Ekonomi Emtiadan kaçan kaçana

Emtiadan kaçan kaçana

06.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dün emtia piyasalarında tam anlamıyla panik dalgası yaşandı. Ham petrolün varil fiyatı 10 dolardan fazla düştü, gümüş 50 doların, altın 1.500 doların altına çekildi. Yatırımcıların kaçışının gelecek günlerde de sürmesi bekleniyor

Emtiadan kaçan kaçana

Yılın başından beri büyük ralli yaşayan metal, ham petrol ve diğer tüm emtiada dün sert bir satış dalgası yaşandı. Brent petrolünün varili 10 dolardan fazla değer kaybederek 109.02 dolara kadar çekildi. ABD ham petrolünün varili ise mart ayından bu yana ilk kez 100 doların altına indi. Bu, emtia piyasasında son iki yıldır görülen en sert panik satışı oldu.
Satış furyası ilk olarak yılın en hızlı yükselen değerli metali gümüşte başladı, ardından diğer emtiaya da sirayet etti. Spot gümüşün onsu, 28 Nisan’da gördüğü zirve seviyesinden yüzde 25 aşağıya, 49.5 dolara geriledi. Spot altın ise 1.480.9 dolara kadar çekildi. Altın ve gümüşteki gerilemede aralarında ünlü spekülatör George Soros’un da bulunduğu pek çok büyük yatırımcının portföy boşaltmasının etkili olduğu belirtiliyor.

4 dolar fazla geldi
Finans piyasalarının referans olarak kabul ettiği emtia endeksi Reuters-Jefferies CRB dün yüzde 4.8 düşüş yaşadı. Bu, endeksin küresel finans krizi başladığından bu yana yaşadığı en sert kayıp oldu. New York merkezli MF Global aracı kurumunun emtia analisti Edward Meir, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Bu tarihe geçecek bir gün. Tüm emtiada işlemlerde bir çıkış eğilimi var” dedi. Barclays Capital’ın temel metaller analisti Gayle Berry ise gelişmeyi, “korkutucu bir hareket” sözleriyle tanımladı. Analistlerin genel görüşü, emtiadaki satış dalgasını ABD’de ekonomideki toparlanmanın yeterince güçlenemediğine ilişkin sinyaller ve benzinin galon fiyatının 4 doları geçmesi nedeniyle tüketimin düşeceği beklentisi tetiklediği yönünde. Dün ABD’de açıklanan işsizlik başvuruları verisi de bu olumsuz havayı kuvvetlendirdi. Yeni işsizlik başvuruları geçen yıl ağustos ayından bu yana en yüksek seviye olan 474 bine çıktı. Analistlerin beklentisi, bu rakamın daha düşük seviyelerde kalacağı yönündeydi.

Kakao ve pamuk düşüşte
Uluslararası yatırımcılar, 2011’in büyük kısmında özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki olaylar nedeniyle petrolde arz sıkıntısı olacağı tahmini yürüterek fiyatların artmasına oynamıştı. Dünkü satış dalgasından pamuk, kakao ve kahve gibi emtia da payını aldı. Temmuz teslimli pamukta yüzde 3.2, kakaoda yüzde 4.9 ve Arabica kahvesinde yüzde 3.2’lik gerileme yaşandı. Her üç ürün de son günlerde 14 yılın zirvesinden işlem görmekteydi. Emtia piyasasında büyük bir satış paniği yaşanırken borsalar sakindi. Wall Street’in gösterge endekslerinden S&P 500’de kayıplar yüzde 1’in altında kaldı.

Euro, Trichet’yle terse döndü
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet’nin yeni faiz artırımı için acele etmeyecekleri sinyali vermesi sabah 1.50’yi zorlayan euro/dolar’da sert satışa neden oldu. Trichet’nin faiz kararı ardından yaptığı açıklamanın ardından euro/dolar 1.4679 seviyesine kadar çekildi. ECB’nin faizi beklendiği gibi yüzde 1.25’te tuttuğu toplantının ardından Trichet, fiyat istikrarını yakından takip ettiklerini söyledi ancak ECB’nin para politikasının sıkılaştırılması konusunda beklendiği kadar sert açıklamalarda bulunmadı. Enflasyona karşı “teyakkuzda olmalıyız” ifadesini kullanmayan Trichet, “fiyat istikrarına yönelik gelişmeleri çok yakından izleyeceğiz” demekle yetindi.