Ekonomi DURGUNLUK İNŞAATI VURDU KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ

DURGUNLUK İNŞAATI VURDU KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ

31.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnşaat sektörü de ekonomideki yavaşlamadan nasibini aldı. 2012’in başında ancak yüzde 2.8 büyüme gösteren sektördeki bu durgunluk satışlara da yansıdı. 2012 yılı birinci çeyreğinde ancak 96 bin konut el değiştirdi

DURGUNLUK İNŞAATI VURDU KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ

Ekonomideki yavaşlamaya paralel olarak yılın birinci çeyreğinde inşaat sektöründeki üretim artışı, hem bir önceki yılın aynı dönemine hem de 2011’in son çeyreğine kıyasla önemli ölçüde hız keserek yüzde 2,8 oldu.

Türkiye Müteahhitler Birliğinin ”Roubini’nin ’Kusursuz Fırtına’sına Doğru Dünya - Türkiye - İnşaat Sektörü” başlıklı İnşaat Sektörü Analizine göre, sektördeki büyüme 2012 yılının ilk çeyreğinde ekonomideki yavaşlamaya paralel bir hareket izledi. Bu dönemde geçen yılın aynı dönemine kıyasla GSYH yüzde 3,2 büyürken, inşaat sektöründe kaydedilen büyüme yüzde 2,8 oldu.

İlk çeyrekte hem yapı ruhsatlarının hem de yapı kullanma izinlerinin sayısında geçen yılın aynı dönemine göre az da olsa artış görülse de söz konusu rakamlar son üç çeyrek dönemin altında kaldı. Bu dönemde yapı ruhsatlarında yüzölçümü bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,7’lik artış yaşanırken, yapı kullanma izinlerindeki artış ise yüzde 2 oldu.

Bu yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı alan yapılar içerisinde yüzölçümü itibariyle en büyük payı yüzde 51,8 ile konut inşaatları aldı.
Ticari gayrimenkul sektöründe ise özellikle ofis, AVM ve otel kategorilerinde kayda değer bir canlılık gözlendi. AVM’lerin 2012’nin birinci çeyreği sonunda toplam yüzölçümü 7,7 milyon metrekareye ulaştı. AVM’lerin toplam yüzölçümünün yılsonunda 8,5 milyon metrekare, gelecek 5 yıllık dönemin sonunda ise 12 milyon metrekareye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yapı Ruhsatları
2012 yılının ilk üç ayında geçen yılın ilk üç ayına göre belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 19,7, değerinde yüzde 34,7, daire sayısında yüzde 5 artış olurken, bina sayısında ise yüzde 10,1 düşüş oldu.

İlk çeyrekte yapı ruhsatına göre yapıların toplam yüzölçümü 25 milyon 535 bin 954 metrekareye ulaşırken, bunun 13 milyon 231 bin 70 metrekaresini (yüzde 51,8) konut, 6 milyon 898 bin 781 metrekaresini (yüzde 27) konut dışı ve 5 milyon 406 bin 103 metrekaresini (yüzde 21,2) ise ortak kullanım alanları oluşturdu.

Yapı Kullanma İzin Belgesi
2012’nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre, göre belediyeler tarafından Yapı Kullanma İzin Belgesi verilen yapıların yüzölçümü yüzde 2, değeri yüzde 12,6, daire sayısı yüzde 2,8 artarken, bina sayısında ise yüzde 3,6 düşüş oldu.
2012 yılının ilk üç ayında Yapı Kullanma İzin Belgesine göre, yapıların toplam yüzölçümü 21 milyon 485 bin 449 metrekare olurken, bunun 13 milyon 74 bin 643 metrekaresi (yüzde 60,9) konut, 5 milyon 530 bin 567 metrekaresi (yüzde 25,7) konut dışı ve 2 milyon 880 bin 239 metrekaresi (yüzde 13,4) de ortak kullanım alanlarından oluştu.

