Ekonomi EKONOMİ YÖNETİMİNDEN İKİ OLUMSUZ AÇIKLAMA

EKONOMİ YÖNETİMİNDEN İKİ OLUMSUZ AÇIKLAMA

03.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı bu yıl bütçe hedeflerinin tutmayacağını belirterek gerekçeler arasında memur maaş zammı, metro yatırımları ve ucuz doğalgazı saydı

EKONOMİ YÖNETİMİNDEN İKİ OLUMSUZ AÇIKLAMA

MAAŞ, METRO, UCUZ GAZ YÜK GETİRDİ, BÜTÇE TUTMAYACAK

Haberin Devamı


Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, “Biz geçtiğimiz yıldan bu yana, Yunanistan’dan çeşitli teklifler alıyoruz. Özellikle Atina ve Selanik ticaret odalarının başkanları işbirliği talebinde bulundular. Gelin mevcut bir tesisimizi işletin, ya da hisse senetlerimizin bir kısmını alıp bizi sermaye olarak rahatlatın, işi birlikte yürütelim dediler. Yunanistan’ın yapmış olduğu bu teklife Türkiye olarak sıcak bakarız. Eğer net bir mevzuat sunulursa, o zaman gider yatırım yaparız. Ege Denizi’ndeki adaların durumu en çok Türkiye’yi ilgilendirir.”
Yunanistan’ın irili ufaklı 6 bin dolayında adasından sadece 227’sinde yerleşim var.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacağını belirtirken, “2013 bütçesi üzerinde çalışıyoruz, tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’nin başarısı bütçe disiplinindedir, bütçe disiplinsizliğine izin veremeyiz” dedi.
Kanal 7 televizyonunda konuşan Şimşek, bütün dünyada emtia fiyatlarının arttığını, bunun da Türkiye için iyi bir durum olmadığını vurguladı. Türkiye’nin bu sene 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yapacağına dikkati çeken Şimşek, bunun enflasyonu ve büyümeyi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Şimşek, büyümede yüzde 4’lük hedefin belki tutturulamayacağını kaydederek, “Yüzde 4’ün altında bir büyüme söz konusu şu anda” dedi.

Vergi geliri düştü
Bu sene Türkiye’nin büyümesinin ihracat ağırlıklı gerçekleştiğini, iç talebin ise durma noktasında bulunduğunu anlatan Şimşek, ihracat kanalıyla büyümenin vergi gelirini düşürdüğünü söyledi. Şimşek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacağına işaret ederek, bunda memur maaş zamları, ulaştırma yatırımları, sağlık, sosyal güvenlik, özelleştirme gelirlerinin azlığı ve BOTAŞ’ın maliyetin altında doğalgaz satmasının önemli payı olduğunu vurguladı.
Memur maaş zamlarının bütçeye 4.5 - 5 milyar lira ilave yük getirdiğini belirten Şimşek, büyük şehirlerin metro yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı’na verilmesi gibi nedenlerle de ulaştırmadan çok ciddi yük geldiğini söyledi.

‘Bakanlıklar dinlemedi’
Türkiye’de 48 yaşında kadınların, 49 yaşında da erkeklerin emekli olabildiğine işaret eden Şimşek, 2002’de 6.5 milyon kişi olan emekli sayısının bugün 10.1 milyon kişiye, 2002 yılında 16-17 milyar lira olan emekli ödemesinin de bugün 110 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
Şimşek, BOTAŞ’ın maliyetin altında doğalgaz sattığına ve bunun da BOTAŞ’ın KDV ödemelerini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, özelleştirme performansının da hedeflerin altında kaldığını vurguladı.
Yılbaşından bu yana bütün bakanlıkları yazıyla uyardığını ve “bu sene bütçenin durumunun iyi olmayacağını” söylediğini anlatan Şimşek, fakat birçok bakanlığın kendisini dinlemediğini de kaydetti. Şimşek, “Hala bazı bakanlıkların yani bizimle görüşülmeden, tartışılmadan harcamayı genişletme söylemlerini duyuyoruz gazetelerden. Bütçe disiplininin korunmasına yönelik biz de çaba gösteriyoruz. Bu sene bütçe hedeflerini tutturamayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Lüks oto ve gayrimenkul satışları inceleniyor

