Ekonomi Emlak Konut GYO’dan dev halka arz

Emlak Konut GYO’dan dev halka arz

01.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emlak Konut GYO, ödenmiş sermayesini 2 milyar 500 milyon liradan 3 milyar 800 milyon liraya çıkartıyor. Emlak Konut GYO paylarının ikincil halka arzında 1 milyar 300 milyon TL nominal değerdeki hisse halka arz edilecek

Emlak Konut GYO’dan dev halka arz

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olan Emlak Konut GYO, haziran ayında gerçekleştireceği paylarının ikincil halka arzıyla ödenmiş sermayesini 2 milyar 500 milyon liradan 3 milyar 800 milyon liraya çıkartıyor. Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde gerçekleştirilecek ikincil halka arzın, yurtdışındaki liderliğini ise Merrill Lynch International üstlenmiş durumda. Söz konusu ikincil halka arzla birlikte şirket, 1 milyar 300 milyon lira nominal değerdeki hisseyi halka arz edecek. Bu, Türk sermaye piyasasının en büyük halka arzlarından biri olacak.
5-7 Haziran 2013 tarihleri arasında talep toplanacak olan halka arzda fiyat aralığı 2,65 - 3,10 TL seviyesinde belirlendi. Halka arz edilen hisselerin %80’i Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara, %10’u Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara ve kalan %10’u ise Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara tahsis edildi.

Gelir yatırıma gidecek
Emlak Konut ve TOKİ halka arzdan sonra 180 gün boyunca hisse senedi satmama taahhüdü veriyor. Ayrıca halka arz gelirinin yüzde 10’una kadar olan kısım fiyat istikrarını sağlamak için kullanılabilecek.
Halka arzdan elde edilecek net gelirin çoğunluğunun yeni arsa alımları ve ilgili yatırımları finanse etmek için kullanılması planlanıyor. Halka arzla ilgili değerlendirmede bulunan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, şirketin, geleceğin şehirlerini yaratmak üzere gücünü paylaşmak için ikincil halka arz kararı aldığını söyledi.

5 milyon m2’lik arsa
Kurum “Hükümetin 2B düzenlemesi, mütekabiliyet yasası, kentsel dönüşüm seferberliği ve konutlarda yeni KDV düzenlemeleri gayrimenkul sektörü ve kentlerin gelişimi açısından büyük bir fırsat oluşturdu. Bu fırsat ortamını, bu atmosferi dünya markası olma yolunda gücümüzü artırmak üzere değerlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
31 Mart 2013 tarihli finansal tablolara göre, şirket ihale edilmiş ve 3 milyon metrekare üzerinde yükselen 31 proje ile 4,9 milyon metrekare arsa ve 16 bin 550 adet satılabilir bağımsız bölüme sahip.
2012 yılında 523 milyon lira net kar elde eden şirketin 31 Mart 2013 itibariyle net karı da 270 milyon lirayı aştı. Aktif değeri 9 milyar 155 milyon lira olan şirketin özkaynaklarının toplamı 4 milyar 478 milyon lirayı buluyor.
Kurum, 10 yılda 70 binin üzerinde nitelikli konutun ihalesinin gerçekleştiğini söyledi. 2013 sonunda 90 bin konut rakamına ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Kurum, şirketin stratejisini, orta ve üst-orta gelir grubu için İstanbul’daki konut pazarına odaklanmak, cazip arsalar alarak sektördeki öncü rolünü daha da güçlü kılmak ve birbirini tamamlayan iş modelleriyle sürdürülebilir nakit akışı yaratmak olarak özetledi.

Haberin Devamı

3.4 milyar TL ciro
Güçlü adımlar ve sağlam bir yönetimle her geçen yıl performansını artıran Emlak Konut GYO; hedeflerine hızla ulaşmak icin calisiyor. 2012 yılının tamamında 9 bin 100 adet bağımsız bölümün satışından 3 milyar 423 milyon lira ciro elde eden şirket, Mart 2013 itibariyle yaklaşık 3,836 bağımsız bölüm karşılığında 2 milyar 87 milyon lira hasılat gerçekleştirdi ve yılsonu hedeflerine ulasmak icin onemli bir adim atti. Emlak Konut’un geliri, yüklenicilerle yapılan sözleşmeler bazında, sözleşme tutarları üzerinden alınan şirket payından oluşuyor.

