Ekonomi Ejdarha, Asya borsalarını korkutttu

Ejdarha, Asya borsalarını korkutttu

30.01.2012 - 11:16 | Son Güncellenme:

Asya piyasaları Ejderha Yılı'nı karşılarken Uzak Doğu borsaları kırmızıya boyandı.

Ejdarha, Asya borsalarını korkutttu

Asya borsaları, küresel ekonomik durgunluk konusunda devam eden endişelerle haftaya satıcılı başladı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Avrupa'da borç sorununun ele alınacağı zirve öncesinde bu yılın en yüksek seviyelerinden geriledi. Çin hükümetinin dokuz gün süren Bahar Bayramı tatilinde parasal gevşeme adımı atmaması, Uzak Doğu borsalarına satıcılı seyir çizdirdi.

Artıda açılan Shanghai Bileşik Endeksi gün boyu ekside seyretti ve kapanışa doğru yoğunlaşan satışlarla yüzde 1.47 değer kaybederek 2285 puandan kapandı. Ülkenin ikinci büyük borsası olan Shenzhen'de ise kayıplar yüzde 2'yi aştı.

BANKACILIK VE EMLAKTA SERT SATIŞLAR

Haberin Devamı

Parasal gevşeme beklentilerinin boşa çıkmasıyla, emlak ve bankacılık hisseleri düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük iki konut inşa şirketinden Vanke yüzde 4.5, Poly Real Estate yüzde 5 değer yitirdi. Çin'in en büyük özel bankalarından Merchants Bank'ın kayıpları yüzde 3'ü aştı.

Avrupa ve Çin endişelerine paralel olarak, ABD'de büyüme rakamlarının beklentilerin altında gelmesiyle Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 0.54, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.24, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.21, Singapur'da SGX yüzde 0,71 ekside kapandı.