Haberin Devamı

Satışlar azaldı
2012 yılı birinci çeyreğinde, konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 19,2 azaldı ve ilk çeyrekte 96 bin 92 konut, satış sonucu el değiştirdi. Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen konut satışı rakamı son üç çeyrekteki gerçekleşen satış rakamlarının altında kaldı. Ocak-Mart döneminde ülke genelinde konut satışlarında bir önceki döneme göre artış gösteren hiçbir bölge bulunmuyor.
Konut satışları ilk 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,5 arttı. Bu dönemde konut satışlarında 16 bölgede artış, 10 bölgede düşüş gerçekleşti.

Faizlerdeki cüzi gerilemeye rağmen konut kredisi kullanımı azalma eğiliminde bulunuyor. Bu yılın Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre konut kredileri yüzde 51 oranında azaldı. Kullandırılan yeni konut kredisi sayısı 66 bin 589 adet ile son sekiz çeyreğin en düşük düzeyine geriledi. Geçen yılın ilk çeyrek döneminde 9,8 milyar lira tutarında yeni konut kredisi kullandırılırken, bu yılın ilk çeyrek döneminde 4,8 milyar lira kredi kullanımı gerçekleşti.

Haberin Devamı

DURGUNLUK İNŞAATI VURDU KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ

DÖNÜŞÜMDE ŞEHİRLER DİNAMİTLE YENİLENECEK

Türkiye’de 1999 depremi öncesinde yıkımın ne olduğunun dahi bilinmediğini belirten Bulut, afet sonrası yapılan çalışmalar, 2000’li yıllarla birlikte çok sayıda yabancı yatırımcının ülkeye girmesi, alışveriş merkezlerinin çoğalması ve şehir merkezlerinde geniş arazilerin bulunmaması nedeniyle yıkım sektörünün ivme kazandığını anlattı.

Bulut, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi çalışmalarıyla yıkım sektörünün daha da gelişeceğini dile getirerek, şunları söyledi:
“İşe ilk başladığımız yıllarda sektörde inanılmaz problemler yaşadık. Bir alt sektör olarak dahi gözükmüyordu. Teknik altyapı yoktu, yönetmelik altyapısı yoktu. İdareler, işverenler ihale açacakları zaman teknik şartnameler oluşturulamıyordu. Konuyla ilgili bilgiye sahip teknik insan yoktu. Şimdiyse Türkiye’de ‘bu işi yapıyorum’ diyen çok firma bulursunuz. Ancak bunlar içinde de sadece yıkım işini yapan çok az sayıda firma vardır. Yıkım hâlâ genelde, hafriyat, geri dönüşüm gibi işlerin yanında yan iş olarak yapılıyor” diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dan yetkililerin kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 7 milyon konutun yıkılacağını açıkladığını anımsatan Bulut, en az 20-30 yıllık uzun soluklu bu çalışmanın yıkım sektörünü hareketlendirecek bir proje olduğunu ifade etti.

Doğru yöntem önemli
Bulut, yıkımda doğru yöntemlerin kullanılmasının önemine değinerek, şunları söyledi: “Binanın yukarıdan aşağıya yıkılması lazım. Hiçbir zaman aşağıdan müdahaleyle bina yıkılmamalı. Çökertme metodu, kesinlikle yapılmaması lazım. Profesyonel olarak çökertme metodunu uygulayanlar var ama doğru bir yöntem değil. Yönetmelik için Bakanlığa verdiğimiz öneri dosyasında da bunu belirttik. Kesinlikle binalar, aşağıdan klon keserek, kırarak çökertilmemeli. Van’da bunun benzeri iş kazalarını gördük. Bina yukarıdan aşağıya yıkılır, kesin ve net.”

Haberin Devamı

Dinamitli yıkım başlıyor
Türkiye’de, bir iki aya kadar dinamitli yıkım teknolojisinin uygulanmaya başlayacağına dikkati çeken Bulut, gelişmiş ülkelerde kullanılan bu metodun, dünyada sadece 8 ya da 10 firma tarafından uygulandığını kaydetti. Bulut, uygulaması Türkiye’de yasak olan bu metoda, hazırlanan Yıkım Yönetmeliği’nin yeşil ışık yaktığını vurgulayarak, ancak Bakanlığın incelemesi sonrasında vereceği sertifikasyon şartının aranacağını söyledi.

