Ekonomi Emlaktaki yaz rehaveti satışta avantaj olabilir

Emlaktaki yaz rehaveti satışta avantaj olabilir

03.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul sektörüyle ilgili açıklamalar yapan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, faiz oranlarındaki düşüşe değinerek, Ramazan’da ve yaz döneminde yaşanan durgunluğun da avantaja çevrilmesi gerektiğini ifade etti

Emlaktaki yaz rehaveti satışta avantaj olabilir

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, gayrimenkul sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hamit Demir, faiz oranları yüzde 1’in altında olursa tüketiciler ve inşaat sektörü için bir sorun teşkil etmeyeceğinin altını çizdi.
Konut faizlerindeki artışlardan sektörün uzun vadede etkilenmeyeceğini söyleyen Hamit Demir, “Konut faizleri arttığında, ilk etapta Türkiye’de doğal bir durgunluk yaşanıyor” dedi. Geçtiğimiz dönemlerde ise faiz oranlarının yüzde 0.63 seviyelerine kadar gerilediğini belirten Demir, “Daha sonrasında yine hareketli bir süreç yaşandı. 12 Temmuz 2013 tarihinde 101 milyar 752 milyon TL olan konut kredisi hacmi, 19 Temmuz 2013’te 102 milyar 170 milyon TL’ye ulaştı. Konut kredilerinde bir hafta içinde yüzde 0.41’lik büyüme ile 418 milyon TL artış yaşandı” dedi.
Demir, “Geçen yılın aynı dönemine kıyasla konut kredilerinde haftalık yüzde 0.08 düzeylerinde büyüme gerçekleşti. Konut kredilerinde 3-5 puan bile tüketicilerin fikirlerini değiştirmeye yetiyor” şeklinde ifade etti.
Konutta yaşanan bu dönemi konut almak isteyenlerin avantaja dönüştürmesi gerektiğini savunan Hamit Demir, konut almak isteyenlerin Ramazan ve yaz dönemindeki durgunluğu fırsata çevirmeleri önerisinde bulundu.

‘Faiz düştükçe alımlar artıyor’
Faiz oranları düştükçe tüketicilerin alım gücünün arttığına dikkat çeken Demir, “Faiz oranları, yüzde 1’in altında olduğunda tüketiciler konut almaya daha sıcak bakıyorlar. Ancak, faiz oranları 1’in üzerine çıktığında hem inşaat sektörü, hem de tüketiciler bu durumdan olumsuz yönde etkileniyor” dedi.
Faiz oranındaki dalgalanmanın sadece sıfır projeleri değil, ikinci el konut sektörünü de etkilediğini söyleyen Demir, “Faiz oranlarının sürekli yükseleceğini ve bir yükseliş trendine gireceğini düşünmüyorum. Bunun bir geçiş dönemi olduğunu söyleyebiliriz. 2013 yılının sonu ve 2014 yılının başlarına doğru faiz oranlarının düşüş göstereceğini öngörüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Arsa fiyatları artacak’
İstanbul’da ciddi oranda bir arsa stoğu olduğunu söyleyen Demir, “Bu stok, kentsel dönüşümle ortaya çıkan alanlarla da artacak. Arsa fiyatlarının da önümüzdeki dönemlerde büyük değişiklikler göstereceğini sanmıyorum” dedi.

‘Otoparklı projeler seçilmeli’
Çocuklu ailelerin oyun alanları olan konutları, otoparkı olan binaları tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Demir, “Bu donatılara sahip projelerin metrekare fiyat aralığı 2 bin 500 ila 3 bin 500 TL arasında değişiyor. Biz Demir İnşaat olarak 500-600 daireden oluşan projelerimize en az 800-900 araç kapasiteli olmasına özen gösteriyoruz” dedi.

‘Beylikdüzü’nün değeri artacak’
Gelecek dönemde İstanbul’da öne çıkan bölgeleri değerlendiren Demir, “Özellikle Beylikdüzü, Bahçeşehir, Büyükçekmece ve Çatalca gibi bölgelerin yıldızı parlayacak. Bunların arasında ise Beylikdüzü’nün farklı bir yeri olacak” dedi. Demir, hükümetin hızla gerçekleştirmek istediği Kanal İstanbul, 3.üncü köprü ve havaalanı projelerinin bu bölgelerin değerine değer katacağını ifade etti.

