Ekonomi Dolarda ranta geçit yok

Dolarda ranta geçit yok

28.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Türkiye ile ilgili kurgulanmış haberler, speküle ediliyor. Kurla ve faizle ilgili girişim yapanlar bundan rant temin etmek amacında ama bunda başarılı olamayacaklar” dedi

Dolarda ranta geçit yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, aralarında Alman Eximbank ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) da bulunduğu bazı finans kuruluşlarının Türkiye’ye finansmanı kısacağına yönelik iddialar konusunda, “Yok böyle bir şey. Kendileri de açıklıyor, biz de söylüyoruz, yalan. Burada yapılmak istenen şey, gerek kurla, gerekse faizle ilgili girişim yapanların bundan bir rant temin etmeleri. Bunda başarılı olamayacaklar” dedi.

Haberin Devamı

Zeybekci, Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’nda, “EBRD Türkiye’ye yatırımlar için geçen sene 1.3 milyar euro kaynak ayırdı, bunun tavanı 1.6 milyar euro” diye konuştu

Büyüme % 6’nın üzerinde

Türkiye’nin tüm borçlarının, kısa vadeli oranlarına bakılıp, eldeki nakitle karşılaştırıldığında sıfır problem olduğunu belirten Zeybekci, “Türkiye’ye ilgili bu spekülatif, kurgulanmış haberler, Türkiye’nin üzerine atıldıktan sonra, bu belirli bir saate kadar speküle ediliyor” dedi. Zeybekci, “Kendimize inanıyor, ülkemize güveniyoruz, ülkemizin bununla ilgili hiçbir endişesi yoktur” dedi.

Zeybekci, Türkiye’nin coşmuş, çok güzel sonuçlar alınan bir ekonomisi olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Bu sene Türkiye yüzde 6’nın çok üzerinde büyüyecek. Yüzde 11-12 ihracat artışıyle tarihi zirveyi yakalayacak. Turizmde yüzde 30’a yakın bir iyileşmeyle kapatacak. Bu gelişmelerin Türkiye’ye mutlaka pozitif etkisi olacak. Yabancı sermaye girişiyle ilgili çok pozitif etkileri olacak. Türkiye’de özel sektör yatırımları, büyük oranda artıyor. Tam pozitif anlamda bir değere, rakama dönüştüreceğimiz ortamlara denk getirilerek, yapılıyor. Bunun geçici olduğunu hep beraber göreceğiz, Türkiye’nin rakamları bütün dünyada imrenilen rakamlar olacaktır.”

Haberin Devamı

Zeybekci, ABD’nin, 6 Türk bankasına 25 milyar dolar civarında ceza kesme hazırlığında olduğu iddiaları konusunda, “Bunların ne kadar dizayn edilmiş, tasarlanmış olduğu, Türkiye’ye nasıl ve ne kadar zarar verebileceği, bu haberler bittiği andan itibaren oluşacak dalga boyundan spekülatörlerin ne kadar kazanabileceği bilinen şeyler. ABD’de bahse konu olan veya spekülasyona tabi tutulan tek bir bankamız var o da Halk Bankası. Halk Bankası İran’a uygulanan ambargo zamanında ABD’nin almış olduğu kararların hiçbirisine aykırı olmaksınız yapılan ticarette, bankacılık faaliyeti yapması dışında hiçbir dahli yoktur. Bunun içine mayın koyarak piyasaya atmak ve bundan rant sağlamak demektir” diye konuştu.

‘Döviz girişi artıyor’

Bakan Zeybekci, “Sevindirici olan şey tüketim mallarının ithalatında artış olmaması, hemen hemen sıfır seviyesinde. 15 milyar dolar ihracattan, 10 milyar dolar turizmden net döviz giriş artışı olacak. İthalatta dış satım ve alım arasındaki denge artıda olacak. Şu anda yapılan her yatırım ithalatı aşağı doğru çekmekle ilgili. Sonuçlarını da 2018’de 2019’da almaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

100 milyar liralık yatırım başlıyor!

Dolarda ranta geçit yok


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında şu ana kadar 3 milyar liralık yatırımı desteklediklerini belirterek, “Elimizde stok olarak bekleyen ve bu sene sonuna kalmadan törenle belgelerini vererek başlatacağımız yaklaşık 100 milyar liralık yatırım var, hatta 103-104 milyar liraya da çıkabilir. Onlar da bitti. Gelecek hafta Başbakanımız başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda bunun en son sunumunu ve tartışmalarını da bitireceğiz ve kısa sürede kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

‘Booking’e engel yok’

Zeybekci, “Booking.com’un Türkiye’ye yönelik faaliyetleri engellenmedi, yasaklanmadı. Booking.com, yabancı turistlere, Türkiye’deki turizm ve tatil faaliyetlerini pazarlayabiliyor, bunun önünde engel yok. Sadece Şenol Bey’e satamıyor çünkü bu, bir haksız rekabet. Türkiye’deki firmalar vergi ödeyerek, bu faaliyeti yaparken Booking, Türkiye’yi de tanımam, vergi vermem’ diyor. Ya Türkiye’nin kurallarını kabul edecekler ya da bu iş olmayacak” dedi.