Ekonomi Enflasyona indirim darbesi

Enflasyona indirim darbesi

10.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nı açıkladı: Yılbaşına kadar market, mağaza ve dükkanlarda en az yüzde 10 indirim yapılacak. Kampanyaya gönüllü olarak katılan mağazalar, afiş asarak indirimi duyuracak.

Enflasyona indirim darbesi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekun Mücadele programı kapsamında yüzlerce üründe yılbaşına kadar yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı. Albayrak, “Kamu olarak biz de yılbaşına kadar elektrik ve doğalgaza zam yapmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, göreve geldikleri ilk günden beri, politikaların en başına enflasyon ile mücadeleyi koyduklarını söyledi.

Albayrak, girdi maliyetlerini düşürecek, fiyatlarda oluşan hareketliliğin firmaları zora sokmaması için tüm bu süreçlerde işsizliğin artmaması için neler yapabileceklerine çalıştıklarını belirterek, “Bu harekete katılım için tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri fikri üzerinde topyekun bir mutabakata vardık” dedi.

Enflasyona indirim darbesi
Gönüllü kampanya

Berat Albayrak, “Bu harekete katılım için tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri fikri üzerinde topyekun bir mutabakata vardık. Bu bir gönüllü kampanya. Katılımlardan mutluluk duyuyoruz. Ama katılmayanlara da bir şey diyemeyiz. Zorunluluk yok” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, “Bu mücadeleye katılacak tüm firmalarımız, belirlenen logo ile birlikte asgari yüzde 10 kampanyasını uygulayacaklarını taahhüt ettiler. Hazırladığımız afiş ve çıkartmaları dükkanların camlarına yapıştırarak dükkanlarımızı, ürünlerimizi, caddelerimizi, AVM’lerimizi adeta süsleyeceğiz” diye konuştu.

İnternetten takip edilecek

Bu kapsamda bir internet sitesi kurduklarını da aktaran Albayrak, “enflasyonlamucadele.org.tr’ internet sitesi faaliyete geçti. Sitede, programa katkı sağlamak isteyen, ürün ve hizmetlerinde yıl sonuna kadar asgari yüzde 10 indirim taahhüt eden firmaların duyuruları yer alacak. Vatandaşlarımız siteden bu güçlü mücadeleye destek veren firmaları tek tek takip edebilecek” dedi.

KDV iadeleri hızla ödenecek

Berat Albayrak, “KDV iade ödenme süreçlerini çok ciddi oranda hızlandırıp, bu yıl sonuna kadar başvuruların tamamını neticelendirme sürecini taahhüt ediyoruz 2019 yılı başlarından itibaren, iade başvurusu tarihi itibarıyla 10 iş günü içinde iade talebinin yüzde 50’si, incelemenin bitmesi beklenmeden mükellefe ödenecek” dedi.

Yıl sonu indirimi hariç tutulacak

Berat Albayrak, yüzde 10 indirimin alt limit olduğuna dikkati çekerek, “Bunun üzerine ne kadar çıkarlarsa destekleri de o kadar fazla olur, destekleri ne kadar fazla olursa milletimizin de teveccühü o oranda yüksek olur” dedi.
Albayrak, yıl sonunun indirim dönemi olduğuna işaret ederek, “Zaten bu indirimler yapılıyor, arada onu da sıkıştırarak yapılıyor’ değil. Bu indirimler, hali hazırda yapılma kararı verilen indirim kampanyalarına ek olacak. Burada enflasyon sepetindeki ürünlerin tüm markaları var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Vatandaş fırsatçıları ALO 175’e şikayet etsin

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı kapsamında, “Enflasyon ile yapısal adımlarla yapacağımız mücadelenin yanında, spekülatif fiyat artışlarına sebep olan fırsatçılık, stokçuluk ile etkin mücadele edeceğiz. Bu kapsamda vatandaşlarımızın doğrudan şikayetlerine yanıt vermek için Ticaret Bakanlığı’nın ‘Alo 175’ hattı üzerinden şikayet ve başvuru kanallarını genişletiyoruz” dedi. Bakan Albayrak ayrıca, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) içerisinde de bankalarla ilgili kampanya takibi ve özellikle reel sektörün kredi süreçlerindeki şikayetlerinin daha etkin takibi için de var olan çağrı merkezini güçlendireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kredi faizlerinde yüzde 10 indirim

Albayrak, “Mevduat ve kredi piyasalarında daha stabil bir döneme girdik. Bankacılık sektörümüz gümbür gümbür. Bankalarımız sendikasyonlarını hallediyor, likidite ve fonlama imkanlarını güçlü bir şekilde ortaya koyuyor. Bu normalleşme sürecine bağlı olarak diğer sektörler gibi bankalarımız da enflasyonla mücadeleye destek verecek. 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere, bankalarımız bu kapsamda yüksek faizle kullandırılmış kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim yapacaklarını ifade etti. Teşekkür ediyoruz” dedi.

