Ekonomi Dönüşüm için yeni adres Fikirtepe ve Kartal oldu

Dönüşüm için yeni adres Fikirtepe ve Kartal oldu

31.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Helenium serisiyle tanınan Başarır İnşaat, 2008’de Kartal’da yaptıkları ilk kentsel dönüşüm projesinden sonra tekrar dönüşüme odaklandı. Firma, Fikirtepe ve Kartal’da dönüşüm projeleri için çalışmalarını hızlandırdı

Dönüşüm için yeni adres Fikirtepe ve Kartal oldu

1995 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Başarır İnşaat, kentsel dönüşüme odaklandı. Kentsel dönüşüm projeleriyle yakından ilgilendiklerini belirten Başarır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, kentsel dönüşümle birlikte ortaya çıkan arsa ve konut arzından sonra İstanbul’un dışına doğru yapılan göçün bu sefer içe doğru olabileceğini söyledi.
Kartal’da 2008 yılında 5 blok yıkıp 5 blok yaptıklarını anlatan Başarır, “Helenium Sun adını taşıyan bu projede toplam 250 daire vardı. Biz bu dairelerin teslimini de aynı yıl gerçekleştirmiştik. Dolayısıyla aslında kentsel dönüşümü biz burada herkesten önce başlatmıştık” dedi.
Başarır, şimdilerde de kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul’da proje geliştirmek için uygun arazi ve bölge aradıklarının ifade etti.
Kentsel dönüşüm kapsamında Yakacık ve Kartal’da birkaç arazi ile görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Başarır, “Kartal’ın deniz tarafında bir siteyle görüşmelerimiz devam ediyor. Buradaki arazilerle ilgili büyük bir aşama kaydettik. Anlaşmalar yüzde 90 oranında sağlandı. Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra, muhtemelen bu senenin sonu gibi başlayabiliriz. Bölgeye değer katan birçok kesime hitap eden projeler geliştireceğiz” diye konuştu.
Başarır, Kartal’daki arsanın yaklaşık 10 dönüm olduğunu belirterek, 2014’ün başı gibi projeyi duyurmayı planladıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Yüzde 50 prim yaptı
Satışı devam eden Helenium Wings’le ilgili bilgi veren Alptekin Başarır, şunları söyledi:
“Helenium Wings, yatırımcısına yüzde 50 kazandırdı. Daha somut bir örnek vermek gerekirse 200 bin liralık bir daire en az yüzde 50 prim yaptı ve 300 bin lira seviyesine geldi. Helenium Wings’in yüzde 80’inin satışını tamamladık. Yüzde 20’si için ise tüketicilere çok cazip ödeme koşulları sunuyoruz.”

‘Arap yatırımcı ilgi gösteriyor’
Türkiye’ye hem Mütekabiliyet Yasası, hem de ‘Arap Baharı’nın rüzgârını arkasına alan Arap yatırımcıların ilgi gösterdiğini kaydeden Başarır, “Türkiye’de birbirinden iddialı konut projeleri artarda yükseliyor. Bu projeler sadece yerli yatırımcıların değil, yabancı yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Bizim de projelerimize batı ülkelerinin yanı sıra, ağırlıklı olarak Pakistan, İran, Suudi Arabistan’daki yatırımcılar ilgi gösteriyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Suudiler bir bloğu satın almak istiyor
Projelere yabancı yatırımcıların da ilgi gösterdiğini anlatan Başarır, şöyle konuştu:
“Suudi Arabistan’a açtığımız satış ofisinin de büyük katkısını görüyoruz. Helenium Wings’in yüzde 8’ini Suudi Arabistanlılara sattık. Helenium Garden’ın 1 bloğunun satışı ya da kiralanması ile ilgili Suudi yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor. Arap yatırımcılar bu bloğa şehir oteli yapmak istiyorlar. Yurtdışından ülkemize ziyaret yapan turistler tarafından ilgi göreceğiz.”

Kat bahçesi kalktı
Kurtköy’de projelerin devam ettiğini ifade eden Başarır, “Kasım gibi bir projeye daha başlayacağız. Kurtköy’de imar yasasında bazı değişiklikler oldu. Kat bahçelerini kaldırdılar. Dolayısıyla oradaki projemize de ekstra 60 daire daha kazandırmış olduk” dedi.
Toplamda 350 dairelik bir proje yapacaklarının söyleyen Başarır, “Helenium Garden’a imar yasasındaki düzenlemeleri bekledik ve bu ay projeye başlayacağız” diye konuştu.

