Ekonomi Emaar, 2.3 milyar dolara Dubai’yi İstanbul’a getirdi

Emaar, 2.3 milyar dolara Dubai’yi İstanbul’a getirdi

26.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük gayrimenkul projelerinden biri olan Emaar, İstanbul’daki son projesini satışa çıkardı. 2.3 milyar liraya mal olacak proje Dubai ve İstanbul’un eski semtlerinden esintiler taşıyor. Projede fiyatlar 250 bin dolardan başlıyor

Emaar, 2.3 milyar dolara Dubai’yi İstanbul’a getirdi

Türkiye’deki en büyük yabancı kökenli firma olan Emaar’ın beklenen projesi Emaar Square satışa çıktı. Toskana Vadisi’nden sonraki ikinci projesinde 2.3 milyar dolarlık yatırım yapan Emaar, çok lüks konutları 250 bin dolardan başlayan fiyatlarla satışa sundu.
Emaar Türkiye CEO’su Ozan Balaban, projenin satış ofisinde düzenlenen tanıtım toplantısında uzun yıllardır Türkiye’de olduklarını belirterek 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda İstanbul’un çizgilerini taşıyan bir proje tasarladıklarını söyledi. Dubai merkezli olan Emaar’ın dünyada 60 ülkede faaliyet gösterdiğini anlatarak, “Emaar ismini ilk kez Dubai dışında İstanbul’da kullandık. Projede, özellikle AVM’de Dubai’den alıntılara yer verdik. Emaar, Türkiye’yi stratejik bir ülke olarak görüyor. İlişkimiz uzun vadeli ve yatırım ağırlıklı olarak sürecek” dedi.
Ozan Balaban, 66 dönüm arazi içinde toplam 300 bin metrekarelik inşaat alanından oluşan projenin 4 farklı yapıdan oluşacağını belirterek konut, ofis, AVM ve oteli harmanladıkları projede eğlenceyi de ön plana çıkardıklarını vurguladı. Toplamda 1000 konutun bulunduğu projede 40 bin metrekarelik ofisin de bulunduğunu aktaran Balaban, 150 bin metrekarelik kiralanabilir alanı ve 400 mağazasıyla Türkiye’nin en büyük AVM’sini de inşa ettiklerini söyledi. Balaban, projedeki 5 yıldızlı otelin ise Theadress otel zinciri tarafından işletileceğini söyledi.

250 bin dolardan başlıyor
Projede daire büyüklükleri 51 metrekareden başlıyor ve 400 metrekareye kadar çıkıyor. Metrekare fiyatlarının 3 bin 500 ile 5 bin dolar arasında değiştiği evlerin en düşük satış rakamı 250 bin dolar olarak veriliyor. 1+0’dan 4+1’e farklı daireler olarak planlanan evlerde her türlü ihtiyacın da ön planda tutulduğu dikkat çekiyor. Satıştaki en pahalı daire ise 2 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Ozan Balaban metrekare fiyatlarının 2 yıl içinde 8 bin doları göreceğini belirterek, “Bu fiyatlar hayal değil. Lokasyon, firma gücü, işçilik kalitesi ve konseptiyle proje kısa süre içinde alıcısına kâr ettirecek. Bizim de amacımız alan herkesin kazanması” diye konuştu.

100 konut satışa çıktı
Emaar Square’de resmi satış öncesi 100 konutu bekleyen müşterilerine satışa sunduklarını belirten Ozan Balaban, yoğun bir taleple karşılaştıklarını 100 daire için 152 kişinin para yatırdığını 700’e yakın kişinin de isim yazdırdığını söyledi. 1000 konutlu projede ilk etapta 300 dairenin satışa çıktığını vurgulayan Balaban, şunları söyledi: “İlk lansmanımızı İstanbul’da yaptık ve önce buradaki yatırımcıların karşısına çıktık. Proje bu andan sonra dünyadaki tüm Emaar ofislerinde de satışa çıkacak. 2013 Şubat-Mart aylarındaysa Dubai’de de bir lansman yapmayı planlıyoruz.”
Türkiye’nin en büyüğü olacak AVM’de, ziyaretçiler için eğlence, çocuk oyun merkezleri, buz pisti ve bir benzeri Dubai Mall’da bulunan sualtı hayvanat bahçesi gibi çok çeşitli seçenekler yer alırken 2 bin 400 koltuklu mega sinema kompleksi, yalnızca AVM’ye özel 4.500 araçlık otopark da bulunuyor. AVM’de kreşin yanı sıra kayıp çocuk odası ve poliklinik de hizmet verecek.

Haberin Devamı

2015’te bitecek
Emaar Properties PJSC’nin ülke iştiraki olan Emaar Türkiye, İstanbul Çamlıca’da 66 dönüm alana yayılmış karma projesi Emaar Square’de inşaatın 2015 yılının sonunda tamamlanması bekleniyor. 1 yıldır kazı ve hafriyat çalışmalarının sürdüğü projede Ocak ayının ilk haftasında temel atılacak.

