Ekonomi Dolardaki yükseliş kalıcı olacak mı?

Dolardaki yükseliş kalıcı olacak mı?

27.06.2011 - 15:34 | Son Güncellenme:

Yunanistan için kritik haftaya girildi. Dolar bugün 1.65 sınırına dayandı. Peki bu yükseliş kalıcı olacak mı?

Dolardaki yükseliş kalıcı olacak mı

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, bu hafta piyasalarda beklenen gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, İMKB'de Avrupa tarafında Yunanistan'dan kaynaklı sıkıntıların yansımalarının görüldüğünü, ABD'de bir türlü toparlanamayan ekonominin de piyasalar üzerinde etkili olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu yansımaların bugün Yunanistan'ın alacağı kararla netlik kazanacağını belirten Toğuç, ''Eğer Yunanistan Avrupa'nın dikte ettiği tasarruf tedbirlerini alırsa, bu durum piyasaları olumlu etkileyebilir. Dolayısıyla Yunanistan'daki gelişmeler piyasaların yönü konusunda önem taşıyor'' dedi.

Öte yandan Avrupa bölgesindeki sıkıntıların artmasının, Yunanistan'ın avrodan çıkma riskinin bulunması ve avronun çözülmesine kadar gidebilecek süreci başlatma riskinin, doların güvenli liman olarak görülmesine neden olduğunu anlatan Toğuç, şunları söyledi:

''Global olarak dolar talebi artıyor. Doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında da değer kazandığını görüyoruz, Türk Lirası da buna dahil. Ancak bu, sadece güvenli liman arayışı ve avrodaki belirsizlik nedeniyle artan bir dolar kuru. Yani makroekonomik datalarla desteklenmeyen kur artışından bahsedebiliriz. Dolayısıyla da dolardaki yükselişin kalıcı olması beklenmemeli. Özellikle Türkiye gibi döviz tevdiat hesaplarının çok fazla olduğu ülkelerde bu yükseliş satış için bir fırsat olarak değerlendirilebilir.''

Haberin Devamı

Bono üzerinde de bir baskı olduğuna işaret eden Toğuç, global yatırımcıların Türkiye'den daha fazla faiz talep ettiğini söyledi. Toğuç, ''Enteresan bir şey; Türkiye ekonomisi iyi de olsa, kötü de olsa Türkiye böyle yüksek faize zorlanan bir ülke durumuna getiriliyor. Ben bunu algılayamıyorum. Merkez Bankasının burada alacağı tavır önemli'' diye konuştu.

Özellikle enflasyon beklentisi, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüş ve bunun cari açığa olumlu yansımaları da düşünüldüğünde, Türkiye'nin hala küresel olarak karşılaştırıldığında yüksek faiz ödeyen bir ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Toğuç, kurdaki ve bonodaki hareketin çok kalıcı olmayabileceğini ifade etti.

Dolar ve avronun riskli para birimleri olmaya devam ettiği sürece altına olan talebin devam ettiğini anımsatan Toğuç, ABD'nin altın satışıyla altında bir miktar gevşeme görülebileceğini anlattı. Türkiye'de siyasi alanda yaşanan sıkıntıların yapılacak bir manevrayla çözülmesi halinde Türkiye açısından bir risk görmediğini dile getiren Toğuç, mecliste yeminlerin zamanında yapılıp sıkıntı yaşanmaması durumunda piyasalarda yukarı yönlü bir hareket beklenebileceğini söyledi.