Ekonomi Dünya Kupası’ndan krizlere merhem!

Dünya Kupası’ndan krizlere merhem!

20.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnsani krizlere çözüm ve mali kaynak yaratılabilmesi amacıyla dünya çapında uygulanabilecek, uçak biletleri, Uber uygulaması üzerinden yapılan rezervasyonlar ya da Dünya Kupası biletlerinden alınacak bir “lüks vergisi” konulmasının uygun olabileceği tartışıldı.

Dünya Kupası’ndan krizlere merhem

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva’nın başkanlığında düzenlenen Birleşmiş Milletler himayesindeki panelde, geçtiğimiz 15 yıl içinde, tüm dünyadaki insani yardım faaliyetlerinde kullanılmak üzere ayrılan bütçenin 20 kat artışla 2014’te 24.5 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Buna karşın, bu tip krizlerin sayısının da giderek arttığına değinilen panelde, 2014’te söz konusu bütçenin rekor seviyeye ulaşmış olmasına karşın, o yıl, doğal afetler ve Suriye krizi kurbanlarına yapılması gereken yardımların ancak yüzde 62’sine yetebildiğine de dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Tüm bu yardımların üçte ikisinin, Amerika, Avrupa Birliği, Almanya, İsveç gibi ülkelerden geldiğine değinilirken, havayolu taşımacılığı, Dünya Kupası biletleri gibi popüler hizmetler üzerinden tüm dünyada alınabilecek “lüks vergisi” gibi bir uygulamanın, 15 milyar dolarlık bir “açığı” kapatabileceği savunuldu.