Türkiye’deki yapılaşmanın, genellikle dinamitli yıkıma uygun olmadığına işaret eden Bulut, “Türkiye’de patlatma yönteminin uygulanabileceği binalar da uygulanamayacağı binalar da var. Bir yerde patlatma yapacaksanız önce çevreyi ve yapıları incelemeniz lazım” dedi.

Haberin Devamı

Konut kredisinde kampanyayı üçledi

Türkiye Finans, Çilingir Mortgage ürünleri ile farklı kampanyalara imza atıyor. Bu kapsamda yazlık ev satın almak isteyenler için Yazlık Mortgage, 2B arazisini almayı düşünenler için 2B Finansmanı, T.C. vatandaşı olmayanlar için ise Yabancılara Mortgage ürünlerini geliştiren şirker, uygun kâr ve komisyon oranları sunuyor. Çilingir Mortgage ürünleri kapsamında, tatilini kendi yazlığında geçirmek isteyenler için Yazlık Mortgage’ı geliştiren firma, yazlık alımına yönelik bankacılık sektöründeki tek kampanya olan Yazlık Mortgage kampanyasında dosya masrafı almıyor. Bu kampanya 31 Ekim’e kadar devam ediyor.

Yabancılara Mortgage ürünü ile Bakanlar Kurulu’nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişilere de konut finansmanı imkânı sunan firma, Yabancılara Mortgage ürününü sunuyor. Buna göre 120 ay vadeye varan taksit seçenekleri ve avantajlı kâr oranları ile yabancı uyruklu kişileri de ev sahibi yapıyor.

2B hak sahiplerine özel bir çalışmada başlatan şirket, devletin sunduğu yüzde 20 peşin ödeme iskontosundan faydalanmak isteyen hak sahiplerine 2B Finansmanı ürünüyle destek oluyor. Düşük kâr payı ve 84 aya varan vade imkânı sunulacak olan 2B finansmanı ürünü ile Türkiye Finans, müşterilerinin düşük taksitlerle arazilerine sahip olmalarını sağlamayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

DURGUNLUK İNŞAATI VURDU KONUT SATIŞLARI GERİLEDİ

Beylikdüzü’nde 11 ayın sultanına özel % 11 indirim

Beylikdüzü’ndeki nitelikli konut projeleriyle öne çıkan Demir İnşaat, Ramazan ayına özel bir kampanya düzenliyor. Ramazan boyunca geçerli olacak kampanya kapsamda firma, Beylikdüzü merkezde konumlanan Ayışığı Vadi Evleri projesinden konut sahibi olmak isteyenlere, peşin alımlarda yüzde 11 indirim uyguluyor ya da peşinatı 11 ay sonra ödeyebileceği gibi 11 ay içerisinde ödeme fırsatını sunuyor.

Bayram sonuna kadar geçerli olacak kampanya kapsamında, konut alan herkese beşi bir yerde kampanyası dahilinde Franke marka ankastre beyaz eşyalar da hediye ediliyor.

% 70 yeşil alan
İnşaatının yüzde 70’i tamamlanan ve Mayıs 2013’te sahiplerine teslim edilecek olan Ayışığı Vadi Evleri’nde konutların yüzde 75’i satıldı. Projede çeşitli büyüklük ve özellikte 489 konut yer alıyor. Yüzde 70’i yeşil alan, spor tesisleri ve sosyal yaşam alanlarına ayrılan projenin her bloğunda 1’inci ve 5’inci katlar arasında teraslı daireler bulunuyor. Hamam, sauna, buhar odası, masaj salonu, jakuzi ve çocuk kulübü gibi sosyal alanların tasarlandığı projede, ayrıca basket ve voleybol sahaları, tenis kortu, masa tenisi, açık olimpik yüzme havuzu, kapalı yüzme havuzu, yürüyüş yolu, bisiklet parkuru ve fitness center gibi sosyal donabulunuyor.

