Ekonomi Enflasyon hedefi 2.8 puan yükseldi

Enflasyon hedefi 2.8 puan yükseldi

30.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 12.2’ye yükseldiğini açıkladı. Kavcıoğlu, enflasyonun yazın düşeceğini öngördü.

Enflasyon hedefi 2.8 puan yükseldi

 

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Martta Naci Ağbal’ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Şahap Kavcıoğlu ilk enflasyon raporu sunumunu internet ortamında yaptı. Kavcıoğlu, enflasyonun 2021 sonunda yüzde 12.2 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda yüzde 7.5’e, 2023 sonunda ise yüzde 5’e gerileyeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Kavcıoğlu, 2021 sonu enflasyon tahmininde 2.8 puanlık güncelleme yaptıklarını ifade etti. Pandemi kısıtlamalarının etkisiyle, yılın ikinci çeyreğinde iktisadi faaliyetin yavaşlayacağının tahmin edildiğini vurgulayan Kavcıoğlu, yılın ikinci yarısında aşılamanın devamıyla hizmet ve turizm sektörünün hızlanacağını, sanayide yatırım iştahının olumlu sinyaller verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Faiz vurgusu

Kavcıoğlu, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli hedefimize ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” dedi. Kavcıoğlu, politika faizlerinin enflasyon üzerinde seyredeceği vurgusunu, konuşmasının birkaç yerinde yaptı.

Kavcıoğlu, enflasyonun nisanda, marttaki seviyesinin üzerinde, yüzde 17 civarında gerçekleşmesini ve zirve oluşturmasını beklediklerini belirterek, “Bütün çalışmalarımız, nisandan sonra enflasyonun, özellikle yılın ikinci yarısından sonra aşağı yönlü olacağını öngörüyor” diye konuştu. Kavcıoğlu, nisan ayı Para Politikası Kurulu karar metninden, “gerekirse ilave parasal sıkılaştırmaya gidileceği” ifadesinin çıkarılması için de, “Böyle bir cümlenin PPK duyurusunda olmamasına çok önem atfedilmesine açıkçası biraz da şaşırıyorum. Kurul eskiden olduğu gibi kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir” diye konuştu. Kavcıoğlu, pandemi nedeniyle geçen sene hayata geçirilen tedbirlerin ardından enflasyonist etki oluştuğunu anımsatarak, “İçinde bulunduğumuz dönemde bu etkilerin daha sınırlı kalmasını bekliyoruz. Zira salgına bağlı maliyetlerin önemli bir kısmının halihazırda fiyatlara yansıdığını öngörmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kripto ekosistemine yasak yok

Kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmaması düzenlemesini de değerlendiren Kavcıoğlu şunları söyledi: “Kripto varlıklara yönelik herhangi bir denetim ve gözetim mekanizmasının olmaması, merkezi muhatap bulunmaması ve yüksek fiyat oynaklığı gibi sebeplerle yaşanabilecek herhangi bir sorun, elektronik ortam başta olmak üzere ödemeler alanında kullanılan yöntem ve araçlara duyulan güvene zarar verme potansiyeline sahip bulunuyor. İlgili düzenleme ile kripto varlık ekosistemine getirdiğimiz bir yasak söz konusu değil. Kripto varlıklara ilişkin kapsamlı çalışma ilgili kurumların katılımıyla şu an devam ediyor.”

Haberin Devamı

'Azalma ifadesini nereden buluyorlar?'

Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın rezerv satışı tartışması ile ilgili şunları kaydetti:

“Finansal istikrara katkı sağlamak ve para politikası aktarım mekanizmasını güçlendirmek adına rezervlerin güçlendirilmesinin önemli olduğunu biliyoruz ve bu anlamda da rezervleri hem çeşitlendirecek hem de daha güçlendirecek çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Bu anlamda da Merkez Bankası olarak 2021 Para ve Kur Politikası metninde belirlenen ve çizilen çerçeveye bağlı kalmaya devam edeceğiz. Rezerv biriktirme kapsamında reeskont kredileri ile halihazırda rezerv birikimi gerçekleştirilmektedir. Burada da reeskont kredilerinden rezerv biriktirmenin geçmiş yıllara göre azaldığı yönünde televizyonlarda bazen yapılan yorumlar dikkatimi çekiyor. Böyle bir azalma yok. Yine 21 milyar dolar civarında bu yıl da rezervlerimiz oluşacaktır. Bu azalma ifadesini nereden buluyorlar ona da şaşırdığımı ifade edeyim.”