Ekonomi Dünyada insanlar en çok gayrimenkulü konuşuyor

Dünyada insanlar en çok gayrimenkulü konuşuyor

19.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sayısız projenin altına imza atan mimar Gökhan Avcıoğlu, gayrimenkulün önemini ‘İnsanlar biraraya geldiği zaman daha çok emlak ile ilgili konuşur’ sözleriyle anlattı. Avcıoğlu, İstanbul’un şişmanladığını da söyledi

Dünyada insanlar en çok gayrimenkulü konuşuyor

Türkiye’nin önde gelen mimarlarından biri olan Gökhan Avcıoğlu, insanların üzerinde konuştukları konuların başında gayrimenkulün geldiğini söyledi. Avcıoğlu, ABD’li yazar Marjorie Garber’ın da ‘Sex and Real State’ isimli kitabında buna atıfta bulunduğunu belirterek, “İnsanlar bir araya geldiği zaman sanıldığı gibi sex ya da başka bir konuyla ilgili değil, daha çok gayrimenkulle ilgili konuşur” dedi.
Gayrimenkul sahibi olan insanların kendilerini daha güvende hissettiklerini ifade eden Avcıoğlu, bunun yanı sıra, yatırım özelliğiyle de insanların tercihi olduğunu vurguladı. Gayrimenkulün Türkiye’de de son yıllarının en önemli konuların başında geldiğini anlatan Avcıoğlu, bu kadar ilgi görmesinin yanı sıra birçok sorunu da beraberinde getirdiğini vurguladı.
Gökhan Avcıoğlu, kentsel dönüşümle ilgili olarak yapılacak çok iş olduğunun altını çizerek, kentsel dönüşümün kentsel dövüşüm haline gelmemesi gerektiğini söyledi. Bu işi hayata geçiren belediyelerin insanlar üzerinde korku yayabildiklerine işaret eden Avcıoğlu, “Şu anda sadece deprem öncelikli dönüşüm konuşuluyor ama olaya daha geniş bakmak gerek. Bir apartmanda oturan engelli bir vatandaş için bile o bina yıkılabilir” diye konuştu.
Mimarlar etkin olmalı
Gökhan Avcıoğlu, gelişmiş ülkelerin düzenli kentler inşa ettiğini ve artık sadece kentin eskiyen yerlerine küçük dokunuşlar yaptığını belirterek, “Avrupa ve ABD 300 yıllık politikalarla inşa edildi. Ama bizde her şey yeni başlıyor. İhtiyaçlar yığıldı. Gayrimenkul yaklaşımında ise eksik çok fazla. Eğitim ve sosyal boyutu eksik” dedi. Mimarların kente etkisinin olmadığını öne süren Avcıoğlu, şunları söyledi:
“Mühendisler ve şehir plancıları kent üzerinde daha çok söz sahibi. Ama tüm suçu mimarlar üzerine alıyor. Artık mimarların söz sahibi olması gerek. Mimarlık eğitiminin geçmişi 8.500 yıl önceye dayanıyor. Mühendislik ise sanayi devrimiyle ortaya çıktı.”
İstanbul şişmanladı
Avcıoğlu, İstanbul’un nüfusunun çok fazla arttığını ve kentin şişmanladığını ifade ederek, “Mimari açıdan bizi rahatsız eden çok sayıda tablo var. Demek ki imar yönetmeliği doğru değil. Belediyeler de keyfi işler yapıyorlar” dedi. İstanbul’un sorunlarından birinin yayaların görmezden gelinmesi olduğunun altını çizen Avcıoğlu, yayaların hiçbir önceliğinin olmadığını ve kentin yayalara göre planlanması gerektiğini dile getirdi.

Sanatçılara ‘ucuz ev’
Gökhan Avcıoğlu, site tarzı yapılaşmayı da eleştirerek, “Etrafı duvarlarla çevrili uydu kentler yapılmamalı. Bu yapılaşmaların sosyal yönü zayıf. Mesela entelektüel düzeyi yüksek ama gelir düzeyi düşük sanatçılar için bir kurgu yok. Bazı ülkelerde şehrin merkezlerinde sanatçılara çok uygun fiyatlarla evler verilir. Ama biz aynı gelir gruplarını biraraya topluyoruz” dedi.


Halİç’e mahalle tasarlıyor
Gökhan Avcıoğlu, mimarlık ofisi olarak çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını belirterek, İstanbul'da tarihi yarımada sınırlarında yer alan Gedikpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi'ni 2 yıl önce hayata geçirdiklerini, şimdi de Haliç’te mahalle ölçeğinde bir dönüşüm projesi tasarladıklarını söyledi.

