Ekonomi Dolar ve altını olanlar dikkat: Uyarı geldi!

Dolar ve altını olanlar dikkat: Uyarı geldi!

25.07.2023 - 07:37 | Son Güncellenme:

Yatırımcılar altın, dolar ve borsayı yakından takip etmeye devam ediyor. Peki bu dönemde en mantıklı yatırım aracı hangisi? İşte detaylar...

Dolar ve altını olanlar dikkat: Uyarı geldi

Altın ve dolar fiyatlarında yaşanan hareketlilik yatırımcının dikkatini çekmeye devam ediyor. Dolar 27 lira bandında dalgalanırken euro 30 lira seviyesinde işlem görüyor. Peki bu dönemde en mantıklı yatırım aracı hangisi? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Dinamik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş şu ifadeleri kullandı: "Gram altın yükseliş trendine devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Fed’e yönelik beklentilerle de şekillenen gram altında 1695 TL seviyesini destek olarak kabul edebiliriz. Bu seviye üzerinde kalınması halinde 1711 TL direnci test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1650 TL desteğini takip ediyor olacağız.

FED KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLER, BEKLENTİLER NELER?

Çarşamba günkü Fed toplantısında 25 baz puan faiz artışı bekleniyor. Bu beklentinin ise fiyatlara yansıdığı görüşündeyiz. Ağustos ayında toplantı yapmayacak olan Fed’in özellikle toplantı sonrasındaki yönlendirmesi önemli olacaktır.

Haberin Devamı

Keza 2 ya da 3 defa faiz artırımının gerçekleşmesi de az olsun gündemde yer alıyor. Fiyatlanan 25 baz puanlık artışın gelmesi ve daha fazla faiz artışı olmayacağına yönelik bir yönlendirme olması halinde dolar bazlı varlıklarda ve emtia grubunda değer artışları görülebilir. Aksi bir durumda ise dolar bazlı varlıklar ve emtia grubunda baskı görebiliriz.

BORSA YATIRIMCISINA BİR UYARINIZ VAR MI, KAR SATIŞI BEKLİYOR MUSUNUZ?

Seçim sonrası para politikasına yönelik belirsizliğin giderilmesi, öngörülebilir politikalara yavaş da olsa geçişin olması ve Mart 2024’teki seçimler Borsa İstanbul’da katalist etkisi yaratmaya devam ettiğini düşünmekteyiz.

Ancak uzun bir dönem uygulanan genişlemeci politikaların şirketler üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Özellikle hisse seçimlerinin önemli olduğu döneme girdiğimizi görmekteyiz. Borsa İstanbul’da kar realizasyonları için şu an itibariyle net bir ibare göremesek de olası geri çekilmelerde kredili pozisyona sahip yatırımcıların dikkatli olması gerektiği görüşündeyiz."

'GRAM ALTINDA HAREKET YURT DIŞI KAYNAKLI'

Piyasalara ilişkin beklentilerini açıklayan Ata Yatırım Müdürü Yalaz Özkanlı şu ifadeleri kullandı:

"Altın yurt dışında ağırlıklı olarak ABD para politikası beklentilerine paralel hareket etmeyi sürdürürken gram altına etki eden tek yurt içi parametre dolar kuru.

Haberin Devamı

Dolar kurunun yurt içinde uzunca bir süredir 26,95 seviyesinde doğal görünümden uzak, yatay bir seyirde olması gram altın fiyatlarındaki büyük hareketlerin yurt dışı kaynaklı olmasını da beraberinde getiriyor.

Bu çerçevede önümüzdeki hafta ABD’de Fed faiz kararı ve sonrasında yapılacak açıklamalar, ardından da kişisel tüketim harcamaları başta olmak üzere öncü ekonomik veriler belirleyici olacak. Diğer yandan yurt içinde TL’nin son dönemde aralıklı adımlarla sergilediği kontrollü değer kayıplarına devam etmesi halinde bunun da gram altın fiyatlarına aynı oranda yansıması beklenebilir.

Bu hafta piyasalar açısından global merkez bankasının faiz kararları bekleniyor olacak, öncelikli olarak çarşamba günü Fed'in 25 baz puan faiz artırması bekleniyor.

Perşembe günü Avrupa merkez bankasının faizi 25 baz puan artırması bekleniyor, cuma günü ise japon merkez bankasının faizleri aynı şekilde bırakması bekleniyor.

'FAİZ KARARININ ÇOK ÖNEMLİ ETKİSİ OLACAK'

Fed'in bu faiz kararının piyasalar üzerine çok önemli etkisi olacağını düşünmüyoruz açıkçası, çünkü oldukça fiyatlanmış olduğunu düşünüyoruz son bir ayda, ama toplantı sonrası verilecek mesajlar piyasalar tarafından dikkatle takip ediliyor olacaktır.

Haberin Devamı

'BORSADA KAR SATIŞLARI DOĞAL KARŞILANMALI'

Baktığımızda ABD on yıllıkları bir ay öncesine göre yaklaşık 25+ puan daha aşağıda belki uzun vadeli tabil tarafında bir hareketlenme görebiliriz diye düşünüyorum açıkçası. Onun dışında borsadaki olumlu seyir devam ediyor ama son 45 günde piyasanın çok ciddi bir ralli yaptığını unutmamamız lazım, bundan dolayı arada gelen kar satışları doğal karşılanmalı.

Tabiki şu anda ikinci çeyrek bilanço dönemindeyiz, birçok şirketin rakamları önümüzdeki günlerde açıklanmaya devam edecek, bilanço döneminin bitişine kadar ben çok ciddi bir satış olmasını beklemiyorum. Daha sonra üçüncü çeyrek beklentileri yavaş yavaş ağustos ortasından itibaren oluşmaya başlayacak, ama ekonominin daha yavaşlayacağını düşündüğümüz için açıkçası biraz daha 7 binin üzerine çıkması için endeksin şuanda henüz yeni bir sebep göremiyoruz."