Hasılat paylaşımı projeler yapıyor
Murat Kurum, şirketin ikincil halka arzdan gelmesi beklenen yeni kaynakla arsa portföyünü daha da zenginleştirmeyi hedeflediğini söylerken, satın alınan arsaların genel olarak 2 yılda proje olarak dönüşümünün sağlandığını, ortalama olarak en fazla 5 yıl içinde de şirketin finansal tablolarına kârlılık olarak yansıdığını ifade etti.
Kurum, “Tüm bu nedenlerle devam eden ve bitirilen işlerle birlikte önemli miktarda iş hacmine sahip olan Emlak Konut, güçlü markasıyla lider konumunu sürdürüyor ve dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor” diye konuştu.

Satışta 50 bin barajını aştı
1953’te kurulan Emlak Konut GYO, 2002’de GYO statüsü kazanırken, 2010 yılında Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olarak paylarının ilk halka arzını gerçekleştirdi. 59 proje dahilinde 53 binden fazla bağımsız bölümün satışını gerçekleştiren Emlak Konut GYO, toplamda 4 milyon 700 bin metrekare üzerinde 31 projeyi tamamlıyor.

Haberin Devamı

İkiz kulelerin mimarı Kartal’da proje yapacak

İkiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelendirilmesinin baş mimarı Daniel Libeskind, Türkiye’deki mimarlık projeleri için Metsan Mimari Ofisi ile işbirliği yapacak. İşbirliği çerçevesinde ilk ortak proje Metsan İnşaat’ın Kartal’daki yeni projesinde gerçekleştirilecek.
Taşınacak olan Kartal Un Fabrikası ve çevresindeki 80 bin metrekare alanda yer alacak karma proje, Kartal Yakacık metro istasyonu çıkışında yer alacak. Proje, otel, ofis ve konuttan oluşacak.
Günümüzün en önemli birkaç mimarından biri olan Daniel Libeskind ile çalıştıkları ve onunla güç birliği yaptıkları için çok büyük heyecan duyduklarını ifade eden Metsan Yönetim Kurulu Üyesi Y. Mimar Cemalettin Satoğlu, Libeskind’in projelerini uzun zamandır ilgi ve takdirle takip ettiğini belirtti.
Libeskind ile Almanya’daki bir fuarda tanışma fırsatını elde ettiğini, daha sonra New York’taki ofisinde görüştüklerini anlatan Cemalettin Satoğlu, “Daniel Libeskind ile Türkiye’de gerçekleştirilecek projelerde iş ortaklığı yapmak üzere el sıkıştık. Projenin en önemli kısmı taklit edilen ve alışılmışı değiştiren bir mimarın Kartal gibi bir bölgeye katacağı değer olacak” dedi.

Haberin Devamı

Anıt niteliğinde olacak
İstanbul’un dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olarak sayısız tarihi yapıya ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Satoğlu, şunları söyledi: “Biz bundan sonra İstanbul’un tarihi olduğu kadar modern yapılarıyla da gündeme gelmesini istiyoruz. Dünyanın önde gelen metropolleri Londra, Paris ve Berlin’de eski ve yeni diye adlandırılan bölümler var. Son yıllarda Türkiye’nin gelişimine paralel olarak tarihi ve kültürel kimliğinin dışında bir finans merkezi olarak da ön plana çıkan İstanbul’a, dünyanın dikkatini çekecek modern yapılar katmalıyız. İşte Libeskind ile Kartal’da oluşturacağımız yeni projenin bu düşüncemize paralel modern bir anıt özelliğinde olacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Ödüllü mimar
New York’ta 2001 yılında yıkılan ikiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelendirilmesi için yapılan yarışmada, master plan çizimini yapmak üzere baş mimar olarak Libeskind seçildi. Libeskind tasarladığı projelerle, Hiroshima Art Prize, Royal Institute of British Architects (RIBA) gibi uluslararası öneme sahip çok sayıda mimari ödül aldı.

