Ekonomi EBK'dan yatırım fırsatı

EBK'dan yatırım fırsatı

20.12.2011 - 12:17 | Son Güncellenme:

Mağaza açmak için başvuran yatırımcılardan mağaza başına, Ankara ve İzmir’de 80 bin lira, İstanbul’da 100 bin lira, diğer illerde ise 60 bin lira giriş bedeli isteniyor.

EBKdan yatırım fırsatı

Et ve Balık Kurumunun (EBK) et fiyatlarını dengelemek amacıyla halka doğrudan satış yapmak üzere başlattığı "franchising" yöntemi ile bayilik zinciri her geçen gün genişliyor.

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada,EBK’nin 16 adet kombina mağazası olduğunu, bunların 30 yıllık geçmişe sahip satış mağazaları olduğunu belirtti.

Yeni uygulamaya konulan franchise yöntemi ile bugüne kadar 64 franchise mağazasına satış yetkisi verildiğini bildiren Ulubaş, şunları kaydetti: "EBK franchise yöntemiyle Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Konya, Kocaeli, Mersin, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Sakarya, Trabzon ve Samsun’da bayilere satış yetkisi verdik.

17 ilde satış yetkisi verilen franchise mağazası sayısı 64’e ulaştı. 2012 yılı sonuna kadar bu sayı 100’e ulaşacak. Franchise ve kombina satış mağazalarımızın sayısı da şu anda 80 adeti buldu." Ulubaş, bu mağazalarda kendi ürettikleri 60 kalem ürünü en hijyenik ortamda tüketici ile buluşturduklarını söyledi.

-"Fiyatlar piyasanın çok altında"- EBK olarak kesinlikle kar gayesi gütmediklerini ve Türkiye’de et ve et ürünlerini mağazalarında piyasa fiyatının çok altında tüketicilerle buluşturduklarını ifade eden Ulubaş, şu anda halkın en çok tükettiği kıymayı 17,50 liradan, kuşbaşını da 21 liradan sattıklarını kaydetti.

Vatandaştan çok olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Ulubaş, şunları söyledi: "Mağazalarımızın hepsi tek tip ve çok hijyenik içinde soğuk hava deposu var, şarküteri ürünlerimiz dünyanın en son teknolojileri ile kendi kombinalarımızda üretilmektedir. Hiçbir ürünümüz Laboratuvar muayenesine girmeden piyasaya arz edilmemektedir. Tüketici ürünlerimizin devlet güvencesiyle üretildiğini biliyor. Kaliteden de çok memnun olduğunu her fırsatta beyan ediyor." Franchise mağazalarının kontrolünün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili birimleri tarafından gerçekleştirildiğine işaret eden Ulubaş, ayrıca Et ve Balık Kurumu müfettişleri veterinerlerinin haftada en az 2 sefer giyinme dolaplarına, soğuk hava depolarına kadar kontrol ettiğini ve rapor tuttuğunu kaydetti.

Ulubaş, tüketicilerin de bu kontrolleri zaman zaman gördüğünü belirterek, bunun da satışları ve franchise mağazalara olan güveni her geçen gün artırdığını söyledi.

-Franchise mağazalarında artık balık da satılıyor- Öte yandan Et ve Balık Kurumunun yeniden balık satışına da başladığına işaret eden Ulubaş, franchise mağazalarında et ve et ürünlerinin yanı sıra balık satışının da yapıldığını bildirdi.

Ulubaş, franchise mağazalarında şu anda fileto alabalık, temizlenmiş alabalık ve fileto somon satışı yaptıklarını, yakın zamanda levrek ve hamsiyi de fileto ve temizlenmiş olarak müşterilerin isteğine sunacaklarını ifade etti.

-Van’dan et alımı- Bu arada depremden sonra Van’dan EBK kombinasına kesim için hayvan geldiğini belirten Ulubaş, bu kapsamda Van et balık kombinasına 521 tosun, 206 inek, 715 küçükbaş hayvan geldiğini, bunları kestiklerini, parası olan 1,5 milyon lirayı da peşin olarak ödediklerini ifade etti.

Ulubaş, Van’dan kesim için hayvan alımına devam ettiklerini söyledi.

Kurban bayramından sonra da kurban için besi yapan, ama satamayan besicilerden Et ve Balık Kurumuna satmak isteyen hiçbir besiciyi geri çevirmediklerini anlatan Ulubaş, 4 bin büyükbaş, 400 de küçükbaş hayvan alarak kestiklerini ve parasını da peşin ödediklerini kaydetti.

Büyükbaş sığırın karkas kilo gramını 14 liradan aldıklarını dile getiren Ulubaş, bu alımları Sakarya, Ankara, Yozgat, Adana, Diyarbakır, Van, Erzurum ve Ağrı kombinalarında gerçekleştirdiklerini bildirdi.

-Sistem nasıl işliyor?

Haberin Devamı

Kurum, franchising için başvuran yatırımcıların mağaza olarak kullanmak istedikleri yerleri inceliyor, uygun bulunan yerlerle ilgili sözleşme imzalanıyor. Mağaza açmak için başvuran yatırımcılardan mağaza başına, Ankara ve İzmir’de 80 bin lira, İstanbul’da 100 bin lira, diğer illerde ise 60 bin lira giriş bedeli isteniyor.

Franchise olan bayilere, yüzde 8-15 arasında indirimli fiyat ile ürün veriliyor. Kurum araçları ile yapılan ürün sevkıyatlarından taşıma ücreti alınmıyor. Şubelerdeki ürünler, EBK mağazaları ile aynı fiyattan satışa sunuluyor.