Ekonomi Enerji Bakanı Hilmi Güler’den ihracatçılara uyarı

Enerji Bakanı Hilmi Güler’den ihracatçılara uyarı

19.07.2008 - 14:25 | Son Güncellenme:

.

Enerji Bakanı Hilmi Güler’den ihracatçılara uyarı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, maden ve enerji yatırımcıları ile yaptığı toplantıda düşük dolar kurundan şikayet ederek zarar ettiklerini açıklayan ihracaatçılara, bundan sonrdaki anlaşmalarını YTL veya euro üzerinden yapmaları uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Bakanlığına bağlı bürokratlarla birlikte iki gündür Sivas’ta bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, DSİ Toplantı Salonu’nda ildeki maden ve enerji sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcileriyle toplantıda bir araya geldi. Toplantıda konuşan Güler, Türkiye’nin önemli bir yeraltı kaynağı zenginliğine sahip olduğunu belirterek, bunları ekonomiye kazandırmak için yoğun çaba gösterdiklerini vurguladı. Türkiye’de maden aramalarında sondaj derinliğinin Avrupa Birliği ülkelerinin çok altında olduğunu ifade eden Güler, daha derinlerde arama yapma çalışmalarına geçilmesi gerektiğini vurguladı.

CEVHERLER İŞLENECEK

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye’de çıkarılan mamüllerin cevher veya yarı mamül olarak işlenip satıldığını belirterek, “Biz madenciliği artık kimyaya da geçirmek istiyoruz. Bu şekilde ürünleri daha pahalıya satmamız mümkün olacaktır. Bor rezerv ve satışında dünyada bir numarayız. Bu nedenle Susurluk Şeker fabrikasını satın aldık. Bu fabrikayı bor madeni üretmek için kullanacağız” dedi.

Haberin Devamı

DOLARLA ANLAŞLA YAPMAYIN UYARISI

Türkiye’de maden ürünleri ihracaatının günden güne artış gösterdiğini ifade eden Güler, son yıllardaki düşük dolar kuru nedeni ile ihraacatçıların üzüldüğünü belirterek, “Bundan sonra sizler de anlaşmalarınızı YTL veya euro üzerinden yaparsınız. Hesaplarınızı da YTL üzerinden yaparsanız daha iyi olur” dedi. Tüm illerin maden haritalarının çıkarıldığını da vurgulayan Güler, özel sektöre çağrıda bulunarak bu madenleri çıkarma işini üstlenmelerini istedi.

50 BİNİNCİ DOGALGAZ ABONESİNE PLAKET

DSİ’deki toplantının ardından Bakan Güler, Sivas Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’yi ziyaret etti. Bakan Güler burada 50 bininci abone olan Hikmet Gündüz’e plaket verdi. Ayrıca vatandaşa 500 metreküp doğalgaz da bedava hediye edildi. Sivas’ta özellikle kirlilik sorununun ortadan kalkamısı için abone sayının en az 150 bin olması gerektiğini belirten Güler, bu sayede şehrin hem temiz enerjiye hem de temiz havaya kavuşacağını söyledi.

Bakan Güler bir soru üzerine, Türkiye’de bulunan Elektrik Üretim A.Ş.’ye bağlı bütün termik santrallerin özelleştirileceğini ve konunun Cumhurbaşkanı’nda olduğunu da sözlerine ekledi. Güler daha sonra beraberindekiler ile birlikte açılış ve temaslarda bulunmak üzere Ulaş ve Kangal ilçesine hareket etmek üzere kentten ayrıldı.