Ali Ağaoğlu, Körfez yatırımcısının radarında

Dubai’de temsilcilik açan Ağaoğlu Katar’ın Doha kentinde düzenlenen Cityscape Fuarı’na katıldı. 200 metrekarelik alanı ile fuarın en büyüğü olan Ağaoğlu standını Katar Başbakanı Sheikh hamad Jassim Al Thanive Doha Ticaret Odası Başkanı Sheikh Khalifa bin Jassim bin Mohammed al Thani gezdi.
Katar Başbakanı Sheikh hamad Jassim Al Thani, Maslak 1453 ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ni çok beğendiğini ve projeleri yerinde görmek istediğini söyledi.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Körfez ülkeleriyle ilişkilerimiz çok gelişti ve gayrimenkul yatırımları da o oranda artmaya başladı” dedi.

Haberin Devamı

Kuriş Kule’de 200 ofisten 146’sı satıldı

Kılıçoğlu-Delta-Yetişkin Yapı Ortaklığı tarafından İstanbul Kartal’ın yatırım değeri en yüksek noktalarından birine kurulan Kuriş Kule’de ofisler hızla tükeniyor. Dünyanın en büyük adalet saraylarından Kartal Adalet Sarayı’na komşu olan Kuriş Kule’de satışa çıkan 200 ofisten 146’sı bir ayda sahibini buldu.
Ofisleri kadar ticari üniteleri de yoğun ilgi gören projedeki 30 adet mağazadan yüzde 90’i satıldı. Kuriş Kule’deki mağazalardan 4’ünün ise satışına devam ediliyor.
Proje 30 katlı kule ile 4 katlı dükkân bloğundan oluşuyor. Mayıs 2015’te teslim edilmesi planlanan projenin tamamlandığında yüzde 80 oranında prim yapması öngörülüyor.

Son karar açıklandı Fikirtepe riskli alan

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm uygulamaları durdurulan Fikirtepe, bakanlar Kurulu kararıyla birlikte riskli alan ilan edildi. Resmi Gazete’de dün yayınlanan kararla riskli alan kapsamnıa alınan bölgede artık 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un hükümleri geçerli olacak.
KDV ve harçlardan muafiyetin geitrildiği bölgede 2/3 kuralı da yeni yapılacak projelerin önünü açacak. Ancak bölgeye verilecek emsalin ne olacağı ise merak konusu. Satışa çıkan projeler 4.14 emsale göre proje hazırlarken, binlerce vatandaş da evlerinden taşınarak inşaatlar da başlamıştı.

Torunlar GYO’dan temettü dağıtımı

Torunlar GYO, olağan genel kurul toplantısında 2012 yılına ilişkin dağıtılabilir kârın yüzde 30’unu dağıtma kararı aldı. Bu karara göre, Torunlar GYO, hissedarlarına 50 milyon lira temettü dağıtacak. Torunlar GYO, Genel Kurul’da ayrıca mevcut yönetim ile de devam kararı aldı.
2012 yılını yatırımların meyvelerinin alınmaya başladığı yıl olarak tanımlayan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “2012 yılında inşaat sektörü 2009’dan beri ilk defa ekonomiden daha yavaş ve sadece yüzde 0,6 büyüdü. Bu zor piyasa koşullarına rağmen 2012 yılını 2.8 milyar lira net aktif değeri ve 336.8 milyon lir net kar ile kapattık” dedi.

KoruFlorya’da ‘Yaza Merhaba’

KoruFlorya, ev sahipleri ve adaylarını satış ofisinde düzenlediği barbekü etkinliğinde ağırladı. Doğal taş ve bitki örtüsü ile süslü, fıskiye ile çevrili satış ofisinin bahçesinde hazırlanan havuz başı masalarında ağırlanan yaklaşık 90 davetli proje ile ilgili detaylı bilgi aldı.
Aydınlı, Metal Yapı Konut, Arke ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle hayata geçirdiği KoruFlorya’da 3+1’den 7+2’ye kadar değişen 298 daire bulunuyor. KoruFlorya Satış ve Pazarlama Koordinatörü Belgin Özyurt, projenin metrobüs, Marmaray ve Atatürk Havalimanı’na yakın konumu nedeniyle de çok avantajlı bir lokasyonda yükseldiğini dile getirdi.

