Ekonomi ‘Elma’ya 10 milyar $ uygulamadan geldi

‘Elma’ya 10 milyar $ uygulamadan geldi

09.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Apple, uygulama mağazasında geçen yıl rekor kırarak 10 milyar dolarlık hacime ulaştığını duyurdu. Şirketin rekor yılında en büyük harcama ise 1 milyar dolarla aralık ayında gerçekleşti

‘Elma’ya 10 milyar $ uygulamadan geldi

ABD’li teknoloji devi Apple, kullanıcıların uygulama mağazası App Store’dan 2013 yılında 10 milyar dolarlık harcama yaptığını açıkladı. Kaliforniya merkezli firma yaptığı yazılı açıklamada, bu harcamanın 1 milyar dolarının sadece Aralık ayında gerçekleştiğini belirtti. Apple müşterileri, Aralık ayında 3 milyar uygulama indirerek App Store tarihinin en başarılı ayı olmasını sağladılar.
Açıklamada, Apple’a uygulama geliştirenlerin ise App Store’dan bugüne kadar 15 milyar dolar kazandığı da vurgulandı.
155 ülke indiriyor
Apple’ın İnternet Yazılımı ve Hizmetlerinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue, “App Store için 2013’ün en başarılı yıl olmasını sağlayan müşterilerimize teşekkür etmek istiyoruz. Tatil sezonu için geliştirilen uygulama dizisi şaşırtıcıydı. Uygulama geliştiricilerin 2014 yılında geliştireceklerini görmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.
Apple’ın en son işletim sistemi iOS 7’nin lansmanıyla uygulama geliştiriciler, yeniden tasarlanan kullanıcı ara yüzü ve 200’den fazla yeni özellikle şaşırtıcı uygulamalar geliştirmenin avantajını yaşadılar. Evernote, Yahoo, AirBnB, OpenTable, Tumblr, Pinterest ve American Airlines gibi geliştiriciler, kullanıcı deneyimini yeniden tasarladı. Uygulamalarının verimliliği ve performansını artırırken, içeriği de ön plana çıkardılar.
App Store’da en büyük başarıyı yakalayan uygulamalar arasında yer alan Candy Crush Saga, Puzlles&Dragons, Minecraft, QuizUp ve Clumsy Ninja, Amerika dışındaki geliştiriciler tarafından yaratıldı. Apple, ABD’den Duolingo, İsveç’ten Simogo, İngiltere’den Frogmind, İzlanda’dan Plain Vanilla Corp, Romanya’dan Atypical Games, Çin’den Lemonista, Japonya’dan BASE ve Avustralya’dan Savage Interactive’i 2014 yılında izlenmesi gereken geliştiriciler olarak değerlendirdi.
Apple, App Store’u 2008 yılında lanse etti. Uygulama mağazası, 155 ülkede iPhone, iPad ve iPod Touch kullanıcılarına bir milyondan fazla uygulama sunuyor. Sadece iPad için hazırlanan uygulama sayısı 550 bini geçiyor. App Store kullanıcıları 24 kategorideki birbirinden ilginç uygulamalar arasından beğendiklerini seçip indirebiliyor.

Haberin Devamı

Gelirin yüzde 70’i geliştirene gidiyor
Apple’ın uygulama geliştiricilere yüksek bir pay verdiği de öğrenildi. İndirilen uygulamadan yüzde 30 pay alan Apple, gelirin yüzde 70’ini geliştiricilere veriyor. Uygulama geliştiricilerden aldığımız bilgilere göre, doğrudan bir satışı olan ve indirilen uygulamalardan yüzde 30 pay alınıor. Ancak THY’nin uygulaması gibi doğrudan bilet satışı yapılan, oyun, müzik ve video indirilmeyen uygulamalardan ise pay alınmıyor. Apple Store’un en çok parayı ücretsiz olarak indirilen ancak daha sonra oynarken parayla satın almanın yapıldığı oyunlardan kazandığı da belirtiliyor. Apple Store’dan dünyadaki bütün kullanıcılar gibi Türk kullanıcılar da en çok oyun indiriyor. Bu hesaplamaya göre App Store’da 2013’de elde edilen 10 milyar doların 7 milyar doları geliştiricilere gitti.