Ekonomi DRAHMİ FATURASI 1 TRİLYON EURO

DRAHMİ FATURASI 1 TRİLYON EURO

16.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Siyasi ve ekonomik kaos içindeki Yunanistan’ın euro’dan çıkma ihtimali güçlendi. Faturası 1 trilyon euro’yu bulabilecek drahmi’ye dönüş operasyonu yüzde 50’nin üzerinde devalüasyon, geniş çaplı iflaslar ve bankalara hücumu da beraberinde getirecek

DRAHMİ FATURASI 1 TRİLYON EURO

Yunanistan’da hükümetin kurulmasına ilişkin görüşmelerde anlaşma sağlanamaması ve yeniden seçime gidileceği açıklamaları ülkenin euro’dan kopuşu beklentilerini artırdı. Yeniden seçim kararının ardından euro/dolar paritesi 1.28 seviyesinin altına indi.

Haberin Devamı

Dünya piyasaları daha önce düşünülmez kabul edilen Grexit’e (İngilizce Greece -Yunanistan- ve Exit -Çıkış- kelimelerinden türetilen Yunanistan’ın euro’dan çıkışı için kullanılan terim) hazırlanıyor. ABD’li Wall Street Journal (WSJ) ve İngiliz Financial Times (FT) gazeteleri de Yunanistan’ın euro’yu terki durumunda neler olabileceğini masaya yatırdı. Avrupa Birliği’nin mevcut kuralları çerçevesinde hiçbir üye Yunanistan’ı euro’dan çıkmaya zorlayamıyor. Bu yönde bir talebin Atina yönetiminden gelmesi gerekiyor. WSJ ve FT’nin Grexit’le ilgili soru ve cevapları şöyle:


YUNANİSTAN EURO’DAN NASIL ÇIKAR?

Yunan Devleti’nin Euro Bölgesi’yle bir mutabakata varıp, öncelikle euro’dan ayrılma tarihini belirlemesi gerekiyor. Aynı zamanda yeni bir para birimini bulunacak. Bunun adı da büyük ihtimalle ‘yeni drahmi’ olacak. Bu durumda Yunan bankalarındaki mevduat yeni drahmi’ye döndürülecek. Önce Yunan Devleti euro ve yeni drahmi arasında bir dönüşüm değeri belirleyecek. Ancak asıl parite para piyasalarında kesinleşecek. Bu da yüksek oranda bir devalüasyon anlamına geliyor. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Yunanistan euro’dan çıkar ve drahmi’ye geçerse borçlarını kontrol altına alabilmek için Euro Bölgesi ülkeleriyle ortalama yüzde 30 devalüasyonun yeterli olacağı, ancak Almanya göz önüne alındığında devalüasyonun yüzde 50’yi aşması gerektiği görüşünde. Yunanlıların yüzde 80’i euro’da kalma taraftarı. Halk devalüasyonu sezerse bankalara hücum ve paraların yurtdışına kaçışı mümkün.


ÜLKEDE EURO GEÇMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Buna kesin gözüyle bakılıyor. Halk yeni drahmi’ye alışıncaya kadar euro’ya talep yüksek olacak. Hatta Yunanistan Karadağ’ın yaptığı gibi Euro Bölgesi’nden çıkarak euro kullanmaya da devam edebilir.
500 milyar euro’luk finans kalkanı Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) nedeniyle Avrupalı liderler Yunanistan’ın euro’dan çıkışına felaket gözüyle bakmamaya başladı. Yunanistan elindeki IMF kredisini ödeyemez ve iflas ederse Zimbabve, Somali ve Sudan’ın ardından bu kaderi yaşayan 4. ülke olacak.

EURO’DAN ÇIKIŞIN FATURASI NE OLUR?

Dünya çapında 450 finans kurumunu temsil eden Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) çıkışın faturasının 1 trilyon euro’yu bulacağını hesaplıyor. IIF’nin hazırladığı iç yazışmada Yunanistan’ın euro’dan çıkışından Avrupa Merkez Bankası’ndan özel finans kurumlarına tüm piyasanın etkileneceğini belirtti.