Banu Evleri’nde konutlar satışta

Hasanoğlu İnşaat, Ispartakule’de gerçekleştirdiği tek kent villası konseptine sahip Banu Evleri Ispartakule projesinin 1. etabını satışa sundu. 1. Etap’ın konut teslimleri Mart 2014’te gerçekleştirilecek.
Toplamda 426 konuttan oluşan ve 2 etap olarak projelendirilen Banu Evleri Ispartakule 1. Etap’ta, 10 farklı tipte 160 daire ve 3 farklı tipte 16 adet kent villası yer alıyor. Projenin 2. etabında ise 3 farklı tipte 224 daire ve 3 farklı tipte 26 kent villasının yer alması planlanıyor. Daire büyüklüklerinin 101 ile 290 metrekare arasında değişiklik gösterdiği projenin 1. etabında yüzde 1 KDV avantajı sunuluyor.

Ev almak isteyenlere 16 gün sonrası için randevu veriyor

3 yılda 10 projeyi hayata geçiren Nef’in 156 milyon lira yatırımla inşa ettiği Haliç projesi yüksek talep topladı. 21 günde 17 bin kişinin telefonla 3.228 randevu aldığı projeden daire almak isteyenler ortalama 16 gün bekledi

İstanbul’un şehir merkezinde yatırım değeri yüksek projeler geliştiren Timur Holding girişimi Nef, İstanbul’un önemli yerleşim merkezlerinden Haliç’teki Nef Haliç projesini 156 Milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdi.
Nef Haliç’in yoğun ilgi gördüğünü anlatan Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, projenin satışını çok kısa bir sürede tamamladıklarını belirterek,”Randevu ile satış yapıyoruz. Bu nedenle 16 gün ortalama bekleme süresi oldu” dedi. Metrekaresi ortalama 5 bin lira seviyelerinden satılan projede 350’ye yakın konutun satışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Timur, “Projeyle ilgili bilgi almak için bizlere ulaşan 17 binden fazla kişiye bilgi verip, 3 binden fazla randevu aldık. 3 haftada tamamlanan satışlar nedeniyle kampanyamızı erken bitirip, ev sahibi yapamadığımız müşterilerimizi düşünerek yeni projemizi satışını öne çektik” diye konuştu.
7 seride üretim
53 bin 778 metrekarelik alana sahip projenin Nef İki Flats bölümünde 289 konut ve 1 mağaza yer alırken, Suites serisinin yeni oyuncusu Nef 47’de ise 59 konut bulunuyor. Büyüklükleri 62 ile 142 metrekare arasında değişen ünitelerin bulunduğu projedeki Nef 47’nin 2013 Ağustos’ta, Nef İki’nin ise 2013 Aralık’ta teslim edilecek.

Kağıthane’de yeni proje

Timur, müşterilerini bekletmemek için Kağıthane’deki yeni projenin satışını öne çektiklerini belirterek, “Eylül ya da ekimde lansman yapacağız. Burada da ünlü tasarımcılarla çalışacağız. Farklı ve güzel bir şey yapmak istiyoruz bu nedenle de sınırları zorluyoruz. Bu proje çok farklı olacak” dedi.

Ünlü mimarlar tasarım yapıyor
Şimdiye kadar geliştirdiği 10 projende dünyaca ünlü mimarlarla çalışan Nef, Haliç projesinde de SOM ile birlikte çalıştı. SOM, FX Fowle, RMJM, AudreyMatlock, Autoban ve Mimark gibi dünyanın en ünlü 3 mimarlık ofisinin birden katıldığı yarışmada, özel bir jüri tarafından NEF Haliç projesinin mimari tasarımcısı olarak SOM seçildi.

Foldhome’a yabancılar talip
Erden Timur, dünyada ilk kez kendilerinin uyguladığı ve patentli bir Nef keşfi olan ‘Foldhome’ ve ‘Foldoffice’ konseptine yabancıların talip olduğunu belirterek, “Özellikle ABD, İspanya, Hong Kong ve Katar gibi ülkelerden teklifler alıyoruz” dedi.

Anadolu’da projeye sıcak bakıyor
Erden Timur, İstanbul Avrupa yadkasındaki merkezi yerlerde proje gerçekleştirmelerine rağmen, Anadolu yakasını da düşündüklerini vurgulayarak, “Anadolu yakasında bir proje yapmak istiyoruz” dedi. Timur, Bodrum’da ise farklı bir yazlık ev konspti geliştirmek için arsa satın aldıklarını da açıkladı.

