Ekonomi Enflasyon hızlı düştü bu yıl yüzde 5 gibi biter

Enflasyon hızlı düştü bu yıl yüzde 5 gibi biter

26.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bu yıl inşallah yüzde 5-6 arasında bir noktada bitireceğiz gibi görünüyor enflasyonu ve son aylarda beklenenden de hızlı bir düşüş gerçekleşti ve bunun devam edeceğini bekliyoruz” dedi.

Enflasyon hızlı düştü bu yıl yüzde 5 gibi biter

Gelir dağılımında olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen Babacan, “Türkiye’de gelir sadece bir kesim için artmıyor, topyekün toplumun geliri artıyor. Mutlak yoksulluk göstergelerine de baktığımızda, Dünya Bankası raporlarına göre baktığımızda Türkiye’de 1 doların altında yaşayan nüfus hamdolsun kalmadı” diye konuştu.
6. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nın açılışında konuşan Babacan, dünyada krizin etkisinin sürdüğünü belirterek, “Sorunlar hâlâ çözülmüş değil. Sadece olağanüstü tedbirlerle bankalar yüzdürülüyor şu anda” dedi. Avrupa’da kurumsal zayıflıkların bu krizde çok daha net şekilde ortaya çıktığını kaydeden Babacan, “Avrupa’nın yapısal sorunları bundan sonraki dönemde zor çözülecek sorunlar” diye konuştu.

Jeotermale yeni teşvik
Babacan, faizlerin Türkiye ekonomisine olan güveni yansıttığını belirterek, gösterge tahvili faizinin yüzde 6’lar civarında dolaştığına, reel faizin sıfır civarında olduğuna dikkati çekti. Büyümenin önümüzdeki yıl yüzde 4, daha sonraki yıllarda da yüzde 5 olmasını beklediklerinin altını çizen Babacan, 2013’te 2012’ye göre daha dengeli bir büyüme beklediklerini söyledi. Jeotermal enerjiye getirilen teşvike yeni boyutlar ekleyeceklerini de belirten Babacan, “Bu konuda (jeotermal) inşallah petrol ve gazı ikame edecek boyutlara ulaşabilecek bir potansiyel var. Bununla ilgili bir teşvik mekanizması getirdik. Şimdi bunlara yeni boyutlar da ekleyeceğiz” dedi.

Eğitimde Orta 2 terk
Babacan, en önemli konulardan iki tanesinin eğitim ve yargı olduğunu belirterek, “Türkiye’de orta öğrenimini tamamlamayanların toplam nüfusa oranı OECD ülkeleri arasında en yüksek. Bu iki konuyu halledemezsek Türkiye’nin 2023 hedefleri hayal olmaktan öteye gidemeyecek” dedi. Babacan, Türkiye’de “Orta 2’den terk bir eğitim yapısı” olduğunu dile getirdi. Babacan, mahkemelerin öngörülebilir, güvenilir kararlar vermesi gerektiğini ve yargı süreçlerinin kısalması gerektiğini bildirdi. Babacan, ”Adalet gecikiyorsa biz ne gelişmiş ekonomiye, ne de ileri demokrasiye ulaşabiliriz” diye konuştu.