Ekonomi Dolarını bozan altına koşuyor

Dolarını bozan altına koşuyor

06.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vatandaş dolarını bozdurup altın almak için döviz bürolarına akın ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı vatandaşlar arasında karşılık bulurken, döviz büroları ve kuyumcular geçen haftaya göre ciddi yoğunluk yaşıyor

Dolarını bozan altına koşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Dolarlarınızı bozdurun, altına, Türk Lirası’na çevirin’ çağrısına vatandaşlardan büyük destek geldi. Geçen haftadan itibaren ABD dolarının rekorlar kırarak 3.50 lirayı aşması sonrasında Türkiye’de pek çok sektörde TL’ye dönüş seferberliği yaşanıyor. Vatandaşlar da ellerindeki dolarları bozdurup altına çevirmek için yarışıyor.
Çağrıya karşılık veren vatandaşlar yastık altındaki dolarını bozdurmak için döviz bürolarına akın etti. İstanbul Eminönü ve Kapalıçarşı’da konuştuğumuz döviz bürosu ve kuyumcu dükkanı sahipleri vatandaşın dolarlarını bozdurmak için kendilerine geldiğini ve yoğun günler geçirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dolar bozdurma işlemi artarsa dolar kurunun düşeceğini belirten döviz bürosu sahibi Bülent Kaştan, “Geçen haftadan beri yani Cumhurbaşkanımızın çağrısından sonra vatandaşlar dolar bozdurmak için harekete geçti. 1 hafta boyunca dolar satan vatandaşlarımızın oranı yüzde 60’ı buldu. Geçen haftaya göre ciddi bir artış var. Bu şekilde devam edersek döviz kuru düşecek” dedi.

Altına hücum var

Kaştan, dolar kurunun altına talebin artmasıyla düşeceğini de savunarak, “Geçen ay altın satışımız çok durgundu. Bu ay altın satışımız gayet iyi. İnsanlarımız altına dönüş yapıyor. Doları bozduran altına yatırıyor” tespitinde bulundu.

Diğer bir Kapalıçarşı esnafı Metin Tan ise, doları bozduranların altına koştuğunu vurgulayarak, “Geçen haftaya oranla altın satışımız yüzde 30 arttı. Geçen ay altın satışımız çok durgundu.

Haberin Devamı

Bu ay altın satılıyor. Özellikle de son 1 hafta altın satışımızda ciddi bir artış var. Altına talep yoğun bir şekilde devam ederse doların ateşi söner” değerlendirmesini yaptı.

ALIM YAPANLARIN SAYISI ÇOK DÜŞTÜ

Cumhurbaşkanının çağrısından sonra dolar bozduranların çok olduğunu söyleyen Hakan Çorak da, “Açıklamalardan sonra dolar bozduranlar oldu. Altın satışımız da arttı. Yatırım için ziynet altınına yüklenenler oldu. İnsanlar dolar bozdurmasa bile dolar satın almıyor. Dolara talep çok düştü. Doları talep edenler de ihtiyaçtan dolayı talep ediyor. Dolarla ödemesi olanlar kuruna aldırış etmeden mecburen dolar alıyor” diye konuştu.

‘Daha fazla bozduralım’

Döviz bürosuna gelenlerden 4 kişiden 3’ünün dolar bozdururken, 1’inin de dolar aldığını söyleyen sektör yetkilisi Burhan Aş da, şunları aktardı: “Dolar bozduranların sayısı geçen haftaya oranla arttı. Her 4 kişiden 3’ü dolar bozdururken 1’i de dolar alıyor. Cumhurbakanının yaptığı açıklamadan sonra dolar bozdurma işlemi artarken altına talep de arttı. Altına talepte artış 3 katı buldu. Bunların çoğu yatırım için bazıları da ihtiyaç için satın alıyor. Buraya gelen müşteriler ‘dolarlarımızı bozduruyoruz ama dolar düşmüyor’ diye söyleniyor. Kurun düşmesi için daha fazla dolar bozdurmalıyız.”