İlk sukuk ihracına ilgi yüksek oldu

Aktif Bank’ın, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesine yönelik özel olarak geliştirdiği Kira Sertifikası ihracı gerçekleşti. 100 milyon lira tutarındaki, Türkiye’nin ilk proje finansmanı amaçlı Kira Sertifikası ihracı, yatırımcılardan büyük ilgi görerek, ihracın 3 katının üzerinde talep gelmesiyle ihracın ilk gününde sonuçlandı.
Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, Uluslararası Finans Merkezi projesinin gelişmesi kapsamında da bu projeye özel yatırım araçları geliştirdik. Proje finansmanı amaçlı Mudaraba Sukuk ihracı bu yöndeki çalışmalarının ilk adımı olduğunu belirterek, “Türk finans piyasaları için önemli bir gelişme, gayrimenkul projeleri içinde önemli bir finansman alternatifi oluştu. Bu projedeki ortağımız Ağaoğlu ile bir ilki gerçekleştirdik” dedi.
Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı da, yeni finansal enstrümanların Türkiye’nin büyümesinde çok önemli rol oynayacağını belirterek, “Özellikle Körfez bölgesine hitap edebilecek sukuk ve gayrimenkul kira sertifikası gibi varlığa dayalı bu yeni enstrümanlar Körfez bölgesinde birikmiş hatta demirlemiş sermayeyi Türkiye’ye yöneltmek adına teşvik edicidir” dedi.

Enpark İnşaat’tan Beykent’e proje

Enpark İnşaat tarafından Ankara Beykent’te hayata geçirilen Enpark, satışa sunuldu. Üç blokta 186 daireden oluşan projede her daireye iki araçlık otopark alanı sunularak, 10 bin metrekarelik otopark oluşturuluyor.
Projenin mimarisinde imzası bulunan Enpark Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Demirci, projeyi tasarlarken en modern, en işlevsel, en renkli, en panoramik, en yeşil sloganıyla yola çıktıklarını söyledi. Enpark Konsorsiyumu Adına Yönetim Kurulu Üyesi Halil Kocaman da, Ankara gibi değerli bir şehre yatırım yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Tamamının 4+1 ve 5+1 dairelerden oluştuğu Enpark’ta 300 metrekareden başlayan konutlar sunuluyor.

FATURASIZ BİO EVLER GELİYOR

Yeni Şehir projesinin bir parçası olan Bio Istanbul’da ilk daireler ön satışa çıktı. Tamamen ekolojik ve akıllı olarak tasarlanan projede elektrik faturası ödenmeyecek

İstanbul Avrupa yakasında planlanan Yeni Şehir projesinin önemli bir ayağı olan Bio İstanbul’daki ilk konutlar ön satışa çıktı. Araçların giremeyeceği ve tamamen ekolojik olarak tasarlanan projedeki ilk 150 daire görücüye çıkarken, bu konutlara sahip olanlar elektrik faturası ödemeyecek.
Bio City Development Company (BCDco), TOKİ iştiraki olan Emlak Planlama Proje Yönetimi EPP ortaklığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliğiyle hayata geçirilen Bio İstanbul projesinde ar-ge merkezleri, üniversiteler, tam donanımlı ve farklı uzmanlıklarda çocuk hastaneleri, ofisler, mağazalar ve konutlar bulunacak. 3 etap halinde inşa edilecek projenin tamamı 2020 yılında bitecek.
Bio City Development CEO’su ve Bio Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Elie Haddad, “IBRC fonunun projeye katılımı, General Electric:NYSE ve benzeri firmaların işbirliği ile güçlenen, teknolojik altyapı çözümleri, enerji üretim ve su arıtma sistemleri, enerji dağılımı ve akıllı şebeke çözümleri, ev otomasyonu, enerji verimliliğini gözeten aydınlatma sistemleri ile Bio Istanbul, Türkiye’nin en akıllı şehirlerinden biri haline geliyor” dedi.