Dünyanın en iyisi
Emaar Square, 2012 Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde ‘Dünyanın En İyi Karma Kullanımlı Mimari Projesi ve 2012 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde ‘En İyi Karma Kullanımlı Mimari Projesi’ gibi şimdiden birçok prestijli ödülün sahibi oldu. Projenin mimari tasarımı Foster+Partners ve İki Design Mimarlık’tan Murat Kader tarafından yapıldı.

Halka açılacak
Ozan Balaban, Emaar Türkiye’nin 2006 yılından beri faaliyet gösterdiğini ve büyük ölçekli yatırımların altına imza attıklarını belirterek, halka açılmayı da planladıklarını söyledi. Balaban, Emaar Square projesinin içindeki AVM, ofis ve oteli 20 yıl boyunca işletmeyi planladıklarını anlatarak, “Konutları satacağız ama bu alanları satmayıp kiraya vereceğiz ya da işleteceğiz. Bunları portföyümüze alıp kuruluşumuzun 10. yılı olan 2016’da halka açılmayı planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

OTEL GİBİ KİRAYA VERİLECEK
Projede Hight isimli gökdelenin belli bir bölümünün 180 odalı Theadress Otel için ayrıldığını fakat otelin üzerindeki evlerin de istendiğinde kiraya verilebileceğini vurgulayan Balaban, “İstanbul’a diğer ülkelerden çok sayıda iş adamı geliyor. Onlar İstanbul’a geldiklerinde burada kalabilir, evleri kullanmadıkları zaman otel bünyesinde kiraya verebilir. Bu tür odaları daha kolay kiraya verebilelim diye oda sayısını 180 ile sınırlandırdık” dedi.

‘Maslak’ta ata binmiştim sahilde kayığa bineceğim’


Emlak Konut GYO tarafından Kartal’da satışa çıkarılan 64 bin metrekarelik arsaların ihalesini Ali Ağaoğlu'nun sahip olduğu Eltes Güneşi İnşaat ve Dap Yapı ortaklığı kazandı. Ortaklık, 1 milyar 335 milyon liralık bir teklif sundu. Şirket payı olarak Emlak Konut GYO'ya yüzde 40 oranında 534 milyon lira verecek olan ortaklığın projeden kazancı 1 milyar 335 milyon liranın üzerinde olursa Emlak Konut GYO’ya ekstra pay verecek. İhaleyi kazanan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, projeye hemen başlamayı planladıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Kartal bölgesinde güzel ve yeni projeler geliştireceğiz. Bu projenin yükü Dap Yapı’da olacak. Maslak 1453 projesinde ormana komşuyduk. Kartal’daki arda ise denize komşu. Maslak’ta ata binmiştik, burada kayığa bineceğim” dedi. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, “Öncelikle vatana ve millete hayırlı olmasını diliyorum. Kartal bizim bölgemiz. Denize sıfır bir arsa. Burada, Ağaoğlu’yla beraber İstanbul ve Türkiye’ye değer katan projeler geliştireceğiz. Dünyanın en iyi projelerinden birini yapmayı planlıyoruz.”
Eltes Güneşi İnşaat-Dap Yapı Ortaklığı’nı buluşturan Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı ise, “Bizde 35 yıllık bir inşaat birikimi var. Bu paylaşımın ilk örneği ise Dap Yapı oldu” açıklamalarında bulundu.

Haberin Devamı

766 milyon liralık teklif gelmişti
İhalenin ilk oturumu 14 Aralık 2012’de yapılmıştı. En yüksek teklif Rönesans-SZA -Salacak Gayrimenkul Ortaklığı'ndan 766 milyon lirayla gelmişti. İhaleyi kazanan Eltes İnşaat-Dap Yapı Ortaklığı ise ilk oturumda 695 milyon lira, Emlak Konut GYO'ya ise 222 milyon 400 bin lira teklif etmişti.

Haberin Devamı

141 bin 896 m2’lik inşaat alanı var
Emlak Konut GYO toplam 64 bin 502 metrekarelik arsalar için 141 bin 896 metrekare inşaat alanı belirledi. Konut hizmet alanı 122 bin 271 metrekare, özel sağlık tesis alanı 11 bin 614 metrekare, özel eğitim tesis alanı 4 bin 501 metrekare ve ticaret alanı 3 bin 509 metrekare inşaat alanına sahip olacak.

Kartal sahil yoluna komşu
Emlak Konut GYO Kartal arsasını geçtiğimiz nisan ayında 206 milyon liraya TOKİ’den satın almıştı. Kartal sahil yoluna yakın mesafede konumlanan arsalar, Kartal’ın Çavuşoğlu Mahallesi’nde yer alıyor.

