Ekonomi Enflasyon hedefi indi piyasalar bunu sevdi

Enflasyon hedefi indi piyasalar bunu sevdi

31.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, enflasyonun 2019 sonunda yüzde 14.6, 2020 sonunda yüzde 8.2 olacağını tahmin etti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2019 enflasyon tahminini yüzde 0.6 puan, 2020 yılı enflasyon tahminini ise 1.1 puan aşağı yönlü güncellediklerini belirterek, gıda enflasyonu konusunda ise Hal Yasası’na işaret etti.

Enflasyon hedefi indi piyasalar bunu sevdi

Dolar/TL Murat Çetinkaya’nın enflasyonda “ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı duruş sürdürülecek” mesajı sonrası yönünü aşağı çevirdi. Reuters’ın yorumuna göre, Çetinkaya’nın sıkı duruşa yönelik bu mesajı piyasada Merkez’in marttaki yerel seçimler öncesinde faiz oranlarını düşürebileceği yönündeki tedirginliği ortadan kaldırmış oldu.

Haberin Devamı

Nihai hedef yüzde 5

Yılın ilk enflasyon raporunun tanıtım toplantısı dün Çetinkaya başkanlığında yapıldı. Çetinkaya, enflasyonun 2019 sonu yüzde 14.6’ya, 2020 sonu yüzde 8.2’ye, 2021 sonu ise yüzde 5.4’e gerileyeceğini, orta vadede yüzde 5’te istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Çetinkaya, 2019 enflasyon tahminini 0.6 puan, 2020 enflasyon tahminini ise 1.1 puan aşağı yönlü güncellediklerini vurguladı.
Türkiye’nin risk primindeki düşüşün de etkisiyle TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden olumlu yönde ayrıştığını ifade eden Çetinkaya, elektrik ve doğalgaz indirimlerinin enflasyona etkisine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Bugün verilen ana mesaj, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğidir. Bu doğrultuda gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Amacımız enflasyonu önce tek hanelere indirmek, sonrasında 3 yıllık bir zaman diliminde nihai hedefimiz olan yüzde 5’e yaklaştırmaktır.”

Haberin Devamı

Hal Yasası katkısı

Gıda enflasyonunun özellikle yaş sebze ve meyve fiyatları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirten Çetinkaya, “Üretim planlamasından nihai tüketiciye kadar giden tedarik zincirinin, rekabet şartlarının en etkin ve verimli şekilde oluşması gıda fiyatlarında yaşadığımız dönemsel oynaklıkları da azaltacaktır. Bu kapsamda Hal Yasası başta olmak üzere atılan olumlu adımlar, devam etmekte olan çalışmalar var. Bunların önümüzdeki dönemde yüksek koordinasyonla devam edeceğini ve gıda fiyatlarında yaşanan oynaklığın sınırlanmasına katkı vereceğini umuyoruz” dedi.

Dolar düştü

Dolar/TL’deki düşüş Çetinkaya’nın açıklamaları sonrası hızlandı. Güne 5.31 civarında başlayan dolar/TL 5.2621’i test etti. TL dün dolar karşında yüzde 0.5 değer kazandı. Pozitif ayrışmanın görüldüğü TL dün gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında kazanan nadir para birimleri arasında yer aldı.