ATAKENT’TE 24 AYA SIFIR FAİZLE KONUT SATIYOR
Şua İnşaat’ın Atakent’te inşa ettiği Elite City projesinde hemen teslim son daireler satışa sunuldu. Son 40 daire ile home – office’ler 24 ay vadeye sıfır faizle, 120 aya kadar vadeye ise % 0.69 faiz oranlarıyla alıcı buluyor.
Geçtiğimiz Aralık ayında yaşamın başladığı Elite City’de, 1+1, 2+1 ve 3+1 seçeneklerindeki son daireler ile çeşitli büyüklüklerdeki home – office’lerin satışı devam ediyor. % 95’inin sahiplerini bulduğu projede geniş sosyal yaşam ve spor alanları sunuluyor.
Projede açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness center, oyun alanları, alışveriş birimleri, kreşe yer veriliyor.
Elite City’nin bölgenin en gözde konut projelerinden olduğunu belirten Şua İnşaat Satış ve Pazarlama Koordinatörü Ahmet Sarıcalı, “Elite City projemizle Atakent bölgesinin en çok tercih edilen projelerinden birine imzamızı attık. Mimarisiyle ve donatılarıyla çevresine değer kazandıran bir proje olarak konumlandı” dedi.
Şuan son 40 daireyi ve home – office’leri satışa sunduklarını belirten Sarıcalı, “Bununla birlikte Pendik’te inşa ettiğimiz Elite Side projemizde de teslimlere başladık. Şua İnşaat olarak sektördeki yatırımlarımıza ara vermeden devam edeceğiz” diye belirtti.

Sektör yabancı yatırımcıyı çekmek için biraraya geldi
Gayrimenkul yatırım danışmanlığı şirketlerinden biri olan Cushman&Wakefield, Ortadoğulu yatırım uzmanları ile Türk gayrimenkul patronlarını biraraya getirdi. Soyak, Tahincioglu Holding, Varyap, Ege Yapı, Emlak Konut, GAP İnşaat, Fer Yapı, Naseej, Akasya Yapı, Alarko Holding ve Extensa, başta olmak üzere sektörün önde gelen gayrimenkul geliştiricileri, artık kronikleşen sorunlardan biri olan “Körfez bölgesinden yatırımcı nasıl çekilir?” sorusunu masaya yatırdı.
Toplantıya devlet-özel sektör işbirliklerinin en önemli örneklerini gerçekleştiren Emlak Konut, Bahreyn merkezli gayrimenkul yatırımcısı Naseej Properties, ABD’li NAREIM gibi önemli sektörel platformlar katılırken, C&W Orta Doğu’dan sorumlu Yatırım ve Sermaye Piyasaları Bölüm Başkanı Yahya Abdulla da, katılımcıları bölge yatırımcılarının yatırım stratejileri, getiri beklentileri, coğrafi ve gayrimenkul tercihleri konusunda bilgilendirdi.
Yatırımlar Avrupa’ya...
Abdulla, Körfez ve Arap yatırımcılarının özellikle ofis, konut, perakende ve otel sektörlerine ilgi duyduğunun ve Avrupa’nın gelişmiş pazarlarına yatırım yaptıklarının altını çizdi. Abdulla sözlerine şöyle devam etti:
“Periyodik olarak bölgenin önemli yatırımcıları ile yapılan görüşmelerde İstanbul ve Doha yükselen iki pazar olarak parladı. Avrupa pazarlarına yönelmiş yatırımları Türkiye’ye çekmek için şeffaflığın artırılması gerekiyor.”

11 milyon dolara yenilendi, ziyaretçi sayısı yüzde 30 arttı
Kadıköy’deki Marmaray Ayrılıkçeşme durağının hemen çıkışında bulunan Tepe Nautilus AVM, yaklaşık 11 milyon dolara yenilendi. Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi Müdürü Mahmut Metin Gültekin, 18 süren yenileme çalışmalarını sessiz sakin bir şekilde yaptıklarını belirterek, “AVM gündüzleri müşterilerini ağırladı, gecelerli ise yoğun bir çalışma başladı. Bu şekilde AVM’yi baştan aşağı yeniden tasarladık” dedi.
‘Kesişme noktası’
Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi Müdürü Mahmut Metin Gültekin, Nautilus’un Kadıköy, Üsküdar, Acıbadem, Koşuyolu gibi nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bir bölgede yer aldığını, bu nedenle 11 yıldır sadık bir ziyaretçi profiline sahip olduklarını söyledi.
Ayrılıkçeşmesi Durağı’nın Marmaray’ın yanı sıra Kadıköy-Kartal Metro Hattı yolcularını da ağırladığını hatırlatan Gültekin, “Bulunduğumuz konum itibariyle şu anda Kazlıçeşme’den Kartal’a olan ulaşım haritasının tek kesişme noktasıyız. İstanbul’un iki yakasını buluşturuyoruz” dedi.
Tepe Nautilus’un açıldığı ilk günden bu yana mağaza karmasıyla dikkat çektiğini hatırlatan Gültekin, 18 ay gibi kısa bir sürede tamamladıkları yenilenme çalışmalarının ardından ziyaretçilerden olumlu tepki aldıklarını ve ziyaretçi sayılarının yüzde 30 arttığını söyledi.