Riskli binaları lisanslı şirketler yıkacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine yaptığı düzenlemeyle kentsel dönüşüm sürecinde yetkilendirilecek kurum ve kuruluşlara “Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi” verecek. Bakanlık, kentsel dönüşüm kapsamında lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara belgesini vatandaşa gösterme zorunluluğu getirdi.
Bakanlık, yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılacağı 20 yıllık kentsel dönüşüm sürecinde, vatandaşların kafasını karıştıran konuları netliğe kavuşturmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
Bakanlık, vatandaşların riskli yapı tespiti için kurum ya da kuruluşlardan gelen görevlilerinden belge sorgulaması üzerine diploma formatında çalışma gerçekleştirdi. Riskli yapı tespitlerinde, bu belgenin vatandaşa gösterilmesi zorunlu olacak. İlgili kuruluşlara lisans belgesi, daha önce makam tarafından üst yazıyla verilirken, uygulamayla sistemin güvenliği artırılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dönüşüm sürecinde bazı uyanık davrananlara karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Bayraktar, “Vatandaşlar, riskli binasını bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlara tespit ettirmeli. Bu kuruluşları vatandaşlarımız bakanlığın ana sayfasında kentsel dönüşüm linki altında çıkan Türkiye haritasında bulundukları ili tıklayarak öğrenebilirler. Bakanlığımızın ‘Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi’ verdiği kuruluşlar haricindeki kişi veya kuruluşlarca yapılan tespitler geçerli değildir” dedi.

Haberin Devamı

Yeni kampanyada ‘12 ay ödeme yok’

Sinpaş Yapı’nın Liva İstanbul projesinin ikinci etabı olan Liva Turkuaz’daki ‘12 ay ödeme yok’ kampanyası için son haftaya girildi. 31 Aralık tarihine kadar geçerli olacak kampanyada, ilk taksit ve ara ödeme bir yıl sonraya erteleniyor. Ödeme yapılmayan 12 ay içinse vade farkı almayan Sinpaş Yapı, Liva Turkuaz etabında 60 aylık kredi oranı ile 120 aylık vade imkanı da sunuyor. Kampanya kapsamında 60 aylık 0.85 kredi oranı ile 120 ay vade imkanın da sunulduğu projenin ilk etabı Kasım 2013’te, ikinci etabı ise Mart 2014’te teslim edilecek. Projede 474 konut bulunuyor.

Ayışığı Vadi Evleri’nde 6 seçenekli kampanya

Demir İnşaat, Ayışığı Vadi Evleri’nden ev sahibi olmak isteyenlere farklı ödeme seçenekleri sunuyor. Buna göre projenin kampanya fırsatları arasında yüzde 5 peşinat, altı ay süresince kredi taksitlerinin Demir İnşaat tarafından karşılanması, vade farksız ödeme, kredi ödemelerine 8 ay sonra başlama, hiç peşinatsız konut sahibi olma, eski evlerin yenisi ile değiştirilmesi gibi çeşitli alternatifler yer alıyor.
Demir İnşaat’ın satışlarını yüzde 80 oranında tamamladığı Ayışığı Vadi Evleri toplam 489 konuttan oluşuyor. Projenin teslim tarihi Nisan 2013 olarak belirtiliyor.

Samsun Towers’a Avrupa kalite ödülü

Ersa İnşaat’ın Esenyurt’ta inşasına devam ettiği Samsun Towers projesi Hollanda’da gerçekleşen 2012 Avrupa Kalite Ödüllerinde konut projeleri arasından ödüle layık görüldü. Daha önce de California’da düzenlenen Dünya Kalite Zirvesi’nde de ödül alan Samsun Towers, Türk - Körfez Gayrimenkul ve Yatırım İşbirliği Kongresi’nde de yabancı yatırımcıların yoğun ilgisini gördü.
Ersa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Helim Kurt, “Türkiye’de gayrimenkul çok kıymetlidir ve kazandırır. Geçen yıl 2,5 trilyon dolarlık Arap fonları ve sermayesinden Türkiye sadece 30 milyar dolarlık pay alabildi, daha çok Arap sermayesini Türkiye’de görmek istiyoruz” dedi.

Hasoğlu Yapı’da kadro değişikliğine gidildi

Hasoğlu Yapı, yönetim kadrosuna yeni isimleri dahil etti. Yeni döneme iddialı projeler ile girmeyi planlayan Hasoğlu Yapı, Deniz Ömür’ü, Hasoğlu Yapı Satış Müdürü olarak bünyesine kattı. Genç ve dinamik bir kadroyla yeni döneme hazırlandıklarını belirten Hasoğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sever, “Newista Life Başakşehir ve Newista Residence Esenyurt projelerimizin satışı hızla devam ediyor. Diğer taraftan yine İstanbul’da en gözde lokasyonlarda yeni projelerimizi 2013 içerisinde hayata geçireceğiz. Bu doğrultuda satış kadromuzu güçlendirerek 5 kişiden oluşan satış ekibimizin başına tecrübeli bir ekip lideri transfer ettik” dedi.