Ekonomi Dünya mücevher sektörü İstanbul’da toplanacak

Dünya mücevher sektörü İstanbul’da toplanacak

17.04.2009 - 00:01 | Son Güncellenme:

Dünya Mücevher Konfederasyonu tarafından organize edilen 2009 Dünya Mücevher Kongresi 3-5 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek

Dünya mücevher sektörü İstanbul’da toplanacak

Bulgary, Tiffany gibi 69 ülkeden ünlü mücevher kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin davetli olduğu kongreye, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu temsilcilerinin de katılması bekleniyor.
Kongreye ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Türk Mücevhercileri Birliği (JTR) Başkanı İmam Altınbaş, kongreye dünyadaki önemli alıcıların davet edildiğini, gelecek kişilerin harcama potansiyellerinin çok yüksek olduğunu ve kriz ortamında turizme büyük katkı sağlayacaklarını dile getirdi.
Türk mücevher sektörünün 10 milyar dolarlık potansiyeli olduğunu belirten Altınbaş, dünyada 130 milyar dolarlık büyüklüğü olan mücevher sektörünün 65 milyar dolarlık kısmını pırlantanın oluşturduğunu ifade etti.
Altınbaş, dünyada yıllık 2 bin 500 ton altın talebinde, Türkiye’nin 300 tonla dünyada ilk beş ülke arasında yer aldığını anlattı.

‘ÖTV’de çözüme yaklaştık’
Mücevher sektöründe en büyük sorunun hiçbir ülkede örneği olmayan ÖTV olduğunu savunan Altınbaş,  ÖTV konusundaki görüşmelerde çözüm noktasına geldiklerini, ama  Maliye Bakanının sağlık problemleri ve seçimler nedeniyle sürecin uzadığını açıkladı.
Krizden en az etkilenen ürünlerin tek taş yüzükler olduğunu belirten Altınbaş, mücevher sektöründe yüzde 20 küçülme beklediklerine dikkati çekti.