By Sheraton’ı Batışehir’e getirdi
Starwood Hotels & Resorts Worldwide, bugün hızla büyüyen Four Points by Sheraton markasının Türkiye’ye gelişini gösteren Four Points by Sheraton İstanbul Batışehir Otel’in anlaşmasını imzaladı.
Yeni yapılan ve Ever İzmir Otelcilik Turizm Ticaret A.S. tarafından kiralananve EgeYapı tarafından inşa edilen Batışehir projesindeki otelin, 2015 yılı başında açılması planlanıyor. Starwood Hotels & Resorts, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu Başkanı Michael Wale, “Ortağımız Ever İzmir Otelcilik Turizm Ticaret A.Ş.’ye Four Points by Sheraton markasını Türkiye’ye getiren Starwood’a güven duyduğu için teşekkür etmek isterim” dedi.
Türkiye’deki ilk ‘Four Points By Sheraton’ı açmak üzere Starwood ile anlaştıkları için çok mutlu olduklarını dile getiren Ever Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selen Ersü ise, “Starwood ile İstanbul Batışehir gibi mükemmel tasarlanmış bir projede beraber olmanın bütün ilgili şirketler için bir başarı hikayesi olacağına eminiz” diye konuştu.

Esenyurt’taki projenin %10’unu yabancıya sattı

Haberin Devamı

Turgutreis Group’un Esenyurt’ta hayata geçirilen Esila Kent’te satışlar hızla devam ederken, proje yabancı yatırımcılar tarafından da ilgi görüyor. Yapılan açıklamaya göre, lansmanın üstünden kısa süre geçmesine rağmen projede yar alan konutların yüzde 75’inin satışı gerçekleşti.
Uygun fiyatlarıyla yatırımcıların tercihi olduklarını dile getiren Turgutreis Group Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Reis, “Projemizin lansmanının üstünden çok kısa süre geçmesine rağmen, konutların yüzde 75’ini sattık. Satışımızın yüzde 10’unu ise yabancı yatırımcıya yaptık” dedi.
50 milyon lira yatırımla 2011 tarihinde temelleri atılan Esila Kent, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tiplerinden oluşuyor.

240 araçlık otoparka 8 milyon TL’lik yatırım
İstanbul’un en büyük otoparkını Şişhane’de açmaya hazırlanan Parkturk, Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi Beştelsiz Mevkiine yapacağı otopark yatırımının temelini attı. 8 milyon liralık yatırımla 2014 yılında hizmete girecek olan Parkturk Zeytinburnu Otoparkı, 240 araçlık zemin altı araç kapasitesine sahip.
Kamu kaynaklarına dokunmadan akıllı ve çevreci otoparklar inşa ettiklerini belirten Parkturk Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özgür Tezel, Zeytinburnu’nda 10 bin metrekareye varan inşaat alanında İstanbul’un en büyük zemin altı kat otoparklarından birini daha hizmete almaya hazırlandıklarını açıkladı.

Kilis’in ilk markalı konut projesini yaptı
Altın Nesil tarafından Kilis’ in merkezinde inşa edilen markalı konut projesi Kilis Deluxe satışa çıktı.
Kilis Deluxe’ün proje geliştirme ve pazarlama organizasyonu inşaat sektörünün yakından tanıdığı Buvan Yatırım tarafından gerçekleştiriliyor. Proje birbirinden farklı tiplerde 2+1, 3+1, 4+1 olmak üzere toplamda 260 daireden oluşuyor. 36 ay sıfır faiz imkânı sunulan projede, lansmana özel % 8 indirim fırsatının yanı sıra kişiye özel uygun ödeme seçenekleriyle konut satılıyor.
Karma proje olarak yükselen Kilis Deluxe, 5.200 metrekarelik alışveriş merkezi, kiralanabilir 21 dükkân ve 1000 metrekarelik hipermarket alanından meydana geliyor.

Peşinat ve krediyi bir yıl boyunca erteledi
Adanuspark, son daireleri için yılın son şansını sunuyor. Çukurova Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen projenin son dairelerine bir yıl boyunca hiç ödeme yapmadan sahip olma fırsatı sunan kampanyada, peşinat bir yıl sonra ödeniyor, kredi taksitleri de aynı şekilde bir yıl sonra başlıyor.
1+1, 2+1, 3+1 ve 5+1 daire seçeneklerinin yer aldığı Adanuspark’ta, 350 metrekarelik 3 penthouse daire de bulunuyor. Penthouse’ların üst katında 150 metrekarelik terası ve ayrıca bir deposu mevcut.
Dairelerin yüzde 70’inin adalar ve deniz manzaralı olduğu projenin yüzde 80’ni yeşil alana ayrıldı. Adanuspark’ta daire sahiplerinin kullanabileceği hobi bahçesi de yer alıyor.

Yazarlar