Ekonomi e-kötülüklerden kurtulma zamanı!

e-kötülüklerden kurtulma zamanı!

22.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Memleket karışık iken teknoloji yazısı yazmak büyük dert ama kendimi feda etmek durumundayım. En azından bu hafta ulu bir amaca hizmet ediyorum... Gözeneklerimizden gökkuşağı çıkartacak kadar bizi gereksiz mutluluklara sürükleyen yılbaşı hadisesi ve alınması muhtemel yeni yıl (2014) kararlarına ben de teknolojik destek vereceğim.

e-kötülüklerden  kurtulma zamanı

Hayatımızda değiştirmeyi beceremediğimiz kötü alışkanlıklar ve rahatsız edici rutinlerin sorumlusu geride bıraktığımız yıldır. Öyle nefret ederiz ki eski yıldan, (80’lerde çocuk olanlar hatırlayacaktır) tek kanallı TV’lerde onu huysuz ve yaşlı bir adam gibi resmeder, yeni gelen yılı saf ve masum bir çocukmuşçasına kucaklardık. Ancak Real Madrid’den transfer edilmiş bir futbolcu gibi havaalanında omuzlara alarak karşıladığımız yeni yıl, taraftar protestolarının ardından yalnız ve hüzünlü bir şekilde terk etti her zaman bizi.
Eminim Aralık ayının popüler cümlesi, “2013 bitse de kurtulsak”tır. Başımıza gelen musibetlerin sorumluluğunu almama refleksimizi, savunma mekanizması duvarımızın çimentosu sayabiliriz.
Ancak her Aralık’ta ve derin nefes alıp düşünebildiğimiz her aralıkta şunu hatırlamakta fayda var: Takvimde yazan rakamların bir kabahati yok, sadece hayat zor bir şey.

Mobil app’ler...

İnsanoğlu hayatında değişimlere gitmek için bahanelere ihtiyaç duyan bir organizma. Takvim sayfasındaki minicik bir değişimi havaya para saçarak ve 10’dan geriye sayarak kutlamamızın nedeni de o. Yeni yıl sayesinde hayatımız için yeni kararlar alabiliyor, yanlış gittiğini düşündüğümüz şeyleri değiştirme motivasyonu yaratabiliyoruz. Bir örnek vereyim; yapılan araştırmalar Ocak ayında sigarayı bırakmaya teşebbüs edenlerin diğerlerine göre çok daha başarılı olduğunu gösteriyor.
Yeni yıl madem yanlışları doğrulama virajı olarak kendisini kabul ettirmiş durumda, ben de uzmanı olduğum konu; mobil app’lerle topa gireyim istedim.

Haberin Devamı

2014’TE DEĞİŞMEK İSTEYENLER İÇİN...

Yeni yıl kararları genelde kötü alışkanlıkları bırakmak ve forma girmek başlıkları altında toplanıyor...

Sigaraya son veda!

Quitter

Ücretsiz iOS uygulaması en son sigarayı içtikten sonra ne kadar zaman geçtiğini size gösteriyor. Ayrıca günde kaç adet sigara içtiğinizi Quitter’a giriyorsunuz. Uygulama, sigarayı bırakarak ne kadar maddi kazanç sağladığınızı size söylüyor. Kısacası Quitter, parayı sevenler için (yani herkes) mantıklı bir motivasyon aracı olabilir.

Cigarette Smoke

Android’in ücretsiz uygulaması ile sanal olarak sigara içmek mümkün. Paketi açıp sigarayı mikrofon yardımıyla yavaş yavaş tüketebiliyorsunuz. Ancak çocukluğumuzdaki Donald Duck yeğenlerinin oynadığı “Sigaraya özenme” çizgi filmindeki gibi sigara bırakmayı desteklemek yerine sanki biraz özendiriyor gibi.

Haberin Devamı

Get rich or die smoking

4200 kullanıcı tarafından oylanıp 4,7’lik bir not tutturan ücretsiz Android uygulaması, diğer sigarayı bırakanlarla dertleşme fırsatı tanıyor. Tasarruf ettiğiniz para miktarı ya da sigara içmediğiniz süreye göre size neye yaradığı bilinmeyen sanal ödüller veriliyor. Sigarayı bırakma sürecinde vücudunuzda hangi bölgelerin ne kadar iyileştiği, kaç gün fazla yaşayacağınız gibi bilgiler ise oldukça faydalı.

ŞİMDİ KİLO VERMENİN ZAMANI...

Fitocracy

Sosyal medya ile entegre olan ücretsiz iOS uygulaması 800’ün üzerinde güç, kardiyo ve kilo verdirici egzersiz programı içeriyor. (Facebook arkadaşlarına nispet yaparak kilo verme keyfi!)

Fitness Buddy 1700 Exercises

İçinde 1700 egzersiz, 1000’den vazla HD video yer alan Android uygulaması 1,99 dolara satılıyor. Uygulama kişisel egzersiz koçunuz gibi hareket ediyor. (Bu kişisel trainer ne kadar güzel olduğunuz ile ilgilenmiyor.)

AlcoDroid Alcohol Tracker

Alkolden uzak dur

Alkol kullanma alışkanlığını normal seviyelere çekmek de çok sık yeni yıl kararları arasına giren bir hedef. Bir alkol günlüğü tutmak ister misiniz? Uygulama günlük, haftalık ve aylık olarak vücudunuza giren alkol miktarının istatistiğini çıkarıyor. Kendinize bir içme hedefi koyarak onun üstüne çıkıp çıkmadığınızı da bu app ile kontrol altında tutabiliyorsunuz. Tek sorun içen insanların içtikleri miktarı uygulamaya girecek kadar ayık olamaması.