Ekonomi DOLARI BU KEZ MERKEZ YÜKSELTTİ

DOLARI BU KEZ MERKEZ YÜKSELTTİ

24.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez’in tutarı en fazla 1.35 milyar dolar olarak belirlediği döviz satım ihalesinde, azami tutarın oldukça altında 50 milyon dolarlık satış yapmasıyla dolar/TL 1.90’ı aştı

DOLARI BU KEZ MERKEZ YÜKSELTTİ

Merkez Bankası, tutarı en fazla 1.35 milyar dolar olarak belirlediği döviz satım ihalesinde, azami tutarın oldukça altında 50 milyon dolarlık satış gerçekleştirmesinin ardından dolar/TL sert yükseldi. İhale sonrasında dolar/TL 1.8834’ten 1.90 lirayı aştı.
Sepet bazında TL ise 2.1725’ten 2.1851 seviyesine kadar yükseldi. Yılsonu nedeniyle yerli kurumsal taleple dolar/TL 1.9060 ile rekor seviyeye kadar yükselmişti.
Dün Merkez Bankası’nın 1.35 milyar dolarlık döviz satım ihalesine 1 milyar 8 milyon dolarlık teklif gelirken, 50 milyon dolarlık satış yapıldı. İhalede ortalama fiyat 1.8811 lira oldu.
TCMB’nin döviz satım ihalelerine başladığı 5 Ağustos’tan bu yana sattığı tutar ise 10.11 milyar dolara ulaştı. TCMB 23-27 Aralık’ta ihaleler yoluyla satılacak toplam azami döviz tutarını 1.7 milyar dolar olarak belirlemişti. TCMB, 27-28 Aralık tarihleri arasında 1 milyar 700 milyon dolarlık döviz satacağını açıkladı.

‘MB piyasayla inatlaşıyor’
Merkez Bankası’nın döviz ihalesinde sadece 50 milyon dolarlık satış yaptığını, ancak ihaleye gelen teklifin 1 milyar dolarla oldukça yüksek olduğunu belirten Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, “Tekliflerin ortalaması 1.8761 iken kabul edilen tekliflerin ortalaması 1.8811. Yani aradaki fark görece düşük olmasına rağmen TCMB gelen teklifin 950 milyon dolarlık kısmının spekülatif olduğunu düşünüyor. Bu piyasada ‘TCMB piyasayla inatlaşıyor’ algılaması yaratmış durumda. Bu kaygıların artması nedeniyle kur üzerindeki baskı sürecek ve kısa vadede TL’de bir miktar değer kaybı daha görülecektir” yorumunda bulundu.


Haberin Devamı

S&P: ECB’nin sağladığı fonlama not baskısını ortadan kaldırmaz

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P üst düzey yöneticilerinden Scott Bugie, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) sağladığı uzun vadeli fonlamanın zaman kazandırdığını, ancak bankaları not indiriminden korumayacağını söyledi. Bugie, ECB’nin sağladığı üç yıllık fonlamanın olumlu bir adım olduğunu, fakat bankaların yüksek borç sorununu çözmediğini ifade etti.
Bugie, “ECB’nin attığı bu adım tek başına bankaların kredi notlarının iyileşmesine yol açmayacak. Önemli bir operasyon. Fakat sorunlar ile yüzleşilmesini uzunca bir süre erteliyor, ancak nihayetinde bu büyük sorunları ertelemiş oluyor” dedi. S&P bu ay yaptığı açıklamalarla, euro bölgesi ülkelerinin neredeyse tümünün yanı sıra aralarında Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale ve UniCredit’in de bulunduğu büyük bankalara not indirimi uyarısında bulunmuştu.