Fikirtepe’de 17 dönümde proje
Fikirtepe’de de ilgilendikleri arsalar olduğunu söyleyen Başarır, “Hak sahipleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Çalışmalarımıza hız vereceğiz” dedi. Fikirtepe’de bir araziyle yine büyük bir mesafe kat ettiklerini belirten Başarır, “3 adadan oluşuyor. Yaklaşık 17 dönümlük bir araziye proje geliştireceğiz. Toplamda 750 konut olacak. Ve yaklaşık 3 bin 500 ila 4 bin metrekare arasında bir ticari alanları da olacak. Yüzde 80’iyle anlaşma sağladık. Bir aksilik çıkmazsa bu senenin içinde projeyi duyurmayı planlıyoruz” diye belirtti.
Fikirtepe’deki projenin metrekaresinin ortalama yaklaşık 5 bin lira seviyelerinde olacağını açıklayan Başarır, şunları dile getirdi:
“Biz Fikirtepe’de biraz serinkanlı davrandık. Dolayısıyla acele etmeden sindire sindire adımlar attık. Böylece olumsuz süreçlerden de yıpranmadık. Fikirtepe’de sosyal imkân çok olacak. Yeni projeler birbiriyle yarışır bir hal alacak. Dolayısıyla İstanbul’un önemli semtlerinden biri olacak.”

Haberin Devamı

Uskumruköy’e villa
İstanbul Anadolu yakasındaki geliştirdiği projelerle sektörde bilinen Başarır İnşaat, Bakırköy’de de bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Öte yandan Uskumruköy’de villa projesini önümüzdeki ay teslim etmeye hazırlanan firma, Altunizade’deki ofis projesini 2013 sonunda bitirecek.

Haberin Devamı

KONUT KREDİLERİ 103.8 MİLYAR LİRA
Merkez Bankası’nın yaptığı hesaplamalara göre 16-23 Ağustos tarihleri arasında toplam tüketici kredileri 1 milyar 43 milyon TL artışla 230 milyar 794 milyon TL’den 231 milyar 836 milyon TL’ye yükseldi. Konut kredileri 329 milyon TL artışla 103 milyar 811 milyon TL’ye ulaştı.

ALMANYA’DA 360 MİLYON EURO’LUK ‘YEŞİL AVM’ AÇTI
Türkiye’de çok sayıda AVM’ye yatırım yapan ve bunları yöneten ECE Grubu, Almanya’da 360 milyon euro’luk yeni bir yatırım yaptı. Frankfurt kentindeki Skyline Plaza’yı ortakları Allianz Real Estate ve CA Immo ile birlikte geliştiren ECE, bu merkezin yönetimini de üstlendi. Proje sürdürülebilirliği ve çatısında oluşturulan yeşil alanlarıyla dikkat çekiyor.
ECE CEO'su Alexander Otto, Skyline Plaza’nın şehrin yeni gelişen bölgesinde yer aldığını belirterek, “Projeyle ilgili ilk çalışmalar 17 yıl önce başladı. Proje planlanırken çevreyle uyumuna büyük özen gösterdik ve ne tür bir katma değer sağlayabileceğimizi, farklı neler sunabileceğimizi çok düşündük” dedi.

Kongre merkezi bulunuyor
AVM’ye gelenlerin açık havada park ortamında yemek yiyebilecekleri, ağaçlandırılmış ve yeşillendirilmiş çatı terasını projeye dahil ettiklerini anlatan Otto, AVM projelerinin şehirlerin master planlarına uygun olarak içinde bulunduğu bölgeyle özdeşleşmesine özen gösterdiklerini anlattı. Otto, şunları söyledi:
“Frankfurt’un en büyük fitness&wellness merkezi de projenin içinde yerini aldı. Alışveriş merkezinin bitişiğinde yapılan kongre merkezi de projeyi tamamlayan unsurlar arasında. Modern mimarisi, dış cephede kullanılan değişen renklerdeki ışıklandırmalar, kolay ulaşım olanakları da Skyline Plaza’yı benzerlerinden ayıran unsurlardan bazıları.”