2 milyar $’lık maliyet
Projenin toplam maliyeti 2 milyar dolar olurken, beklenen hasılat ise 3 milyar dolar. 2 milyon metrekarelik alanda yapılan projenin 1 milyon metrekaresi ise peyzaja ayrılacak veya doğal olarak tasarlanacak.
İlk etapta 600 konut, hastane, okullar, alışveriş alanları ve inovasyon merkezi yer alırken, bu etap 2 yılda bitecek.
İkinci etapta 1500 konutun yanı sıra, Nişantaşı gibi tasarlanan cadde mağazaları ve büyük meydanlar olacak. Burada ekolojik yaşam konsepti devam edecek. Organik ürün satan mağazalar bulunacak.
Ayrıca Bio Universite bu etapta hayata geçirilirken, sanat atölyeleri ve gösteri merkezleri yer alacak. Ofislerin de yer alacağı bu etap ise 2018’de hayata geçirilecek.
3. ve son etap ise villa ve sıra evlerden oluşan konutlara ev sahipliği yapacak. Bu etap ise 2020’de tamamlanacak.

Tabanlıoğlu tasarladı
Türkiye’nin ilk ekolojik projesi olan Bio Istanbul’daki konutları ünlü mimar Murat Tabanlıoğlu tasarladı. Kendi elektriğini üretecek şekilde, güneş ve rüzgâr enerjisinden de faydalanacak şekilde tasarlanan konutlar çok büyük bir peyzaj alanının içinde yer alacak.
İlk faz için satışta olan 1+1’den 4+1’e kadar, farklı metrekare ve konumlardaki 150 konutun lansman öncesi metrekare fiyatları 4.000 ile 4.500 lira arasında değişiyor.

Ulaşım sorun olmayacak
Bio Istanbul projesine ulaşım da çok kolay olacak. Çünkü, projeye direk metro yapılıyor. 3. Köprü’ye bağlantı yolu projenin önünden geçiyor. Ayrıca Kanal İstanbul ve yeni yapılan Havalimanı da projeye ulaşımı kolaylaştırıyor.

Katar’a yeni şehir yapacak

Dünyanın en büyük kent projesi Türkiye’de CNR EXPO’da tanıtılacak. Devasa bütçelerle futuristik bir proje olarak tasarlanan Katar’daki Lusail City’nin yönetim direktörü Magdy Youssef, ‘Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Fuarı’nda bu proje kapsamında konferans verecek.
CNR Holding kuruluşu Sine Fuarcılık’ın davetlisi olarak İstanbul’a gelen Magdy Youssef, fuardaki temasları çerçevesinde Lusail City’nin marina, otel, AVM, iş merkezleri, yeşil alanları, spor alanları ve alt yapısı gibi pek çok konudaki uygulamalarını Türk iş adamı ve yatırımcıları ile paylaşacak.
2020’de bitirilmesi planlanan kent ile ilgili bilgiler veren Youssef, alt yapı ve temel hizmetler için ilk etapta 45 milyar dolar bütçe ayrılan projenin 250 bin kişinin yaşayacağı, 38 km2 alanda kurulacağını söyledi.
Lusail City’nin 5 bin parsellik alana sahip olduğunu belirten Youssef, proje kapsamında ortalama 4 bin bina yapılacağını söyledi. Projenin 19 mahalleye ayrıldığını ifade eden Youssef, her bir mahallenin farklı konseptlerde geliştirildiğini anlatarak, bazı mahallelerde az katlı binalar, bazılarında yüksek katlı binalar ve bazılarında ise villaların yer alacağını dile getirdi.

DÜNYA KUPASI’NA HAZIRLANIYOR

Lusail City bittiğinde 250 bin kişinin yaşayacağı bir şehir olacağını belirten Youssef, içinde bulunan AVM, otel ve eğlence parklarında çalışacak insanlar düşünüldüğünde yaklaşık 170 bin kişiye de istihdam sağlanacağını ifade etti.
Modern şehirlerde şehir planlamasının çok önemli olduğunu vurgulayan Youssef, “Projedeki ana temamız sürdürülebilirlik oldu. Toplu ulaşımdan enerji tüketimine her şeye odaklandık. Bu kapsamda 800 bin metrekareyi yeşil alana ayırdık” dedi.
Youssef, 2022 FIFA Dünya Kupası açılış ve final karşılaşmalarının da Katar’da Lusail City’de yapılacağını hatırlattı.