YUNAN ŞİRKETLERİ BEKLEYEN TEHLİKE NE?

Euro’dan çıkış gerçekleşirse, kredi bulma zorlukları ve nakit akışının büyük oranda sekteye uğraması yüzünden Yunan şirketleri arasında geniş çaplı iflaslar bekleniyor.
Drahmi’ye dönüş kararı netleşirse, halkın euro’ları çekmek için bankalara hücum etmesi bekleniyor. Bankaların da kredi musluklarını kapatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

YUNAN BANKALARI NE YAPAR?

Euro’dan çıkış durumunda Yunan bankaları Avrupa Merkez Bankası’ndan kredi almayı sürdüremez. Yunan finans sistemi likidite sorunu yaşar. Yeni para basmak ve dağıtmak da problemli bir konu.
2003 yılında ABD öncülüğündeki koalisyon Irak’ın yeni banknotlarını 3 ayda basmıştı. Ancak bunun için İngiliz De La Rue şirketi, 27 Boeing 747 uçak ve 500 silahlı güvenlik görevlisi mekik dokudu.


350 MİLYAR EURO’LUK BORCA NE OLUR?

Nisan 2010’da Atina 350 milyar euro borçla yardım talebinde bulundu. Mayıs 2010’da AB ve IMF’den kemer sıkma karşılığı 110 milyar euro yardım çıktı. Şubat 2012’de Euro Bölgesi 130 milyar euro’su yeni kredi, 107 milyar doları özel sektörün borç silmesini içeren ikinci yardım paketini onayladı. 17 üyeli Euro Bölgesi ülkeleri Yunanistan’a bugüne kadar 148 milyar euro kredi ödemesi yaptı. Borçlar iki kategoriye ayrılıyor: Hükümetin tahvil sahipleri ve kredi verenlere borcu, Yunan bankacılık sisteminin Avrupa Merkez Bankası’na borcu. Euro’dan çıkış durumunda tüm borcun pazarlık masasına gelmesi bekleniyor. İç borçlar da drahmi’ye çevrilecek.


Juncker: Çıkış tartışması anlamsız bir propoganda
Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’ın, Euro Bölgesi’nden çıkacağı iddiasının anlamsız olduğunu söyledi. Euro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı’nın ardından gazetecilere açıklama yapan Juncker, bir saniyeliğine bile Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkacağını aklına getirmediğini belirterek, ”Bu anlamsız ve propoganda” dedi. Herkesi Yunan demokrasisine saygı göstermeye çağıran Juncker, Yunan halkına ve siyasetçilerine ders verir tarzda açıklamalardan rahatsız olduğunu, bunu doğru bir yöntem görmediğini dile getirdi.
Juncker, toplantıda, hiçbir ülkenin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasını gündeme getirmediğini bildirdi. Jean-Claude Juncker, Yunanistan’da hükümet kurulması ve şartların uygun olması halinde, AB ile IMF’nin hazırladığı kurtarma paketinde istenen şartları esnetebileceklerini ifade etti.



EURO’DA DAĞILMA YAYILIR MI?
Eğer yatırımcılar ve halk Yunanistan’ın özel bir durum teşkil ettiğine ikna olursa, krizin yayılması beklenmiyor. Ancak bu bir kıvılcım olarak kabul edilirse euro projesinin dağılmasına giden yol açılabilir. Bir sonraki kurban kim olur sorusu akla gelirse, ilk hedefin Portekiz olması bekleniyor. İrlanda, İspanya ve İtalya da yayılma riskinin en yüksek olduğu diğer ülkeler.


IMF BAŞKANI YEŞİL IŞIK YAKTI

Uluslararası Para Fonu (IMF)?Başkanı Christine Lagarde, France 24 televizyonuna verdiği demeçte Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışı için yeşil ışık yaktı. Lagarde, “Eğer ülke bütçeyle ilgili sözlerini yerine getirmiyorsa ve revizyonlar gerekliyse ya ek finansman sağlanmalı ya da çıkış mekanizmaları harekete geçirilmeli... Bu durumda düzenli bir çıkış ortamı sağlanmalı” dedi.

Yazarlar