Haberin Devamı

2 Türk firması girdi
Almanya’nın finans merkezi olarak bilinen Frankfurt’ta yer alan Skyline Plaza 38 bin metrekarelik kapalı alanda 2 kat üzerinde 170 mağazadan oluşuyor. Türkiye’den Colin’s ile Almanya’da yaşayan bir Türk yatırımcının kurduğu Premium Döner’in de mağaza açtığı AVM, 7 bin metrekarelik restoran ile 10 bin metrekarelik alanda Spa fitness ve wellness merkezi yer alıyor.

Avrupa’da pazar lideri
Alman Otto Grup’un bünyesinde faaliyet gösteren ECE 1965 yılında pazara girdi. Gayrimenkul geliştirme, kiraya verme ve yönetimi yapan firmanın Türkiye’de dahil olmak üzere 17 ülkede yatırımları bulunuyor. Toplamda 189 AVM yönetimi yapan ECE, Türkiye’de 13 AVM’yi elinde bulunduruyor. Bu alanda Avrupa’da pazar lideri olan firmanın 6 milyon metrekarelik satış alanında 17.500 kiracıya hizmet veriyor.

Özel çatı teras
Skyline Plaza’nın en önemli özelliklerinden biri ise teras çatısı. Yaklaşık 1500 metrekarelik alanın bu kapsamda planlandığı AVM, yeşile verdiği önemle de dikkat çekiyor. Yaklaşık 2.400 araçlık otoparkı bulunan AVM, Alman Sürdürülebilir Binalar Konseyi’nin Altın ön sertifikasını aldı.

Halk GYO, Kocaeli’nde bankacılık üssü kuracak
Geçtiğimiz şubat ayında halka açılan ve yılın ilk 6 aylık dönemini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 gelir artışı ile kapatan Halk GYO, portföyündeki projeleri de hızla şekillendiriyor. Kocaeli Şekerpınar’daki arsası üzerinde yükselecek banka operasyon merkezinin birinci kısmı için inşaat ruhsatını alan şirket, önemli bir süreci tamamladı.
Kocaeli Şekerpınar’daki 15 bin 652 metrekare büyüklüğe sahip arsa üzerinde inşa edilecek olan banka operasyon merkezi, teknolojik olarak bir bankanın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kullanım alanlarına ve altyapıya sahip olacak.

TOKİ’den hastalara moral verecek hastane
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Sağlık Bakanlığı ile işbirliğinde Türkiye’nin en büyük hastanelerinden birini 850 yatak kapasitesiyle Balıkesir’de inşa edecek. İhtiyaç halinde bin 154 yatak kapasitesine çıkarılabilecek hastanenin önemli özelliklerinden biri de tüm detayların hastaların moralini yüksek tutacak şekilde planlanması. 5 yıldızlı otel konforunda inşa edilecek hastanenin renklendirmesinden, ışıklandırmasına ve güneş ışığından faydalanılmasına kadar tüm detaylar, hasta morali düşünülerek tasarlandı.
TOKİ, Balıkesir’e inşa edilecek hastanenin ihalesini gerçekleştirdi. İhalenin sonucu önümüzdeki
günlerde açıklanacak.

İş makinesi sektörü İstanbul’da buluşacak
Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER), dünya iş makinası sektörünü İstanbul’da biraraya getiriyor. Bilim ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün katılımında ve himayesinde, Ekonomi Bakanlığı’nın desteğinde gerçekleşecek olan kongre 19 – 20 Eylül 2013 tarihleri arasında düzenlenecek.
İMDER bünyesinde yapılan bu kongrede, iş makinası sektörüne küresel anlamda yön veren dev firmaların üst düzey yöneticileri, sektörün geleceğini İstanbul’da ele alacak.

Garanti’nin internet sitesi iki ödülle döndü
Mortgage Uzmanı Garanti’nin yenilenen internet sitesi, Interactive Media Awards tarafından ‘Finansal Bilgi’ kategorisinde ‘Sınıfının En İyisi’ ödülüne layık görüldü. Site, ayrıca Amerika’nın en prestijli organizasyonlarından biri olan The Stevie Awards’da ‘Banka Websitesi Ödülleri’ kategorisinde Bronz Madalya kazandı.
2006 yılından beri website tasarımı ve geliştirilmesinde mükemmellik standartlarını belirleyerek, üstün başarıları ödüllendiren Interactive Media Awards, yeni içeriği ve tasarımını, 500 puan üzerinden yapılan değerlendirmede,
490 puan ile notlandırdı.

Yazarlar