolar/TL sert düşüşle 3.78’in altına gerilerken TL bu yıl ilk kez gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. BİST 100 endeksi ise dün yüzde 2.9’a yakın yükselişle 86 bin puanı aştı.

Dolar serbest düşüşte, TL doludizgin

Reuters’a konuşan bankacılar, swap olarak da tanımlanan TCMB’nin TL depoları karşılığı döviz depo ihalesinde 1 milyar dolarlık ihaleye 900 milyon dolar talep gelmesine de dikkat çekerken, Temmuz 2016’dan bu yana TL’nin dolar karşısında değer kaybedeceği yönünde açılan pozisyonların dün itibarıyla ilk kez toplu olarak kapandığına dikkat çekiyorlar.

Güne 3.86 civarında başlayan dolar/TL TCMB’nin likiditeyi sıkı tutmaya devam etmesi ve depo ihalesinde ihalenin altında bir teklif gelmesinin de desteğiyle 3.78’in altını test etti.

AA’ya konuşan analistler, dolar/TL’de 3.80’in altında kapanışlar yaşanması durumunda 3.7800 - 3.7560 seviyelerinin kısa ve orta vadeli teknik görünüm açısından önemli destek konumunda olacağını dile getiriyor.

En kötü geride kaldı

Reuters’a bilgi veren bir bankanın döviz masası müdürü, “TL’deki negatif ayrışmanın artık bir miktar durmasını beklemekteyiz bunu değiştirebilecek yeni bir olay gelişmedikçe. Yeni pozisyonlara açılmalarına bakınca hangi tarafta ağırlık olacağı TCMB’nin likidite adımları ve referandum süreci başta olmak üzere önemli olmak üzere yeni gelişmeler belirleyecektir.

Ancak sert değer kayıpları ardından bugün yaşanan pozisyon kapamalardan tüm yeni pozisyonların değer kaybı yönünde açılmayabileceğini düşünüyoruz. TL için şu aşamada yeni bir gelişme olmaz ise en kötü geride kaldı diyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Not kararı siyasi kimse aldırmadı

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin Twitter üzerinden şunları söyledi:

- “’Anayasa referandumu yaparsanız’ diye başlayan not kararı ekonomik değil siyasidir, içişlerine müdahaledir.

- Geçen hafta ‘Türkiye’nin notunu indirirseniz kendi itibarınızı kaybedersiniz’ demiştim. Uluslararası arenada bu skandal konuşuluyor.

- Fitch ve S&P’nin yapmaya kalktığı operasyona ne piyasalar, ne de yatırımcılar aldırış etmedi.

- Türkiye her türlü manipülasyon ile ilgili hukuki süreç başlatma hakkını kullanabilecek özgüvendedir. Buna herkes dahildir.”