Haberin Devamı

‘Bankalar kolaylık getiriyor’
Bankaların konut almak isteyenlere kolaylık sağladıklarını dile getiren Demir, “Bankalar artık faiz oranlarını sabitliyorlar. Aksi durum meydana gelip faiz oranları düştüğünde ise tüketiciler borcunu yapılandırabiliyor” dedi.

‘Ulaşım sorunu ön planda’
İstanbul’dan konut almak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulunan Demir, “İstanbul’un en büyük sorunları arasında ulaşım ön plana çıkıyor. Hükümetin yine bu sorun ile ilgili ciddi çalışmaları devam ediyor” dedi. İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna artık metro ve metrobüsle ulaşım sağlandığına dikkati çeken Demir, şunları söyledi:
“Ulaşım hizmeti konut fiyatlarını artırıyor. Tüketici ulaşımı kolay evleri tercih ediyor. Bu tercihlerini yaparken, satın almak istedikleri konut, ağırlıklı olarak ikinci el oluyor. Bu tercih riskleri getiriyor. Metro ve metrobüs aksları üzerinde konut almak isteyenler almak istedikleri konutu çok iyi araştırmalılar.”

KURDUĞU ÖZEL EKİPLE SATIŞTA BAŞARI YAKALADI

Haberin Devamı

Gayrimenkul sektöründe birçok firmaya danışmalık hizmeti sunan Temeltaş Proje, sektördeki püf noktalara odaklanarak satışlarını artırıyor. Bu kapsamda müşterilerinin veya yatırımı yapan firmanın reklama harcadığı bütçeyi hizmet ya da ürünlerine yansıtmalarını sağladıklarına işaret eden Temeltaş Proje A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, “Projelerimizin büyük veya küçük olmasını önemsemiyoruz. Bu 5 bin konutluk bir proje de olabilir, 300 konutluk da… Bizim için önemli olan hizmetimizin kalitesi ve müşterilerimizin beklentilerine zamanında doğru yanıt alabilmesi” dedi. Başarılı satışlar yaptıklarını anlatan Demirtaş, bunun en önemli sebebinin ise özel bir ekip seçmeleri olduğunu söyledi.
Şu anda binlerce yatırımcıyla çalıştıklarını ifade eden Ahmet Temeltaş, “Yatırımcılarımız hiçbir zaman zarar etmiyor. Zira doğru olmayan hiçbir projenin altına imza atmıyoruz. Prim yapacak ve yatırımcılarımızın para kazanacağı projeleri hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Primi ön planda tutuyor
Bir proje baştan doğru planlar ve olması gereken standartlarda hayata geçirilirse zaten zarar etmesinin mümkün olmadığını dile getiren Temeltaş Proje A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, şunları söyledi:

‘Tuzla değer kazanıyor’
“Satış denilen olay da bu alt kriterleri çağın gerekliliğine yanıt verebilecek şekilde oluşturmak anlamına geliyor. Bunun için de insanların beklentilerini iyi bilmek ve uygun çözümler üretmek gerekiyor. Durum böyle olunca da ticari projelerdeki başarımızla sektörde öne çıkan bir firma oluyoruz.
Yatırımcılarımız da yabancı olduğundan dolayı mülkü görmese bile ticari boyutunu hesaplayarak bize olan güveni doğrultusunda kararını veriyor. Yani reklamsız satış garantisi veriyoruz.”
Prim yapmayacak bölgeleri seçmeyerek, müşterilerine yatırım yaptırmadıklarını belirten Ahmet Temeltaş, “Prim yapmayacak bir bölgedeki yatırımı asla önermiyoruz. Müşterinin kendisi projeyi çok beğense bile biz artılarını eksilerini mutlaka söylüyoruz. Bir yerden prim alacağız diye yanlış projeleri pazarlamıyoruz. Bunun için bölgesel fizibiliteler önemli” diye konuştu.
İstanbul’da öne çıkan semtleri sıralayan Ahmet Temeltaş, Ataşehir, Basın Ekspres, Kartal, Pendik ve Tuzla gibi bölgelerin sürekli değer yapan ve kazandıran yerler olduğunu belirterek, “Bütün bunlar gösteriyor ki yatırım yaparken alacağınız doğru danışmanlık hizmeti yatırımınızın değerini her zaman yükseltir” şeklinde ifade etti.

