Ekonomi Dört yabancıdan üçü ekonomiden umutsuz

Dört yabancıdan üçü ekonomiden umutsuz

12.03.2009 - 00:12 | Son Güncellenme:

YASED’in Barometre Araştırması sonuçlarına göre, yabancı yatırımcıların yüzde 73’ü bu yıl ekonomik istikrarın kötüye gideceği, yüzde 92’si Türkiye’nin yavaşlayacağı görüşünde

Dört yabancıdan üçü ekonomiden umutsuz

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) üyeleri arasında gerçekleştirdiği ve 6 ayda bir güncellediği Barometre Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Türkiye’de yatırımı bulunan 213 YASED üyesi katıldığı araştırma yabancı yatırımcıların yüzde 73’ünün gelecek 6 ayda ekonomik istikrarın daha kötüye gideceği görüşünde olduğunu ortaya koydu.
Araştırmaya katılanların yüzde 92’si Türkiye’de ekonomik büyümenin yavaşlayacağı görüşünde birleşti. Sonuçlar özetle şöyle:
- Katılımcıların yüzde 67’si “Faiz oranları düşecek”, yüzde 53’ü “Döviz kuru enflasyondan hızlı yükselecek” diyor.
- Yüzde 84’ü Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımlar için ortamın daha kötüye gideceğini düşünüyor.
- Yüzde 40’ı ekonomik gelişmeler ışığında önümüzdeki dönemde yeni yatırım yapmayı düşünmüyor.
- Türkiye’de uluslararası doğrudan yatırımların önündeki engellerde yüzde 65’le “ekonomik istikrarsızlık” birinci sırada yer alıyor.
- Bunu yüzde 54’le “yasal çerçeve”, yüzde 44’le “kayıtdışı ekonomi” izliyor.

‘Dış sermaye daralacak’
YASED Başkanı Piraye Antika, Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesi için dış kaynağın kısıldığı ortamda iç tasarrufların uzun vadede özendirilmesi ve artırılması gerektiğine işaret ederek şöyle dedi:
“Kısa dönemde gelirlerin azalmasıyla birlikte hane halkının harcanabilir geliri düşüyor. En akla yatkın önlem, elde edilebilecek dış kaynağın en ucuz maliyetle edinilmesi. Sanıyorum IMF paketi bu kapsamda karşımıza çıkıyor.”
Türkiye’ye doğrudan dış sermaye akımında yüzde 10 ile 20 arasında bir daralma olabileceğini söyleyen Antika, “Ocak, şubat ayında 1 milyar dolar seyir gözleniyor. Birleşme, satın alma tipindeki yatırımlar hâlâ ilgi görüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dört yabancıdan üçü ekonomiden umutsuz

Dört yabancıdan üçü ekonomiden umutsuz

Vergi indirimi ve IMF anlaşması istiyorlar
- YASED üyelerine göre bu yıl uluslararası doğrudan yatırımları (UDY) en çok etkileyecek olumsuz gelişme global krizin derinleşmesi ve uluslararası piyasalarda yaşanacak yeni bir ekonomik dalgalanma.
- Diğer olumsuz etkenlerse yerel ekonomik bunalım, yerel politik bunalım, AB müzakerelerinde yaşanacak tıkanıklar, bölgede gerginliğin daralması olarak sıralandı.
- Raporda kriz paketinde yer alması gereken düzenlemelerin ilk üçü şöyle sıralanıyor: Vergi teşviki ve indirimi, IMF ile anlaşma, işsizliğe karşı önlemler.
- Ankete katılanlar Türkiye’de UDY’nin önündeki engellerin ekonomik istikrarsızlık, yasal çerçeve ve kayıtdışı ekonomi olduğunu ifade ediyor.
- Hükümetin alması gereken önlemlerse acil kriz paketi, IMF ile anlaşma, yapısal reformlar olarak öne çıkıyor.
- Ankete katılanların yüzde 64’ü 2010’da, yüzde 29’u yıl sonunda olumlu hava bekliyor.