Ekonomi En küçük kurban 175 YTL

En küçük kurban 175 YTL

05.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Küçükbaş kurban kesmek isteyen en az 175 YTL ödeyecek. Büyükbaşta fiyatlar 1000 YTL’den başlıyor. Marketlerde kurban fiyatı en ucuz 379 YTL, 12 taksit, eve teslim var

En küçük kurban 175 YTL

Kurban Bayramı yaklaşırken gözler kurbanlık fiyatlarına çevrildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla fazla değişmediğini söyledi. Bayraktar’ın açıklamasına göre kurban kesmek isteyenler küçükbaş hayvan için en az 175 YTL’yi gözden çıkarmak zorunda. İri bir küçükbaş kesmek isteyenler ise 600 YTL’ye kadar ödemek zorundalar. Büyükbaş hayvanlarda fiyat aralığı daha geniş. Bin YTL ile 6 bin YTL arasında değişiyor.
Bayraktar, büyükbaş hayvanlarda canlı ağırlık kilo fiyatının 5.5-6.5 YTL, küçükbaşta da 5-7 YTL dolayında olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Bu fiyatlara göre alınacak kurbanın fiyatını kişiler kendileri de hesaplayabilir. Örneğin 40 kiloluk küçükbaş bir kurbanlığın fiyatı 200-280 YTL arasında değişiyor. Canlı 200 kilo olan büyükbaş bir kurbanlık da 1.100-1.300 YTL’ye alınabilecek.

Yer kirası 850 YTL
TZOB Başkanı Bayraktar, “Geçmiş yıllarda Kurban Bayramı’nda üreticiler iyi kazançlar elde ediyordu. Şimdi ne yazık ki yeterince kârlı bir dönem olmaktan çıktı. Pek çok sıkıntı yaşanıyor. Kurbanlıkları metropol illerde belediyelerin belirlediği yerlerde satmak isteyen üreticiler, 850 YTL ile 2 bin YTL arasında ciddi kiralar ödüyor. Nakliye ücretleri de çok fazla.
Üreticiler yaşanan küresel ekonomik krizin ve alım gücündeki azalmanın talebi etkilemesinden ve satışları düşürmesinden, pazara götürdükleri hayvanlarını satamadan geri getirmekten endişe ediyor. Üreticiler bu bayramdan çok da umutlu değil” dedi.

En küçük kurban 175 YTL



Kriz, Çırpıcı Çayırı’nı teğet geçti
İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Çırpıcı Çayırı’nda kurulan kurban pazarındaki büyükbaş kurbanlıkların yüzde 80’i şimdiden satıldı. Çırpıcı Çayırı’nda fiyatları bin 500- 6 bin YTL arasında değişen büyükbaş kurbanlıkların satışı hızla devam ederken, koyun satışları ağır gidiyor. Koyun satıcıları, satışların bayrama iki gün kala hızlanmasını bekliyor.
Kars Sarıkamış’tan 21 baş dana getiren Güven Ecevit, “17 tanesini sattım” diyerek şöyle konuştu:
“Fiyatımız 1500 -2 bin 800 YTL arasında değişiyor. 4 bin YTL yer kirası, 2 bin YTL çadır kirası, 3 bin YTL kamyon kirası ödedik. 3 kişi 12 gün İstanbul’da yiyep içeceğiz. Memlekette satsak kaptı-kaçtı tehlikesi var. Onun için İstanbul’a geldik ama tatlı fiyat bulamadık. Kâr-zarar yok, yorgunluk var.”
Ordu’dan 138 baş karayaka cinsi kurbanlık getiren Muhammed Gülercan ise 67 koyunun kaldığını belirterek, “Fiyatımız 350-600 YTL arasında. Karayaka en lezzetli eti verir. Bayrama 2 gün kala satışlar hızlanır. Malın hepsini satacağımı umuyorum” dedi.


Markette 12 taksite eve teslim hizmet

Kurbanları kredi kartına 12’ye varan taksitlerle satan marketlerde kurban satış fiyatları siparişleri mağazaların yanı sıra internet ve telefonla da alıyor. Paketlenmiş şekilde istenirse eve kadar teslim ediyorlar.
Marketlerde kurban satış fiyatı 379 ile 430 YTL arasında değişiyor. Vekâlet usulü kurban kesimi yapan bağış kurumları da fiyatlarını açıkladı. Diyanet Vafkı ve Kızılay’ın 260 YTL, Türk Hava Kurumu (THK) ve Mehmetçik Vakfı’nın belirlediği kurbanlık fiyatı 250 YTL.
Migros’ta 8 taksitle eve teslim kurban fiyatı 395 YTL.
CarrefourSa’da 12 ay taksitle satılan kurbanların fiyatı 394 YTL.
Real’de kurbanların fiyatı 379 YTL ile 439 YTL arasında değişiyor. 12 ay taksit imkânı da sunuluyor.
Kipa Tesco’da ise 18 kg’lık kurbanlıkların fiyatları 394 YTL. Kurbanlıklar veteriner eşliğinde kesilip kapıya teslim ediliyor.


Kasapla bıçakçı da bayram edecek

Haberin Devamı

Belediyenin belirlediği yerlerde kurban kesim fiyatlarını ilçe belediyeleri belirleyecek. Bu fiyatların ortalama, büyükbaşta 100 YTL, küçükbaşta 20 YTL olması bekleniyor.
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla bıçakçıların yoğun kurban mesaisi de başladı. Günde 1000’e yakın bıçak bıçak bileyleyen esnaf iyi para kazanıyor. Bileyleme fiyatı 1.5 YTL, satırlar ise 3 YTL’ye bileyleniyor. Siparişler 3 gün sonra teslim edilebiliyor.

Kurallara uymayana 125 YTL ceza var

Kurban Bayramı’nda hayvanlarını belediyeler tarafından belirlenen yerlerde kesmeyenler ve kurallara uymayanlara 125 YTL idari para cezası uygulanacak.
Cadde, sokak yaya kaldırımı, park ve meydan gibi umuma açık yerlerde kesimine kesinlikle müsaade edilmeyecek.
Evinin müsait bahçesi ya da bağı olup da kendisi kesmek isteyen vatandaşlar, bu alanlarını kullanabilecekler ancak çevre temizliği konusunda belirlenen hususlara dikkat etmeleri istenecek.