Kısmi çalışma ile istihdama katkı

Albayrak, “İş dünyamızın likiditeye ihtiyacı var. Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan işletmelerimizde kısmı çalışma ödeneği uygulamasını tekrar başlatıp işçi çıkarılmasının önüne geçilmesi noktasında işletmelerimize destek vereceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kira artışına TÜFE sınırı

Albayrak, “Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir” dedi.

Hal komisyonculuğu mesleği kaldırılacak

Albayrak, enflasyonla mücadele kapsamında sebze-meyve fiyatlarının ucuzlamasını temin etmek için hal yasasında değişiklik yapılacağını belirterek, “Meclise gelmesiyle ilgili süreç bu ay içerisinde nihayete eriyor. Ekim itibarıyla vekillerimiz eliyle mecliste, komisyonda göreceğiz” dedi. Bu değişiklikle komisyonculuğun kaldırılacağının altını çizen Albayrak, şöyle konuştu:

“Yeni haller kurularak satıcı sayısının ve rekabetin artırılması, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının artırılması öncelikli hedef olacak. Ürünlerin bozulmasını engellemek için depolama, ambalaj, nakliyat konularında yeni standartlar uygulanacak.

Yeni bir model

Albayrak, “Çok özgün bir modeli Tarım Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve biz çok detay şekilde çalışmaya başladık. Yasal düzenleme sonrası Türkiye’ye özgün yeni bir stratejik model üzerinde eş zamanlı çalışıyoruz. Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği Ürün Gözetim Mekanizması için çalışmalar başladı” dedi.

İŞ DÜNYASINDAN TAM DESTEK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na iş dünyasından tam destek geldi. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya yüzlerce işadamı katıldı.

Enflasyona indirim darbesi

Toplantıya, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Boyner Grup CEO’su Cem Boyner, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Erol Bilecik / TÜSİAD Başkanı : ‘Her zorluğa hazırız’

“Programa destek olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu politikalar devam ederken serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde oyunun oynanmasını sağlamamız gerekir. Türk iş dünyası zorluklara hazırlıklıdır, dayanıklıdır. İçinden geçmekte olduğumuz bu zorlu günlerden de başarıyla çıkacağız. Çünkü Türk iş dünyası, bunu gerçekleştirmek için yeteneğe sahip.”

Abdurrahman Kaan / MÜSİAD Başkanı : ‘Şimdi fedakarlık vakti’

“Değerini yitiren sadece para mı? Hayır! Alın teri, üretim azmi, yatırım hevesi, gelecek umudu. Bizler, iş insanları olarak memleketimize varlığımızı borçluyuz. Şimdi kendi varlığımızdan fedakârlık etme vaktidir.”

Nail Olpak / DEİK Başkanı : ‘Üretim hız kazanacak’

“Üretime hız kazandıracak, vatandaşımıza moral verecek bu çağrı karşısında, elbette ülkesini seven iş insanları olarak elimizi taşın altına koyacağız ve bu zorlu günleri birlikte atlatacağız. Şimdi dayanışma, paylaşma ve birlik olma zamanı.”

Enflasyona indirim darbesi

Erdal Bahçıvan / İSO Başkanı : ‘Fırsat istismarı oldu’?

“Ülke olarak bugün ekonomik alanda en kararlı şekilde yapmamız gereken mücadele, enflasyona karşı olmalı. Çünkü temeli olan ve anlaşılabilir maliyet baskılarının çok ötesinde, bir fırsat istismarına dönüşebilecek fiyat hareketleri, enflasyonist sürecin tetiklenmesinde olumsuz bir katkı faktörü.”

Şekib Avdagiç / İTO Başkanı : ‘Fiyatları aşağı çekeceğiz’

“İş dünyasının KDV alacağının hızlı şekilde ödenmesi, iş dünyasının hiçbir finansman maliyeti ödemeden, kendisine ait fonlara erişimi açısından değerlidir. İş dünyası, ortaya konan bu kampanyaya talep edildiği şekilde, fiyatlarına zam yapmayarak, hatta aşağı çekerek karşılık verecektir.”