Ekonomi EBK, büyük marketlere ucuz et reyonu açacak

EBK, büyük marketlere ucuz et reyonu açacak

15.08.2010 - 00:28 | Son Güncellenme:

Et Balık Kurumu, ithal ettiği ucuz etleri halkın yoğunlukla alışveriş yaptığı büyük marketlerde reyon açarak satacak

EBK, büyük marketlere ucuz et reyonu açacak

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Et Balık Kurumu’nun ithal ettiği ucuz etleri halkın yoğunlukla alışveriş yaptığı büyük marketlerde reyon açarak satacağını açıkladı. Rusya’da hububat alanlarındaki yangını izlediklerini, Türkiye’nin bundan etkilenmeyeceğini belirten Eker, hububat fiyatları konusundaki spekülasyonlara kulak asılmaması ve kimsenin hububat fiyatlarıyla oynamaması uyarısında bulundu.
Eker, et fiyatlarının düşmeye devam edeceğini belirtirken bugün itibariyle et fiyatlarının kümülatif enflasyon ortalamasının çok az üzerinde olduğunu kaydetti. Karkas et fiyatının 14.37 TL olduğunu, kıymanın fiyatının yüzde 14, bifteklik et fiyatının ise yüzde 8 düştüğünü vurgulayan Eker, etin 18 TL’den satılabileceğini ve hatta kâr edilebileceğini savundu.
Sıfır vergi uygulanan karkas etin Et Balık Kurumu’na maliyetinin 10.5 TL olduğuna dikkati çeken Eker, “Biri çıkıp diyor ki ‘7 - 8 TL’ye et yedireceğim.’ Vicdansız bunu yediremezsin. Dünyada böyle bir et yok” dedi.
‘Perakendeciyle görüşüyoruz’
Eker, toplumun geniş kesimlerine ucuz et ulaştırılması ve Et Balık Kurumu satış noktalarında oluşan kuyrukların sona erdirilmesi amacıyla “Et Balık Kurumu’nun marketlere ucuz et reyonu açması” çalışması başlattıklarını açıkladı. Eker, şunları kaydetti:
“Et Balık’ta uzun kuyruk oluyor. Bu sorun çözülecek. Arkadaşlara söyledim artık Et Balık’tan değil marketlere verelim ucuz eti. Yeni bir çalışma yapıyoruz. Marketlerle, Kasaplar Federasyonu ve parakendecilerle görüşülüyor. Biz eti marketlere verelim, marketler orada reyon kurarak özel fiyatla vatandaşa sunsun.”


Yedi yıl vadeli sıfır faizli kredi verilecek

Eker, Türkiye’de hayvan üretim kapasitesi arttırmak için Türkiye tarihinde görülmemiş bir destekleme kararı aldıklarını belirterek, “Hayvan yetiştiriciliğinde tüm alanlarda bir kişiye 7.5 milyon TL’ye kadar, sıfır faizli kredi verilecek. Vadesi 7 yıla kadar olacak.
Yıllık toplam 4 milyar 858 milyon TL kredi verilecek. Bu proje ile 100 bin baş damızlık sığır ve manda, 2 milyon damızlık koyun ve keçi üretimini sağlamayı düşünüyoruz.
İlk yılda 525 bin ton ilave süt verimi, 260 bin ton ilave et üretimi, 85 bin baş yıllık buzağı ve 1 milyon 728 bin ilave kuzu üretimi sağlanacak. Bu uygulama ile 34 bin kişi istihdam edilecek” diye konuştu.
Eker, “Niye kasaplık canlı hayvan getiriyoruz? Bizim sadece derdimiz et değil, barsak, deri ve diğer yan ürünleriyle Türkiye’de katmadeğeri kalıyor.
Eğer mecbur kalırsak yurtdışında et ithal ederiz. Dini usulle kesimi var. Kestirmede imam başında olacak. İslami usulle kesilecek ki o şekilde Türkiye’ye getirelim” dedi.

‘Kimse hububat fiyatıyla oyun oynamasın’
Bakan Eker, Rusya’nın hububat ihracatını durdurma açıklamasının ardından ton başına 275 dolar olan buday fiyatının 313 dolara çıktığını ancak dün itibariyle 270 - 280 dolar bandında seyrettiğini dile getirdi. Eker, Türkiye’deki iç piyasa için şunları söyledi: “Şu anda iç piyasada bir dalgalanma olmadı. Dolayısıyla durum bu. Vatandaşımız endişeye kapılmasın. Spekülasyona kulak asılmasın. Kimse fiyatlar üzerinde oyun oynamaya kalkmasın. Arpa fiyatları ve stokları da buğdayla paralel seyir içinde.”