Ekonomi Enflasyon 6 ayın dibinde

Enflasyon 6 ayın dibinde

05.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Gıda fiyatlarını normalleştiren tanzim satışların başladığı şubatta yıllık enflasyon yüzde 19.67 ile son 6 ayın en düşük seviyesine indi

Enflasyon 6 ayın dibinde

Şubatta yıllık enflasyon yüzde 19.67 ile son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi ve son 10 yılın en düşük ikinci şubat ayı aylık enflasyonu görüldü.

Haberin Devamı

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta aylık yüzde 0.16, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.09 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19.67, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 29.59 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 17.93, yurt içi üretici fiyatları yüzde 29.97 arttı. Geçen yılın aralık ayına göre de tüketici fiyatları yüzde 1.23, yurt içi üretici fiyatları yüzde 0.55 yükseldi.

En çok sağlık arttı

Ana harcama grupları itibariyle 2019 yılı şubat ayında endekste yer alan gruplardan aylık en yüksek artış yüzde 2.48 ile sağlık grubunda gerçekleşti. Eğitimde yüzde 1.64, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.90 artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Aylık en fazla düşüş gösteren grup ocak ayındaki gibi mevsimsel etkilerle beklendiği üzere yine yüzde 4.81 ile giyim ve ayakkabı oldu.

Gıda ve alkolsüz içeceklerde şubatta yaşanan yüzde 0.9 artış sonrası bu grupta yıllık enflasyon ocak ayındaki yüzde 30.97’den şubatta yüzde 29.25’e geriledi. Reuters, “TÜİK’in her ne kadar tanzim satışlardan fiyat toplamadığı öngörülse de marketlerin de tanzimde satılan ürünlere yönelik fiyat indirimi nedeniyle yıllık gıda fiyatlarında düşüş bekleniyordu” yorumunu yaptı.

ANALİSTLER NE DİYOR?

‘Tanzim sınırladı’

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin şubatta gıda fiyatlarında aylık yüzde 0.9 artışın yüzde 1.2 olan beklentilerinin altında olduğunu belirterek, “Tanzim satışların fiyatları düşüremese de doğa olayları sebebiyle yaşanan keskin yükselişi sınırladığı görülüyor. Taze meyve sebzede geçen yılki yüzde 4.6 fiyat artışı yerine bu yıl yüzde 1.8’lik daha ılımlı aylık yükseliş oldu” dedi.

‘Daha da düşer’

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı gıda enflasyonunun sınırlı iyileşmeye karşın, yüksek kalmaya devam ettiğini belirterek, “Şubatta işlenmiş gıdada iyileşme görürken, işlenmemiş gıdadaki iyileşme sınırlı kaldı. Ancak, marketlerdeki taze meyve - sebze fiyatlarına dair gözlemlerim, martta bu fiyat grubu enflasyonunda daha belirgin iyileşme görebileceğimiz yönünde” dedi.

23 zincire soruşturma

Rekabet Kurulu, 7 Şubat’taki toplantısında, perakende gıda ticareti ile iştigal eden zincir marketlerin su ile yaş meyve ve sebzelerin perakende satış fiyatlarını belirlerken rekabet karşıtı davranışlar içerisinde bulunup bulunmadıklarının tespiti amacıyla 23 zincir market hakkında soruşturma açılmasına karar verdiğini duyurdu.