Haberin Devamı

Bayram boyunca kapılar açık
Güneşli Bahçelievler’de Saray Grup tarafından inşaatı devam eden konut projesi Greenist, bayram boyunca hizmet vererek ev sahibi olmak isteyenlere örnek dairelerini gezme ve detaylı bilgi alma imkânı sağlıyor.
Kaba inşaatı biten ve Haziran 2014 tarihinde dairelerin teslim edileceği Greenist projesinde bu bayram da kapılar açık. Yalnızca Arife öğleden sonra ve bayramın ilk günü kapalı olacaklarını açıklayan Saray Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talin Saraylı, “Arife gününden itibaren hesaplarsak aslında beş günlük bir tatil var. Bu süre zarfı içerisinde projemizi görmek isteyen herkese kapımız açık” dedi.
Greenist’te, çocukların satış ofisinde de güven ve keyifle vakit geçirebildikleri bir oyun alanı mevcut. Bu sayede ebeveynlerin Greenist projesi hakkında merak ettikleri tüm bilgileri öğrenme fırsatı yakalayabildiğini ifade eden Saraylı, “Projemizi merak eden herkes ailesiyle birlikte gönül rahatlığıyla gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

Özyurtlar, NCadde projesini satışa sundu

Özyurtlar İnşaat, yeni projesi NCadde’yi Esenyurt’ta hayata geçiriyor. 112 home ofis daireden oluşan NCadde’de lansman dönemine özel fiyat avantajı sunuluyor. NCadde ile ilgili detaylı bilgi veren Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, projedeki dairelerin tamamının 1+1 home ofise’lerden oluştuğunu belirtti.
Projenin 24 ay sonra teslim edileceğini ifade eden Özyurt, “NCadde’de 11 adet ticari birimin yanı sıra bir adet de lojistik birim bulunuyor” dedi.

Çimentoda iki firmayla 500’de ilk yüze girdi

Sabancı Holding Çimento Grubu şirketleri İSO 500 başarısını bu yıl da tekrarladı. İstanbul Sanayi Odası’nın gerçekleştirdiği 2012 yılı ‘Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Şirketi’ araştırmasında Sabancı Holding Çimento Grubu’ndan Akçansa Çimento ve Çimsa Çimento ilk 100 şirket arasında yer aldı.
Açıklama yapan Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, “Akçansa, listede 75. sırada yer alarak çimento şirketleri arasında birinciliğini korudu. Çimsa ise, 88. sırada yer alarak sektördeki başarısını kanıtladı” dedi.

‘Güneşli’de amorti süresi 13 yıla indi’

Babacan Yapı, Güneşli Express Residence’de kampanya başlattı. Buna göre projede yüzde 1 peşinat ve ‘Teslime Kadar Düşük Taksit’ fırsatlarıyla daire sahibi olunabiliyor. Proje, 158 konuttan oluşuyor. Hayatın Aralık 2014’te başlayacağı projede stüdyo, 1+1, 1,5+1 garden, 2+1 ve 3+1 dublex penthouse daire seçenekleri bulunuyor.
İstanbul’da yatırımın geri dönüş süresinin 20 ila 30 yıl arasında olduğunu belirten Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Babacan, “Güneşli Express Residence’da bu süre 13 yıl” dedi. Babacan, Güneşli’nin geleceğin Maslak’ı olarak anıldığını da hatırlattı.

Metrowin Tower’da ofislerin 3/2’si satıldı

Metropolist Yapı ve Gayrimenkul tarafından Pendik’te inşasına başlanılan Metrowin Tower’ın ofislerine olan talep her geçen gün artıyor.
Metropolist Yapı&Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar, Metrowin Tower’ın İstanbul'un yeni çekim merkezi Pendik’te yapılması planlanan kentsel dönüşüm projeleri ile Merkezi İş Alanı (MİA) sınırları içinde yer aldığını belirterek üç ay gibi kısa bir sürede ofislerin üçte ikisini sattıklarını söyledi. Derbazlar, en fazla talebin ise adalar manzaralı ofislere geldiğini söyledi.