Ekonomi Endeks pozitif

Endeks pozitif

15.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sanayi üretimi arttı. Sanayi, inşaat, ticaret, hizmet sektörleri ile perakendede ciro yükseliyor. Analistler, makroekonomik göstergelerin güçlü büyümenin gelişine işaret ettiğini vurguluyor

Endeks pozitif

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi, toplam ciro endeksi ve perakende satış hacmi sonuçlarını açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Kasım 2019’da 2018’in aynı ayına göre yüzde 5.1 artarak 118.9 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 0.7 artarak 115.5’e yükseldi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi bu dönemde yüzde 4.3 artış gösterdi.

Kasım 2019’da madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi 2018’in aynı ayına göre yüzde 7.2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5.3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.2 düştü. Ekime göre ise imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.1 yükselirken, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.2 geriledi.

Endeks pozitif



Trend eylülde başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi üretiminde geçen sene eylülden itibaren başlayan pozitif trendin daha güçlü bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Bu sene inşallah çok daha güçlü bir büyümeyi yakalamış olacağız. Bu büyümenin temelinde de yatırımlar olacak. Bu yatırımlar vatandaşımıza, gençlerimize yeni iş kapıları açacak” dedi. Sanayi üretim verisini, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından düzenlenen OSB Enerji Zirvesi’nde değerlendiren Varank şunları söyledi:

Güçlü büyüme sinyali

“İmalat sanayi siparişleri, kapasite kullanım oranı ve ekonomik güven endeksi artıyor, faizler düşüyor, enflasyon hedefin de altında gerçekleşti, ülke risk primimiz azalıyor. Bu sene inşallah çok daha güçlü bir büyümeyi yakalamış olacağız. Bu büyümenin temelinde de yatırımlar olacak. Bu yatırımlar vatandaşımıza, gençlerimize yeni iş kapıları açacak.”

Ekonomistler de sanayi üretiminin 2019’un son çeyreğinde güçlü büyümeye işaret ettiğini vurguladı. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Bu yıl için bugünkü bilgiler ışığında büyümenin yüzde 4-5 aralığında gerçekleşmesini olası görüyoruz” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol da, “Özellikle Türkiye’nin Otomobili, savunma sanayi ve bioteknoloji gibi sektörlerin desteklenmesi ve ihracatın artması durumunda yıllık yüzde 3.5’lik büyümeye çok rahat ulaşabiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Perakendecinin yüzü gülüyor

Perakende satış hacmi, geçen yılın kasım ayında aylık bazda yüzde 1.7 arttı. Bu dönemde, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2.7 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 0.6 arttı. Cari fiyatlarla perakende ciro ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.5 yükseldi.

Toplam ciro yüzde 14.8 arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, Kasım 2019’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.8 artış gösterdi. Artış bir önceki aya kıyasla ise yüzde 0.3 oldu. Yıllık artış sanayide yüzde 10.1, inşaatta yüzde 2.6, ticarette yüzde 20.1, hizmette de yüzde 14.9 olarak gerçekleşti.

 

Yazarlar