Metrobüs hattının Beylikdüzü’ne kadar uzatılmasıyla birlikte projenin daha da değer kazanacağını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Bayram sonuna kadar devam edecek kampanyamız ile ev hayalleri kuran müşterilerimizin hayallerinin 11 ayın sultanı Ramazan’da gerçeğe dönüşmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

YAKIN PLAN
YERİ: Beylikdüzü
YAPIMCI FİRMA: Demir İnşaat
TESLİM TARİHİ: Nisan 2013
KONUT SAYISI: 489
KONUT TİPİ: 1+1, 2+1, 3+1

Yeni projeler yapmak için TOKİ’den 5 arsa birden aldı

Toplu Konut İdaresi’ne ait İstanbul’da 5 ayrı bölgede bulunan taşınmazları satın alan Emlak Konut GYO, Kayabaşı, Hoşdere, Fatih, Gaziosmanpaşa ve Avcılar’da olmak üzere 5 ayrı proje alanında toplam 395 bin 420 metrekare arsayı 398 milyon 89 bin 550 lira bedelle satın aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, TOKİ’den satın aldıkları 400 bin metrekareye yaklaşan 5 ayrı arsa üzerinde yeni projelere imza atmak istediklerini söyledi.

Satın alınan arsalardan Fatih’te bulunan parselin Sirkeci’yle Bakırköy’ü birbirine bağlayan sahil yolu üzerinde Yedikule mahallesinde bulunduğunu belirten Kurum, Gaziosmanpaşa’da TOKİ’den alınan parselin ise TEM Otoyolu üzerinde bulunduğunu açıkladı. Avcılar’da satın alınan parselin Avcılar/Haramidere TEM bağlantı yolu çevresinde Küçükçekmece Gölü manzaralı konumda yer aldığını aktaran Kurum, Başakşehir Hoşdere’de alınan parsellerin daha önce yine TOKİ’den satın alınan yaklaşık 550 bin metrekare taşınmazlarla aynı bölgede bulunduğunu ifade etti. Kurum, Kayabaşı’ndaki arsanın ise Kayabaşı Toplu Konutları’na yakın olduğunu açıkladı.

Bodrum’da 36 ay sıfır faizle konut satıyor

Bozatlı International tarafından, Bodrum’da bulunan Kadıkalesi koyunda hayata geçen Sundance Residences & Boutique Hotel projesinde yaşam başladı. Hemen teslim projede bir de kampanya bulunuyor. Bu kapsamda, 36 ay sıfır faiz ile ya da 120 ay banka kredisi ile konut sahibi olmak mümkün.

22 bin 568 metrekare alan üzerine kurulu 9 bloktan oluşan proje, 175 daire ve 22 suite odalı bir butik otelden oluşuyor. 1+1’den, 4+1’e kadar farklı seçeneklerin bulunduğu projede, 24 farklı daire tipi bulunuyor. Projede, kapalı yüzme havuzu, SPA, masaj odaları, spor salonu, sauna, Türk hamamı, buhar odası, çocuk kulübü, 2 adet açık yüzme havuzu, 2 adet havuz bar ve 3 adet tenis kortu mevcut.

Dubai’nin devi Emaar kârını 2.5 kat artırdı

Dünyanın en yüksek binası Burç Halife’nin sahibi Emaar Gayrimenkul, ikinci çeyrekte kârını 2,5 kat arttırdı. Yapılan açıklamada, Dubai emlak piyasasında geçen yıl yaşanan durgunluğun geçici olduğu, Dubai emlak piyasasının gelişmeye başladığı kaydedildi. Yılın ikinci çeyreğinde, geçen yıla oranla 2,5 kat artışla 167 milyon dolar kâr elde eden Emaar Gayrimenkul, gelirinin 570 milyon dolara çıktığını açıkladı.

Hızla gelişen havacılık, perakende, turizm ve dış ticaret gibi sektörlerdeki performans artışına dikkati çeken Emaar Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı el-Abbar, Dubai’de emlak piyasasında geçen yıl yaşanan durgunluğun tek sefere mahsus olduğunu belirtti.