Ekonomi Ekmekte fiyat karmaşası

Ekmekte fiyat karmaşası

26.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ekmekte fiyat karmaşası

Ekmekte fiyat karmaşası

       MAHKEME kararıyla fiyatı 35 bin liraya indirilen ekmek, bakkal ve fırınlarda 40 bin liradan satılıyor. Üstelik İstanbul Fırıncılar Odası ekmeği 50 bin liraya çıkarmak için teklif hazırladı.
       İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, 40 bin lira olan ekmeğin İstanbul Asliye 4. Ticaret Mahkemesine açtığı dava sonucunda 35 bin liraya indirmişti. Ancak fırıncılar, mahkemenin bu kararından haberleri olmadığını iddia ederek ekmeği 40 bin liradan satmaya devam ediyor. Ancak piyasada ekmeğin fiyatını kimse denetlemiyor. İstanbul Belediyesi, ekmeği sadece sağlıklı üretimi konusunda denetlediklerini fiyatına karışmadıklarını belirtiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri ise "Valiliğin kararına uyarız, gerekirse denetleriz" diyerek, şimdilik böyle bir denetim yapmadıklarını söyledi.
       Esnaf Odaları Birliği ise, ilk denetlemenin pazartesi gününden itibaren başlayacağını söyledi. Kararın Fırıncılar Odası'nın tebliği ile gerekli yerlere duyurulduğunu söyleyen Esnaf Odaları Birliği Genel Sekreteri Hasan Pehlivan, "Ekmeği 35 bin liraya satmayanlar için cezalar uygulanacaktır. Karara uymayanlara ilk olarak disiplin cezası verilecek, daha sonra 17 milyon lira para cezası. Yine uymazlarsa kapatma işlemi uygulanacak" dedi.
       Öte yandan, İstanbul Valiliği bugün çalışmayan fırınları tesbit etmek için özel bir ekip oluşturdu. Valilik "ekmek çıkarmama" eylemine katılan fırınları, Rekabet Kurumu'na bildirecek.

       Ekmek fiyatının 35 bin liraya indirilmesi kararına karşı olduklarını söyleyen Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise "biz ekmeğin 50 bin liradan satılmasını istiyoruz" dedi. Bu isteklerinin kabul edilmemesi halinde herhangi bir gramaj düşüklüğü ya da pazar günü çalışmama gibi bir eyleme gitmeyeceklerini söyleyen Özer "Bu fiyat indirimi bize yapılmış en büyük kötülük oldu. Geçen sene Temmuz ayında 30 bin lira olan ekmek, bu sene Temmuz ayında 35 bin lira. Enflasyon karşısında bu bize hak mı?" şeklinde konuştu.
       Tekgıda - İş'e bağlı fırıncıların pazar günü çalışmama kararı ile bir ilgilerinin bulunmadığına da değinen Özer "Bize, ekmeğin fiyatı düştüğü için Tekgıda - İş'le anlaşıp böyle bir eyleme gittiğimiz konusunda suçlamalar geliyor. Böyle birşey kesinlikle söz konusu değil. Sendikaya bağlı olmayan fırınlardaki işçiler pazar günü çalışacak. Sendikaya bağlı olan işçilerin yaptığı eylem de fiyatların yükselmesi ile ilgili değil onlara verilmeyen ek zamla ilgilidir" dedi.