Ekonomi Dolar ve altında yükseliş sürecek mi?

Dolar ve altında yükseliş sürecek mi?

25.07.2011 - 12:58 | Son Güncellenme:

.

Dolar ve altında yükseliş sürecek mi

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, hanehalkının ve Merkez Bankasının döviz rezervlerinin bu kadar iyi olduğu bir süreçte doların daha fazla yükselmesinin söz konusu olamayacağını ifade etti.

Toğuç, piyasalara ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Avrupa tarafında kurtarma paketine rağmen piyasaların bu paketi yeterli görmediğini söyledi.

ABD’nin borcunu çeviremediğini ve temerrüt riski olduğunu anımsatan Toğuç, 2 Ağustos’ta ABD’den faiz veya vergi artırımı ve para basma gibi kararlar çıkabileceğini, doların seyri üzerinde bu kararın çok etkili olacağını vurguladı.

ABD’nin para basmaya karar vermesi durumunda reyting kuruluşlarının ülke notunu düşürebileceğini ifade ettiğini hatırlatan Toğuç, şunları kaydetti: "Dolayısıyla şu anda dövizde bir belirsizlik ortamı var. Dolarla ilgili belirsizlik daha çok olumsuz yönde. Bir ülkenin para birimi temerrüt riski taşıyor. Bizde ise dolar Türk Lirası karşısında yükseliyor. Bunun makroekonomik hiçbir açıklaması olamaz. Tamamen spekülatif bir hareket. Hanehalkının ve Merkez Bankasının döviz rezervlerinin bu kadar iyi olduğu bir süreçte doların daha fazla yükselmesi söz konusu olamaz. Dolar endeksi uluslararası piyasalarda düşme trendinde. 1,60-1,70 TL arasındaki hareketler normal olabilir, cari açığı da olumlu etkileyebilir ancak 1,70 TL’nin üzerine çıkması durumunda döviz hesaplarında bir satış görülmesi gerekir, çünkü bu kadar yüksekte bir dolar endeksi bulunamayabilir. ABD’li yatırımcının kendisi dolar taşımak istemiyor.

Bizim milletimizdeki doların güvenli liman olarak görülmesi tamamıyla eski kaygılardan, endişelerden kaynaklanıyor. Bunlar son satış fırsatıdır. Bu kadar dolarize olmuş bir ekonomide insanımız bu kadar dolar tutarak kendi ekonomisine zarar verdiğini görmesi gerekiyor. Ben bu seviyelerin dolarda satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum." -"RİSKLER DEVAM ETTİĞİ SÜRECE ALTINDA YÜKSELİŞ SÜREBİLİR"- Nurhan Toğuç, borsada pozisyon almak için de bu seviyelerin uygun olduğunu, ancak 2 Ağustos sonrasının da beklenebileceğini söyledi.

ABD’nin tekrar para basma kararı alması durumunda bu paranın yine gelişmekte olan ekonomilere gideceğine işaret eden Toğuç, "Çünkü Avrupa borç sıkıntısı içinde, büyüme potansiyeli çok düşük. ABD beklendiği kadar hızlı toparlanamıyor. Çin tarafında aşırı ısınma görülüyor" dedi.

Toğuç, Türkiye’de ikinci çeyrek bilançoların iyi gelmesinin beklendiğini ve böyle bir süreçte de borsada bu beklentilerin satın alınacağı bir dönemin görüleceğini anlattı.

Türkiye ekonomisinin parmakla gösterilen ekonomilerden biri olduğunu ve bunu bozmak isteyenlerin bulunduğunu ifade eden Toğuç, şöyle devam etti: "Enteresan bir şekilde uluslararası reyting kuruluşlarının birtakım şeyleri zorladığını, Türkiye’deki piyasalarda baskı yarattıklarını görüyoruz.

Diğer gelişmekte olan ülkelerde aynı şeyleri yaptıklarında cezai birtakım uygulamalarla karşılaşıyorlar. Bunun çok örnekleri görüldü. Türkiye’nin de bu tür önlemleri düşünmesi gerekiyor. Yerli yatırımcıyı biraz daha koruyacak birtakım önlem içine girmesi beklenebilir. Fitch’in açıklamaları çok enteresandı. 3 ay önce Türkiye’nin cari açığının bir risk oluşturmadığı yönünde açıklamalarda bulunan Fitch, geçen hafta Türkiye üzerindeki riskleri vurguladı. Bunlar normal hareketler değil. Yabancı takas adedinde ciddi bir azalma görmüyoruz." Bu hafta faizlerin dar bir bantta yüzde 8,5-9 aralığında seyretmesini beklediğini dile getiren Toğuç, önümüzdeki günlerde bono tarafında yukarı yönlü hareket beklemediklerini, yabancı girişleri görülebileceğini kaydetti.

Toğuç, ABD’nin temerrüt riski nedeniyle Avrupa’nın biraz daha iyi göründüğünü ve avroda 2,5000 liraya kadar bir hareket görmenin mümkün olabileceğini, altında ise risklerin devam ettiği sürece yükselişin sürebileceğini bildirdi.