Haberin Devamı

Şu anda bütün internet sitelerinden gayrimenkullerin kiralama ve satış fiyatlarını toparladıklarını ve onları bir veri tabanına dönüştürdüklerini belirten Maliye Bakanı Şimşek, şöyle konuştu:
“Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri topluyoruz. Maliye Bakanlığı’nda veri tabanına dönüştürüyoruz. Sonra vatandaşın da bir beyanı var. Onları karşılaştıracağız. Yüzde 20 müsamaha göstereceğiz, ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız. İncelemeye aldıktan sonra sonuçları çok ağırdır. Mesela biz 300 bin lüks araba satışını incelemeye aldık, şu anda bitmek üzere. Yani şunun bilinmesi lazım, vergi kaçırmak çok ciddi bir risk almak demektir.”
Futbolcunun yüzde 15’lİk vergisi mercek altında
Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nın hazırlandığını, taslağın bugünkü Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında sunulacağını belirterek, “Genel çerçeve şu, vergi tabanını genişleteceğiz, beyanname veren mükellef sayısını artıracağız. Muafiyet ve istisnalara ilişkin çok ciddi bir çalışma söz konusu” dedi. Şimşek, taslakla ilgili şu bilgileri verdi:
“Gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştiriyoruz. 250 maddelik kanunu yaklaşık 100 maddenin altına indiriyoruz. İstisnaları daraltacağız. Diyelim ki futbolcular çok iyi para kazanıyorlar Süper Lig’de. Onların vergi oranı yüzde 15. Siz diyelim ki bir şirkette üst düzey yöneticisiniz, sizin vergi oranınız yüzde 35. Bu tür muafiyetler var. Bunların hepsini gözden geçiriyoruz. Bundan sonra halen vergi ödemeyen veya az ödeyen bazı kesimlerin, artık normal vergi oranlarına tabi olma ihtimalleri yüksek.”

Haberin Devamı

Dünya kötüleşti, büyüme % 4’ten az olabilir

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl Orta Vadeli Program’ın (OVP) hazırlandığı konjonktürün, geçen yıla göre daha olumsuz olduğunu, buna rağmen Türkiye’nin yüzde 4’lük büyüme hedefini değiştirmediklerini söyledi. Babacan, “Büyüme, belki bu hedefin bir miktar altında olabilir ancak hedefi değiştirecek kadar büyük bir sapma beklemiyoruz” dedi.
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bu yıl 2’ncisi düzenlenen Çin-Avrasya EXPO’suna katılmak için gelen Babacan, Anadolu Ajansı’na güncel ekonomik konuları değerlendirdi.
Babacan, BDDK’nın bankalara altın satma yetkisi verilmesiyle ilgili çalışmayla ilgili, Türkiye’de ”yastık altı” diye tabir edilen altın tasarruflarının oldukça yüksek miktarlar da olduğuna dikkati çekerek, konuyla ilgili, Merkez Bankası, BDDK, Hazine Müsteşarlığı, bankalar ve kuyumculuk sektörünün birlikte çalışarak, mümkün olduğunca kusurları giderilmiş ve şu anki sıkıntıları çözen yöntemler bulunabileceğine inandığını söyledi.

OVP bütçeden sonra...
Babacan, Orta Vadeli Program’ın ne zaman açıklanacağının ve bir revizyonun söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, bu programın en son Ekim 2011’de açıklandığına ve o tarihten bu yana dünyayla alakalı beklentilerin daha da kötüleştiğine işaret etti. Türkiye’de işsizlik konusuna bakıldığında geçen seneki Orta Vadeli Program’a oranla işsizliğin 1 puan aşağıda seyrettiğini anlatan Babacan, bunun işsizlik istatistiğinde büyük bir ilerleme olduğunu dile getirdi. Babacan, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 6.2 olduğunu ifade ederek, bu rakamı da içinde bulunulan şartlarda ”makul bir rakam” olarak değerlendirdi.
Cari açığın geçen sene Orta Vadeli Program’da öngörülenin bir miktar altında beklendiğine işaret eden Babacan, bunun yanında bütçe açığının ise geçen seneki Orta Vadeli program’da öngörülenin bir miktar üzerinde olacağını söyledi. Çalışmaların devam ettiğini aktaran Babacan, ”Orta Vadeli Program, 2013 yılının bütçesi şekillendikten sonra açıklanacak” dedi. Babacan, öncelikle 2013 yılı için nasıl bir bütçe ortaya konulacağının, bu bütçede nasıl bir açık hedefi olacağının önemli olduğunu, bunlara karar verildikten sonra Orta Vadeli Program’ın bitirilip kamuoyuna duyurulacağını kaydetti.

Haberin Devamı

‘IMF’nin kaynağı biterse 5 milyar doları veririz’
Türkiye’nin IMF’ye vermeyi taahhüt ettiği 5 milyar dolarlık bedelin ne zaman verileceğinin sorulması üzerine Babacan, fonun yaklaşık 400 milyar dolarlık bir kaynağı olduğunu hatırlattı. Babacan, krizin kötüleşmesi durumunda bu kaynağın yeterli olmayacağının bilindiğini, bu nedenle IMF’nin ek kaynak arayışına girdiğine işaret ederek, bu kapsamda birçok ülkenin destek taahhüdü verdiğini belirtti.
”Türkiye, 5 milyar dolarlık taahhüdünü, IMF’nin elindeki kaynağı eritip yeni kaynaklara ihtiyaç duyması halinde yavaş yavaş devreye sokacak” diyen Babacan, şu anda sadece taahhütler olduğunu, bu durumun yalnızca Türkiye için değil, diğer ülkeler içinde geçerli olduğunu dile getirdi.