Ekonomi Dünyanın havası Türkiye’de konuşulacak

Dünyanın havası Türkiye’de konuşulacak

17.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, diplomatik atak gerçekleştirerek uluslararası meteoroloji örgütlerinin önemli toplantılarının Türkiye’de yapılması için adımlar attı. Dünyanın havasına ilişkin stratejik kararlar, Türkiye’de alınacak.

Dünyanın havası Türkiye’de konuşulacak

AA’nın haberine göre, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, bu ay başında sayısal hava tahmin modelleri geliştiren Avrupa Orta Vadeli Tahminler Merkezi (ECMWF) ile Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) konsey toplantılarına katıldı.

Haberin Devamı

Kurumun yürüttüğü çalışmalarla yine bu ay İngiltere’de gerçekleştirilen ECMWF Konseyi toplantısında, Türkiye’nin Finans Komitesinde Güneydoğu Avrupa Grubu ülkelerini temsil etmesine karar verildi. Hırvatistan’da geçen ay gerçekleştirilen Avrupa Sınırlı Alan Hava Tahmin Konsorsiyumu (ALADIN) Genel Kurulunda, 2019 yılındaki toplantının Türkiye’de yapılması kararlaştırıldı. Türkiye, ALADIN Genel Kurulu ile birlikte bir diğer Avrupa sınırlı alan hava tahmin grubu HIRLAM Genel Kuruluna da ev sahipliği yapacak. İki günlük toplantılara 26 ülkeden meteoroloji genel müdürleri başkanlığındaki heyetlerin katılması öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler’in hava, su ve iklim konularındaki yetkili ihtisas kuruluşu Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Servisleri Kurulu Yönetim Komitesi toplantısının da İstanbul’da gerçekleştirilmesi kararı verildi. WMO Entegre Küresel Gözlem Sistemi (WIGOS) Avrupa toplantısı 2019’da İstanbul’da düzenlenecek bir başka organizasyon olacak.